Kış aylarında soğuyan havalarla birlikte, içimizi ısıtan salep vazgeçilmezimiz oluyor. Orkideler ailesinin bir türü olan salep bitkisi mevsiminde toplanır. Gövdesi, dik ve silindirimsidir. Çiçekleri salkım veya başak şeklindedir. Kök halinde ki bu bitki biraz kurutulduktan sonra toz haline getirilerek içecek olarak tüketilir.
Salepte bulunan en önemli madde glikomannandır. Glikomannan suyu absorbe edip şişiyor. ve uzun süre barsaklarınızda kalıyor. Böylece tokluk hissi sağlıyor. Bir diğer özelliği ise kıvam verici olması. Bu sebeple dondurmalarda da kullanılır. Yapılan araştırmalarda glikomannanın kilo verme üzerinde de etkili olabileceği gözlemlenmiştir.
Salebin bir diğer önemli noktası ise musilaj özelliğidir. Halk arasında yapışkan olarak bilinen musilaj özelliği öksürük dindirici olarak kulanılır. Ayrıca dokular üzerine yumuşatıcı etki yapar. Bu özelliği sayesinde tahriş olmuş doku üzerinde katman oluşturur ve korur. Mide rahatsızlıklarında da salebin olumlu etkileri mevuttur.
Salebin bir diğer özelliği ise vücut direncini artırarak bağışıklık sistemini güçlendirmesidir. Bu sayede kışın sıkça yakalandığımız grip ve soğuk algınlığından da korumaktadır. Hazmı kolaylaştıran salep, kabızlığa iyi gelmektedir. Diğer faydaları arasında vücut ısısını artırması, afrodizyak özelliği ve bronşiti tedavi etmesi, hafızayı güçlendirmesi sayılabilir. Yapılan bazı araştırmalarda kronik ishale de iyi geldiği bulunmuştur.
Diyet yapanlar da rahatlıkla salebi tüketebilirler. Sütle pişirildiği için protein içeriği ve kalsiyum içeriği ile dengeli bir ara öğün seçeneğidir. salep ekstradan şeker ilave edilmeden pişirilmelidir. Tarçınla birlikte tüketilmesi sayesinde de kan şekeri dengesini sağlar. Tatlı isteğini bastıran tarçın gün içerisindeki tatlı krizlerini de önlemektedir.
Salep de yeni bir tat arayanlar için ufak bir önerim var. Zencefil ve zerdeçalın birbiri ile uyumunu duymayan kalmamıştır diye düşünüyorum. Her ikisi de diyetlerde sıkça kullanılan kilo kontrolünde etkili olan baharatlardır. Zencefil özellikle mide hastalıklarında, vücut direncini artırmada, iltihap, öksürük gibi durumlarda önemli rol oynamaktadır. Zerdeçal ise güçlü bir antioksidandır. Siz de salebinizin içine zencefil ve zerdeçal ekleyerek faydasını artırabilir ve farklı bir lezzet oluşturabilirsiniz. Öğlen ve akşam arasında ikindi ara öğününde tercih edilebilir. Bir sonraki öğüne daha tok girmenizi sağlar. Dikkat etmeniz gereken porsiyon ölçüsü ve içerisine konulan şeker miktarıdır.
Dyt. Meryem Nur BOZ
Romatoloji Sağlık Profesyonelleri Derneği Tanışma ve Bilgilendirme Webinarı Tarih: 5 Ağustos 2024 Saat: 20.00 -…
Değerli Meslektaşlarımız, 20-21 Eylül 2024 tarihleri arasında çevrimiçi gerçekleştirilecek "Onkolojide Beslenmeye Güncel Bakış" konulu kursumuza…
Etkinlik linki : sporbeslenmevetakviyekongresi.com Eğitim Ücreti : Ücretsiz Kayıt Son Gün : 27 Mayıs 2024…
Merhaba Arkadaşlar, Kayseri Sivas Caddesinde yaklaşık 4 yıldır hizmet vermekte olan Diyetisyen Ofisimizi devir etmeyi…
Etkinlik tüm öğrencilerine açıktır. Etkinliğe katılım ücretsizdir, katılımcılara e-katılım sertifikası verilecektir İZTÜ’DE ÖĞRENCİ DİYETİSYENLER BULUŞUYOR!…
Doğuştan Metabolizma Hastalıklarında Tıbbi Beslenme Tedavi Kursu Eğitim Online olarak verilecek olup, eğitimin içeriği aşağıda…