Kurban Eti Yerken Kurban Olmayın!

Yazar : Ögr. Dyt. Ayşenur ŞAHİN

Kurban, İslam dininde  Allah’a yaklaşmak ve Allah rızasına ermek niyetiyle kesilen hayvan demektir. Müslümanlar bu ibadeti Rabbe karşı teslimiyet ve şükrün bir ifadesi olarak yerine getirirler. Kesilen  etin üçte biri akrabaya, üçte biri fakirlere dağıtılır. Kalan üçte bir ise kurbanı kesenindir.

İslamın güzel ibadetlerinden biri olan Kurban, sevgi, saygı, hoşgörü, akrabalık, dostluk, misafirperverlik gibi duygularımızı açığa çıkarmasının yanı sıra, normal zamanda et almak için para bulamayan kimselerin et yiyebilmesini sağladığından özellikle ülkemiz için çok önemlidir.

Çünkü gelişmiş ülkelerde yılda 82 kg’ı bulan et tüketimi, ne yazık ki ülkemizde 22 kg’dır. Kırsal kesimde bu miktar daha da düşmektedir.

Fakat  konu et tüketimi olunca, bazı uyarılara dikkat etmek gerekir ki, bayramımız  bize zehir olmasın.

Bayram sabahı bizim gibi kavurma yemeyi tercih eden ailelerdenseniz, etten yeterince protein alacağınız için bu kahvaltıda yumurta ve peyniri iptal etmek akılcı olacaktır. Her zaman olduğu gibi tam buğday ekmeği sofranızda bulunmalı ve etten alınan demirden maksimum fayda için , bol yeşillikli salatalar tüketilmeli. Demir emilimini engellememek için aşırı çay tüketmemeye de özen göstermelisiniz .

Bayram ziyaretlerinde mutlaka ikram edilen çikolata- şekerlerden olabildiğince uzak durmak en iyisidir. Eğer çikolatadan vazgeçemiyorsanız, kahvaltıdan 1 saat sonra içtiğiniz sade Türk kahvesinin yanında küçük bir parça çikolata tüketerek nefsinizi köreltebilirsiniz.

Kurban bayramı her ne kadar et tüketiminin arttığı bir bayram olsa da, tatlı ikramlarının Ramazan bayramından pek bir farkı olmuyor.

Tatlı tercihleriniz şerbetli hamur tatlılarından ziyade, meyve ya da süt tatlılarından yana olmalıdır. Yok illa ki baklava yiyeceğim diyorsanız, doyumluk değil, tadımlık yiyin . Kan şekerindeki ani değişimleri engellemek için şerbetli tatlıların yanında az yağlı ayran ya da süt tüketebilirsiniz.

Eğer akşam yemeğinde et yiyecekseniz, öğle yemeğinde bir tabak sebze yemeği, tam buğday ekmeği, bol salata ve bir kase yoğurt yiyerek akşam için kendinize et hakkı tanıyabilirsiniz.

Misafirlerinize pişireceğiniz et yemeklerinde kızartma yönteminden kaçınmalı, iç yağı kuyruk yağı gibi doymuş yağlardan da uzak durmalısınız.

Haşlama yapıyorsanız, etin suyunu dökmeyip pilav ve çorbalarınızda kullanarak vitamin ve mineral kaybını en aza indirebilirsiniz. Sebzeli et yemekleri pişirebilir, ızgara köfte yapabilirsiniz.

 

 

Izgara yaparken etle ateş arasında 10-15 cm mesafe olmasına özen göstermeli, yanmış etleri kanserojen etkilerinden dolayı ikram etmemeli ve tüketmemelisiniz.

Et yemeğinin yanında pilav ve sofrada da sarma varsa ikisi arasında bir seçim yapmalı, bol yeşillikli salatalar, sebze soteleri ve yoğurt tüketmelisiniz.

Unutmayın, hasta eden besinler değil, yanlış pişirme ve tüketme yöntemleridir.

