Lahanagiller ve faydaları

Lahanagiller (Brassicaceae familyası) kışın yetişen bir sebze ailesidir. Brokoli, karnabahar, brüksel lahanası, kara lahana, beyaz lahana başlıca çeşitleri olan lahanagiller besleyici özelliklerinin yanı sıra tümör büyümesini engelleyici ve vücuttan toksinlerin atılmasını sağlama gibi pek çok sağlık yararına da sahiplerdir.


Lahanagiller önemli B vitamini, folat, K vitamini, potasyum, manganez kaynaklarıdır. İçerdikleri antioksidanlarla vücutta serbest radikallerin birikmesini engeller ve kansere karşı koruma görevi görürler. Bir çalışm
ada lahana, brokoli, karnabahar ve brüksel lahanası sırası ile kanser riskini % 70, %56, %67 ve %29 oranında azalttığından bahsedilmektedir. Bu sebzeler içerdikleri yüksek posa sayesinde sindirim sistemini hızlandırırlar ve kolon kanserinden korurlar.

Fitokimyasallar, siyanatlar lahanagillerde bol miktarda bulunmaktadır. Fitokimyasallar tek başına besin ögesi olmayan maddelerdir ve son yıllarda kardiyovasküler hastalıklar, kanser, diyabet gibi önemli hastalıklara olan önemli etkileri ile ön plana çıkmaktadırlar. İndoller merkezi sinir sistemi aktivitelerini düzenleme, hipoglisemik etki ile diyabeti önleme, terpenler toksik maddelerin vücuttan atılmasını sağlayan enzimleri uyarma, flavonoidler lipid peroksidasyonu reaksiyonlarını önleme, izotiyosiyanatlar DNA hasarını önleme gibi spesifik etkilere sahiptirler. Bu  maddelerin doğal besinlerden elde edilen ekstratları piyasada satılmaktadır. Ancak bunları doğal yoldan tüketmek bizler için en faydalısı olacaktır.  

Bu sebzelerden birini kışın mutlaka her gün soframızda bulundurmaya çalışmalıyız. Genelde -özellikler çocuklar tarafından- pek sevilmeyen bir grup olan lahanagilleri farklı tarifler deneyerek sunabiliriz. Bu sebzelerle yapacağımız sebze çorbası ya da sebze graten bunların daha sevilerek tüketilmesini sağlayacaktır. Sebzeleri haşlamak yerine buharda pişirmeye çalışalım. Haşladığımız sebze sularını da değerlendirmeyi unutmayalım. Günümüzde özellikle kanser gibi ölümcül hastalıkların arttığı bir dönemde bunları uygulamak bizim için ekstra bir şey değil artık, bir mecburiyet. Sağlıkla kalın..

Dyt. Sedanur Macit

Recent Posts

Romatoloji Sağlık Profesyonelleri Derneği-Webinarı

Romatoloji Sağlık Profesyonelleri Derneği Tanışma ve Bilgilendirme Webinarı Tarih: 5 Ağustos 2024 Saat: 20.00 -…

1 ay ago

Onkolojide Beslenmeye Güncel Bakış Kursu

Değerli Meslektaşlarımız, 20-21 Eylül 2024 tarihleri arasında çevrimiçi gerçekleştirilecek "Onkolojide Beslenmeye Güncel Bakış" konulu kursumuza…

3 ay ago

1. ULUSLARARASI SPOR, BESLENME VE TAKVİYE KONGRESİ

Etkinlik linki : sporbeslenmevetakviyekongresi.com Eğitim Ücreti : Ücretsiz Kayıt Son Gün : 27 Mayıs 2024…

4 ay ago

Devren Kiralık – Diyetisyen Ofisi

Merhaba Arkadaşlar, Kayseri Sivas Caddesinde yaklaşık 4 yıldır hizmet vermekte olan Diyetisyen Ofisimizi devir etmeyi…

4 ay ago

İZTÜ’ de Öğrenci Diyetisyenler Buluşuyor!

Etkinlik tüm öğrencilerine açıktır. Etkinliğe katılım ücretsizdir, katılımcılara e-katılım sertifikası verilecektir İZTÜ’DE ÖĞRENCİ DİYETİSYENLER BULUŞUYOR!…

4 ay ago

Doğuştan Metabolizma Hastalıklarında Tıbbi Beslenme Tedavi Kursu

Doğuştan Metabolizma Hastalıklarında Tıbbi Beslenme Tedavi Kursu Eğitim Online olarak verilecek olup, eğitimin içeriği aşağıda…

5 ay ago