Kurban Bayramı’nda kırmızı et normal porsiyonların üzerinde tüketilmektedir. Kurbanların kesim öncesinde, kesim sırasında, sonrasında ki uygulamalar, etlerin olgunlaştırılması, saklanması, pişirilmesi ve tüketilmesi oldukça önemlidir.
Kurbanlık hayvan seçilirken veteriner kontrolünden geçmiş olmasına dikkat edilmelidir. Uygun koşullarda kesim yapılmalı ve kesilen et ilk 24 saat tüketilmemelidir. Çünkü yeni kesilen ette rigormortis (ölüm katılığı) görülür ve pişme ve sindirim de zorluğa neden olur. Etler küçük parçalar şeklinde poşete sarılarak derin dondurucuda 3 ay saklanabilir. Pişirmek için buzluktan çıkarılan etler, buzdolabının alt raflarında çözdürülmeli, tekrar dondurulmamalıdır. Et kesiminde kullanılan tahtada çapraz kontaminasyon riskinden dolayı çiğ sebze ve meyveler doğranmamalıdır.
Pişirme yöntemi etin türüne göre değişiklik gösterir. Kasların yüksek bağ dokusu içerikleri normalde daha az olgunlaşmalarına neden olmaktadır. Bu yüzden haşlama veya kaynatma gibi nemli bir yöntemle düşük ateşte uzun süre pişirilmeleri önerilir. Bağ dokusu içeriği düşük etler ise fırınlama gibi kuru pişirme yöntemleriyle pişirilmelidir. Mangal yaparken etin ateşten 15 cm kadar uzakta pişirilmesi gerekir. Aksi takdirde etin dışındaki protein ateş sebebiyle katılaşacak, biyoyararlılığı düşecek ve kanserojen öge oluşumuna neden olacaktır.
Kırmızı et; protein, demir, çinko, selenyum, B1, B6, B12 ve D vitamini açısından zengin bir besindir. Etlerin sebzelerle beraber pişirilmesi ve etlerin yanında sebzelerin de tüketilmesi besin çeşitliliğinin sağlanmasına katkıda bulunur. Sebzelerde bulunan askorbik asit (c vitamini), etlerde bulunan demir, çinko ve magnezyumun emilimini ve vücutta kullanımını artırmaktadır. Özellikle demir eksikliği bulunan bireyler etin yanında yoğurt ve türevlerini tüketmekten kaçınılmalı ve C vitamini alımını artırmalıdır.
Kırmızı etteki doymuş yağ asitlerinin doymamış yağ asitlerine oranı yüksek olduğu için etlerin görünür yağlarını ayıklamak gerekir. Diyabet, kalp-damar hastalıkları, hipertansiyon, obezite, mide rahatsızlığı bulunan kişiler yağsız etleri kısıtlı miktarda tercih etmeli, aşırıya kaçmamalıdır.
Son olarak etlerin sindirimi üzerine çiğnemenin de etkisi bulunmaktadır. Yağsız etlerin maksimum sindirimleri için yeterli miktarda çiğnenmeleri gerekir.
Diyetisyenler için özel etkinlik
Romatoloji Sağlık Profesyonelleri Derneği Tanışma ve Bilgilendirme Webinarı Tarih: 5 Ağustos 2024 Saat: 20.00 -…
Değerli Meslektaşlarımız, 20-21 Eylül 2024 tarihleri arasında çevrimiçi gerçekleştirilecek "Onkolojide Beslenmeye Güncel Bakış" konulu kursumuza…
Etkinlik linki : sporbeslenmevetakviyekongresi.com Eğitim Ücreti : Ücretsiz Kayıt Son Gün : 27 Mayıs 2024…
Merhaba Arkadaşlar, Kayseri Sivas Caddesinde yaklaşık 4 yıldır hizmet vermekte olan Diyetisyen Ofisimizi devir etmeyi…
Etkinlik tüm öğrencilerine açıktır. Etkinliğe katılım ücretsizdir, katılımcılara e-katılım sertifikası verilecektir İZTÜ’DE ÖĞRENCİ DİYETİSYENLER BULUŞUYOR!…