Bayramlar, tüm aileyi bir araya getiren, sevginin ve mutluluğun simgesi olarak kurulan sofraların hazırlandığı günlerdir.
Bayramda, özellikle kurban bayramında kırmızı et ve tatlı tüketimi bir hayli artıyor. Bayram süresi boyunca aşırı yemek yemek, çikolata, şeker, şerbetli tatlıları fazla tüketmek; kalp hastalığı, mide ve barsak sisteminde çeşitli rahatsızlıklara, hipertansiyon gibi sağlık sorunlarına neden olabilir.
Kurban bayramında da; sağlıklı beslenip, yiyecek seçimine ve porsiyon kontrolüne özen gösterilmelidir.
Kurban etlerini nasıl saklamalıyız ?
- Etler çabuk bozulabilen potansiyel riskli besinlerdir. Kesilen etlerin korunması ve saklanması ekonomik kayıplar ve insan sağlığı açısından oldukça önemlidir.
- Kurban etleri kesildikten hemen sonra soğutucuya konmamalıdır. Güneş görmeyen serin bir ortamda 3-4 saat bekletilmelidir.
- Etler büyük parçalar halinde değil, tek pişirimlik olacak şekilde poşetlenerek saklanmalıdır.
- Etler derin dondurucuda -18 derecede 4-6 ay süreyle korunabilir.
- Etin dondurulduktan sonra tekrar çözülmesi bazı “mikroorganizmalar” için üreme ortamı oluşturur. Bu nedenle tüketilecek kadar et çözdürülmeli ve hemen pişirilmelidir.
- Etler oda ısısında değil buzdolabının alt bölmesinde çözdürülmelidir.
- Et hazırlamada kullanılan kesme tahtalarında çapraz bulaşma olmaması için sebze ve meyve doğrama işlemi yapılmamalıdır.
Kurban eti nasıl tüketilmeli ?
- Et, sindirimi zor olan bir besindir. Yeni kesilmiş etlerde “rigor mortis” denilen sertlik, hem pişirmede hem de midede şişlik ve hazımsızlık gibi şikayetlere neden olur. Özellikle mide rahatsızlığı olan kişiler, eti 24 saat bekletmeden tüketmemelidir.
Et tüketirken dikkat edilmesi gereken noktalar:
- Artan et tüketimiyle birlikte sebze tüketiminin de arttırılması gerekir. Çünkü sebzelerde bulunan C vitamini, ette bulunan demir emilimini arttırması açısından önem taşır. Ayrıca fazla et tüketimi kabızlığa yol açabileceğinden, posa içeren sebzelerin tüketilmesi kabızlığı önlemeye yardımcı olur.
- Pişirme yöntemi olarak kavurma ve kızartma yerine haşlama, fırında pişirme ve ızgara yöntemi kullanılmalıdır.
- Etlerin yağlı kısımları tüketilmemeli, kavurma içine tereyağı ve kuyruk yağı konmadan kendi suyu ile pişirilmelidir.
- Etler kesinlikle çiğ veya az pişmiş tüketilmemeli, zoonoz hastalıklarının çiğ veya az pişmiş etin tüketilmesiyle bulaştığını unutmamalıyız.
- Etin iç sıcaklığının 75 derece olmasına dikkat edilmeli, mangal yapılacaksa kömürleşmemesine özen gösterilmeli, çünkü kömürleşen etler kanser yapma riski taşır. Etin ateşe yakın olması B1, B12 ve folik asit gibi vitaminlerin kaybına yol açar.
- Et yemeklerinin yanında pilav/makarna yerine bulgur/esmer pirinç, gazlı içeceklerin yerine ayran/yoğurt/cacık tercih edilmeli.
- Bayramda da sıvı tüketimine dikkat edilmeli. Günde 2-2,5 litre su içmeyi unutmamalıyız.
- Son olarak fiziksel aktivitenin arttırılmasına bayram boyunca dikkat edilmelidir.
Sağlıklı günler!