Genel

Kortizon Kullanımında Beslenme – Seda ÇALIK

KORTİZON  KULLANIMINDA BESLENME

Seda ÇALIK

Kortikosteroidler (kortizon, prednizon, deksametazon v.b.) vücutta böbrek üstü bezlerinden salgılanan bir hormon olan kortizole benzer steroid yapıda ilaçlardır.

Halk arasında ismi en bilinen kortizondur Kortizon tedavisi, vücudun kortizonu yetersiz ürettiğinde ya da hiç üretim yapılmadığında dışarıdan verilen kortizon takviyesidir.

Vücuttaki görevi karbonhidratı ve yağ metabolizmasını düzenlemektir.

Kortizon sabah erken saatlerde alınması vücuttaki hormon dengesinin bozulmaması açısından önemlidir. Kortizon tedavisi sırasında gerekli önlemler alınmazsa hastaların yaklaşık yarısında kemik erimesi (osteoporoz) görülür. Kemik erimesini önlemek için:

Sigara bırakılmalıdır, alkol ve kafein kısıtlanmalıdır.

Kemik yapımını uyardığı için mümkün olduğunca egzersiz yapılmalıdır, hareketsiz yaşam tarzından kaçınılmalıdır.

süt

Yüksek miktarda kalsiyum içeren içeren gıdalar tercih edilmelidir: Süt, yoğurt, tuzsuz peynir, kurubaklagiller, yeşil yapraklı sebzeler kalsiyum açısından zengin kaynaklardır.

* (Ek olarak kalsiyum ve D vitamini ilaç desteği doktorunuzun gözetiminde)

Kortizon kan şekerini yükseltir. Kortizon alan hastalarda vücuttaki şeker metabolizması bozulduğundan tatlı ve yağlı besinlere olan istek ve iştah artar. Bu yüzden tatlı, yağlı, hazır paketli ürünlerden olabildiğince uzak durulmalıdır. Bu dönemde daha az işlenmiş gıda ve daha fazla taze besin tüketilmelidir. Şeker ve tatlı ihtiyacı, taze meyve ve kuru meyvelerden karşılanabilir.

Kortizon Kullanımı ve Beslenme

-Kortizon kan yağlarını yükselttir. En fazla trigliserid isimli yağlar artar ama LDL (kötü kolesterol) ve HDL (iyi kolesterol) artışı da gözlenebilir.

Yağdan özellikle doymuş-katı yağdan (tereyağ,iç yağ, kuyruk yağ) fakir diyetle beslenilmelidir.

– Kortizon vücutta tuz ve su tutucu etkileri tansiyonu yükseltir.  Bu etkiden korunmak için özellikle tuzsuz diyet yapılmalıdır.

Tuz kullanımı sadece ek olarak yemeklere atılan tuz olarak düşünülmemelidir, bu dönemde her yerden gelen tuz alımına dikkat edilmelidir. Bu dönemde gizli sodyum alımına dikkat edilmelidir. Örneğin tuzsuz ekmek kullanılmalıdır, soda tüketilmemelidir, hazır ve paketli ürünlerden kaçınılmalıdır.

Tuz

Kortizon vücutta potasyum dengesini de bozmaktadır bu nedenle potasyum bakımından zengin besinlere diyetinizde yer vermelisiniz.

Bol sebze ve meyve tüketmeli. Bulgur, patates, pekmez, pestil, Pancar, bakla, ıspanak, pazı, mantar, bezelye, enginar, asma yaprağı. Muz, kavun, avokado, kivi ve kurutulmuş meyveler.

Sevgiler, Seda ÇALIK

 

Seda ÇALIK

Recent Posts

Romatoloji Sağlık Profesyonelleri Derneği-Webinarı

Romatoloji Sağlık Profesyonelleri Derneği Tanışma ve Bilgilendirme Webinarı Tarih: 5 Ağustos 2024 Saat: 20.00 -…

4 ay ago

Onkolojide Beslenmeye Güncel Bakış Kursu

Değerli Meslektaşlarımız, 20-21 Eylül 2024 tarihleri arasında çevrimiçi gerçekleştirilecek "Onkolojide Beslenmeye Güncel Bakış" konulu kursumuza…

5 ay ago

1. ULUSLARARASI SPOR, BESLENME VE TAKVİYE KONGRESİ

Etkinlik linki : sporbeslenmevetakviyekongresi.com Eğitim Ücreti : Ücretsiz Kayıt Son Gün : 27 Mayıs 2024…

6 ay ago

Devren Kiralık – Diyetisyen Ofisi

Merhaba Arkadaşlar, Kayseri Sivas Caddesinde yaklaşık 4 yıldır hizmet vermekte olan Diyetisyen Ofisimizi devir etmeyi…

6 ay ago

İZTÜ’ de Öğrenci Diyetisyenler Buluşuyor!

Etkinlik tüm öğrencilerine açıktır. Etkinliğe katılım ücretsizdir, katılımcılara e-katılım sertifikası verilecektir İZTÜ’DE ÖĞRENCİ DİYETİSYENLER BULUŞUYOR!…

7 ay ago