Her zaman olduğu gibi, bayramda da bol bol su içmeyi ihmal etmeyin.

Sevdiklerinizle birlikte huzurlu, sevgi ve gülücük dolu bir bayram diliyorum..

Sağlıklı ve fit günler :)

 

 

 

 

Diyetisyen Ayşenur Şahin

Ayşenur Şahin 23.10.1994 tarihinde İnegöl’de doğdu. İlkokulu burada tamamladı.2012 yılında İnegöl Altın Nesil Kolejinden mezun oldu. Aynı yıl Atatürk Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik bölümünü kazandı. Eğitim öğretim hayatı boyunca çeşitli kongre ve sempozyumlara katıldı. Sağlık Bilimleri Fakültesi bünyesindeki Öncü Sağlık Kulübünün kurucularından biri olarak birçok sosyal sorumluluk projesinde aktif rol aldı. Bursa,Ankara,Erzurum gibi illerde çeşitli kurumlarda zorunlu ve gönüllü staj deneyimleri yaşadı. Çeşitli gazete ve dergilerde beslenme üzerine yazdığı köşe yazıları büyük ses getirdi. 2015 yılı Nisan ayında yayın hayatına başlayan ve 2 ayda bir yayınlanmaya devam eden Turuncu Sağlık dergisinin kurucularından biri ve isim annesi olan Ayşenur Şahin 2016 yılının eylül ayına kadar bu oluşumda yayın yönetmenliği görevini başarıyla yürütmüştür. Ayrıca Atatürk Üniversitesi Çocuk Gelişimi bölümünde de eğitim öğretim hayatına devam etmektedir. 2016 yılı Haziran ayında Atatürk Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik bölümünü iyi bir dereceyle bitirerek “diyetisyen” unvanı almış, çocukluk hayali olan mesleğine kavuşmuştur. Mezun olduktan sonra Madame Schulle Bakım ve Güzellik Merkezinde Beslenme Uzmanı olarak çalışmıştır.Şu anda Fizyo İnegöl Sağlıklı Yaşam Merkezinde İnegöl halkına hizmet etmektedir. Şehir dışında ikamet eden danışanlarını ise online diyet sistemi ile takip etmektedir.

Recent Posts

Romatoloji Sağlık Profesyonelleri Derneği-Webinarı

Romatoloji Sağlık Profesyonelleri Derneği Tanışma ve Bilgilendirme Webinarı Tarih: 5 Ağustos 2024 Saat: 20.00 -…

2 ay ago

Onkolojide Beslenmeye Güncel Bakış Kursu

Değerli Meslektaşlarımız, 20-21 Eylül 2024 tarihleri arasında çevrimiçi gerçekleştirilecek "Onkolojide Beslenmeye Güncel Bakış" konulu kursumuza…

3 ay ago

1. ULUSLARARASI SPOR, BESLENME VE TAKVİYE KONGRESİ

Etkinlik linki : sporbeslenmevetakviyekongresi.com Eğitim Ücreti : Ücretsiz Kayıt Son Gün : 27 Mayıs 2024…

4 ay ago

Devren Kiralık – Diyetisyen Ofisi

Merhaba Arkadaşlar, Kayseri Sivas Caddesinde yaklaşık 4 yıldır hizmet vermekte olan Diyetisyen Ofisimizi devir etmeyi…

4 ay ago

İZTÜ’ de Öğrenci Diyetisyenler Buluşuyor!

Etkinlik tüm öğrencilerine açıktır. Etkinliğe katılım ücretsizdir, katılımcılara e-katılım sertifikası verilecektir İZTÜ’DE ÖĞRENCİ DİYETİSYENLER BULUŞUYOR!…

4 ay ago

Doğuştan Metabolizma Hastalıklarında Tıbbi Beslenme Tedavi Kursu

Doğuştan Metabolizma Hastalıklarında Tıbbi Beslenme Tedavi Kursu Eğitim Online olarak verilecek olup, eğitimin içeriği aşağıda…

5 ay ago