Genel

Konstipasyon (Kabızlık) nedir ? – Şeyma EFE

Konstipasyon (Kabızlık) Nedir, Konstipasyon Durumunda Neler Yapılmalıdır?

kabızlık nedir genç diyetisyenler

 Kabızlık normal dışkılama olayının yapılamayışı veya yetersiz oluşu sonucu sert ve seyrek dışkılama durumudur. Başka bir tanımlama ile haftada üç defadan az dışkılama,kitlenin sert olması,dışkılamanın ağrılı olmasıdır. Konstipasyonlu bireylerin yakınması ya da şikayeti;dışkı sayısında azalma,dışkılama sırasında rahatsızlık,ıkınma,acı,karın ağrısı,tamamlanmamış boşalma hissi,genelde sert dışkı arada yumuşak dışkı,iştahsızlık şeklindedir. Dışkılama kontrolü,yaşamın ilk yılında refleks olarak,ikinci yılından itibaren kortikal kontrol tarafından yönetilir. Yaş grupları ve beslenme şekillerine göre dışkılama özellikleri değişkenlik gösterir. Yaşamın erken döneminde daha sık dışkı yapılması diyet tipi anne sütü alımı ve tuvalet eğitiminin olmaması ile ilişkilendirilebilir. Ayrıca ilk haftalarda dışkı sayısının alınan besin miktarı ile ilgisi olduğu,ancak daha sonraki haftalarda alınan besin miktarı arttığı halde dışkı sayısında azalma gözlendiği bilinmektedir. Bu durumda bağırsakların yani bağırsak fonksiyonlarının olgunlaşmasının gerçekleşmesine bağlanmaktadır. 

Konstipasyon nedenleri organik veya fonksiyonel nedenlidir.

Fonksiyonel kabızlık tanısı ayrıntılı sorgulama ve fizik muayene sonucu konur. Fonksiyonel kabızlığın temel nedeni dışkı tutma eylemidir. Çoğunlukla ağrılı dışkılama dışkının tutulmasına neden olur. Geniş sert dışkı anal bölgeden geçerken can acıtır ve dışkılama geciktirilir. Oluşan kısır döngü kabızlığın ağırlaşarak sürmesine neden olur.

 Yaşam tarzı ve beslenme düzenindeki değişiklikler ile konstipasyon sorunu çözülebilir. Öncelikle sıvı alımının artırılması,liften engin beslenme,egzersizin artırılması,yemek sonrası tuvalet alışkanlığı ile dışkılamada rahatlık gözlenebilir. Özellikle çocuklarda beslenme tedavisi yaşa uygun sağlıklı beslenme özellikleri içermelidir. Tamamlayıcı besine erken başlanması,yaşına uygun beslenmenin yapılmaması temel nedenlerindendir.Özellikle tam tahıllar,sebze-meyve tüketim miktarı artırılmalıdır. Kayısı,erik,incir gibi bol lifli meyveler tercihen kabuklu verilmelidir. Su tüketimine gerekli önem ve özen gösterilmelidir. Meyve suyu yerine meyvelerin kendisi tercih edilmelidir. Kurubaklagiller(kuru fasulye,nohut vb)sık tüketilmeli.Düzenli egzersiz konusunda da gerekli hassasiyet gösterilmelidir.Birey tuvalet alışkanlığı kazandırılmalıdır.

                                                                                                                  ŞEYMA EFE


D Vitamini eksikliği diyabete yol açar mı ? 

D vitamininin diyabet üzerine etkileri araştırmaları gün geçtikçe artmıştır. D vitamini Tip1 ve Tip2’yi önlemeye yardımcı olduğuna rastlanmış. Diyabetin nedenlerinden biride D vitamini eksikliğidir.

D vitamini düzeyi mevsime, güneş ışığının altında kalma süresine, saate, kıyafete,  yaşa vb. birçok etkene bağlıdır.

D vitamini ve diyabetin bir biri ile bağı ilk 1980’lerde rastlanmıştır. Pankreastan salgılanansalgılanmasını önlemesinde, D vitamini eksikliğinden etkilendiği görülmüştür.

Devamını okumak için tıklayın.

 

Sağlıklı günler!

Diyetisyen Şeyma EFE

Recent Posts

Romatoloji Sağlık Profesyonelleri Derneği-Webinarı

Romatoloji Sağlık Profesyonelleri Derneği Tanışma ve Bilgilendirme Webinarı Tarih: 5 Ağustos 2024 Saat: 20.00 -…

4 ay ago

Onkolojide Beslenmeye Güncel Bakış Kursu

Değerli Meslektaşlarımız, 20-21 Eylül 2024 tarihleri arasında çevrimiçi gerçekleştirilecek "Onkolojide Beslenmeye Güncel Bakış" konulu kursumuza…

5 ay ago

1. ULUSLARARASI SPOR, BESLENME VE TAKVİYE KONGRESİ

Etkinlik linki : sporbeslenmevetakviyekongresi.com Eğitim Ücreti : Ücretsiz Kayıt Son Gün : 27 Mayıs 2024…

6 ay ago

Devren Kiralık – Diyetisyen Ofisi

Merhaba Arkadaşlar, Kayseri Sivas Caddesinde yaklaşık 4 yıldır hizmet vermekte olan Diyetisyen Ofisimizi devir etmeyi…

6 ay ago

İZTÜ’ de Öğrenci Diyetisyenler Buluşuyor!

Etkinlik tüm öğrencilerine açıktır. Etkinliğe katılım ücretsizdir, katılımcılara e-katılım sertifikası verilecektir İZTÜ’DE ÖĞRENCİ DİYETİSYENLER BULUŞUYOR!…

7 ay ago