Genel

Kışın Vaz Geçilmezi Bitki Çayı

Kış aylarının gelmesiyle birlikte, gribal enfeksiyonlar , soğuk algınlığı ve nezle gibi hastalıklar sıkça gündeme gelir. Hastalıklarda da en iyi gelen hem rahatlatıcı hem de tedavi edici olarak düşülen bitki çayları ;

Peki bitki çayları yararlı mıdır? Diğer bir soruda hazır poşet çay tüketimi doğru mudur ? Şimdi bunları tek tek cevaplayalım.
Yaptığım araştırmaya göre özel , hijyenik ortamda hazırlanan, kalitesine güvenilir bitkisel çaylar kullanılması son derece önemlidir. Bitki çayları çok kolay bir biçimde kendi evlerimizde, ofislerimizde de yani kısaca yaşadığımız ortamlarda hazırlanabilen pratik ürünlerdir. Her çeşitte de yapabilme şansına sahibiz. Hem daha hijyenik hem de daha pratiktir. Poşet çaylara gelince; bir araştırmada İngiltere Kamu Sağlığı Kurumu tarafından yeni bir çalışmaya göre ucuz poşet çaylarda yüksek miktarda florür bulunuyor. Normalde biz florürü diş ve kemiklerde bolca bulunması gerektiğini  söyleriz fakat ; fazlasıda flor zehirlenmesine neden  oluyor. Bunun ortaya çıkışının en net hali ‘’ Kemik ağrılarıdır.’’ Yani rahatlama adına içilen çaylar rahatsızlık veriyor 


Bitki çayları ayrıca günü her saatinde tüketilmemelidir. Unutmayın her şeyin fazlasının bir zararı vardır. Bu miktarı ayarlamak için de mutlaka bir diyetisyene başvurulmalıdır. Çünkü; her bitki çayının farklı bir özelliği ve yararı vardır.
En güzel bitki çayları da kendimizin ev ortamında  yaptığı çaylardır. Mesela size bir örnek olsun diye kendi yaptığım bir çay tarifi vereyim.
Bilirsiniz eskiden babaannelerimiz ve anneannelerimiz büyük demliklerde ıhlamur yada elma , turunçgillerin kabuğunun kaynatıp içerlerdi. Bende şöyle bir tarif vereyim :

1- tatlı kaşığı çay
1 tatlı kaşığı dağ kekiği
1 tatlı kaşığı biberiye
Bunları kaynatıp içtiğimizde metabolizma hızlandırıcı etkiye sahiptir.
‘’Çay taze mi?’’ sizce neden bu soruyu sorarız?
Nedeni ; fazlaca dinlenmiş çayın içindeki tanen maddenin kabızlığa yol açmasıdır.

Değerli okurlar ;
Eğer ki çok çay tüketiyorsanız ve genelde kendim yapmak yerine poşet çay içiyorsanız en azından Sağlık Bakanlığının araştırma yapana kadar güvendiği ürünleri tüketin. Hatta açık çay yaprakları şeklinde almanız daha iyi olacaktır.

Bir sonraki yazım da görüşmek dileğiyle, SAĞLIKLA KALIN…

Öğr. Diyetisyen Melisa Kara

Melisa Kara

Sanko Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü

Recent Posts

Romatoloji Sağlık Profesyonelleri Derneği-Webinarı

Romatoloji Sağlık Profesyonelleri Derneği Tanışma ve Bilgilendirme Webinarı Tarih: 5 Ağustos 2024 Saat: 20.00 -…

2 ay ago

Onkolojide Beslenmeye Güncel Bakış Kursu

Değerli Meslektaşlarımız, 20-21 Eylül 2024 tarihleri arasında çevrimiçi gerçekleştirilecek "Onkolojide Beslenmeye Güncel Bakış" konulu kursumuza…

3 ay ago

1. ULUSLARARASI SPOR, BESLENME VE TAKVİYE KONGRESİ

Etkinlik linki : sporbeslenmevetakviyekongresi.com Eğitim Ücreti : Ücretsiz Kayıt Son Gün : 27 Mayıs 2024…

4 ay ago

Devren Kiralık – Diyetisyen Ofisi

Merhaba Arkadaşlar, Kayseri Sivas Caddesinde yaklaşık 4 yıldır hizmet vermekte olan Diyetisyen Ofisimizi devir etmeyi…

4 ay ago

İZTÜ’ de Öğrenci Diyetisyenler Buluşuyor!

Etkinlik tüm öğrencilerine açıktır. Etkinliğe katılım ücretsizdir, katılımcılara e-katılım sertifikası verilecektir İZTÜ’DE ÖĞRENCİ DİYETİSYENLER BULUŞUYOR!…

4 ay ago

Doğuştan Metabolizma Hastalıklarında Tıbbi Beslenme Tedavi Kursu

Doğuştan Metabolizma Hastalıklarında Tıbbi Beslenme Tedavi Kursu Eğitim Online olarak verilecek olup, eğitimin içeriği aşağıda…

5 ay ago