Kırmızıdan Gelen Sağlık ‘Antosiyanin’
Meyve ve sebzelere pembe, kırmızı ve mor tonlarında renk veren pigmentin adı ‘Antosiyanin’dir.
Antosiyaninler üzümsü meyvelerde, kiraz, kızılcık, kırmızı üzüm çeşitlerinde ve ahududu gibi meyvelerde fazla miktarda bulunur.
Antosiyaninler antioksidandır
Kırmızı rengi veren ‘antosiyanin’ pigmentinin en önemli özelliği çok iyi bir antioksidan olmasıdır .
Bir besin bileşeninin ya da bir besinin antioksidan olması neyi ifade eder?
Serbest oksijen radikalleri DNA moleküllerine zarar vererek kimi zaman kansere neden olmakta kimi zaman kalp damar hastalıklarına neden olmakta kimi zamansa yaşlanmayı hızlandırmaktadır. Antioksidanların yaşlanmanın önüne geçtiği gerçeği, bu maddelerin en önemli aktivitelerindendir. Antioksidanlar, DNA moleküllerine zarar veren ve kansere yol açan serbest oksijenleri zararsız hale getirmektedir. Ayrıca bunlar çevremizdeki kanser yapıcı maddeleri de etkisiz hale getirirken, kardiovasküler rahatsızlıklara karşı koruyucu etki sağlamakta, güneş zararına karşı savaşmakta, Alzheimer ve diğer yaşlılıktan kaynaklanan hastalıkları engellemektedirler .
Siyah, koyu kırmızı ve mavi renkler içeren meyvelerin antioksidan değerleri çok daha yüksektir.
Antosiyaninler Kanserden Koruyucudur
Ahududu ile yapılan çalışmalarda, ahududunun kanser önleyici özelliği olduğu ortaya koyulmuş ve bu özelliğin içerdiği antosiyaninlerden kaynaklandığı öngörülmüştür. Antosiyaninler, temel hücre işlevlerine etki ederek tümörlerin büyümesini durdurlar. Antosiyaninlerin bir başka özelliği ise anti-inflamatuar olmasıdır. Antioksidan ve antinflamatuar özelliği bir araya geldiğinde ise bağışıklık sistemini düzenleyici bir etki yaratmaktadır.
Antosiyaninler Ağırlığınızı Korumaya Yardımcıdır
Antosiyaninlerin kan şekerini düzenleyerek ve insülin duyarlılığını arttırarak ağırlık kontrolü üzerinde olumlu etki göstermektedir. Yaban mersiniyle yapılan çalışmalarda antosiyaninlerin vücut ağırlığında ve yağ dokusunda azalmayı sağladığı gösterilmiştir.
Yağlanma karşıtı pozitif etki yaban mersininin suyu ya da ekstraktı kullanıldığında değil yaban mersini bütün olarak tüketildiğinde görülmektedir.
Antosiyaninlerin tansiyon üzerindeki olumlu etkisi de, özüt ya da meyve suyu olarak değil, tüm meyve olarak tüketildiğinde ortaya çıkmaktadır.
Bu yüzden antosiyanin içeren meyve,sebzeler tüm meyve olarak yenmelidir.
Antosiyaninler Diyabet Karşıtıdır
Antosiyaninler, pankreasın β-hücrelerini koruyarak, insülin direncini azaltarak, insülin sekresyonunu arttırarak, karaciğer fonksiyonlarını geliştirerek kan şekeri seviyelerini düşürebilir. Diyabet hastalarında görülebilen diyabet komplikasyonlarına karşı olumlu etki gösterirken, hiperglisemiyi iyileştirdiği , trigliserit ve kolesterol birikimini de azalttığı görülmüştür.
Antosiyaninler bağırsaklarımızdaki dost bakteri sayısını arttırarak mikrobiotamızı geliştirmektedir. Bu yüzden kırmızı meyveler tüketmek bağırsak sağlığımız için faydalıdır.
Sonuç olarak kırmızıdan mora kadar değişen renk tonlarındaki meyvelerde bulunan
antosiyanin; antioksidan, antikanser, antinflamatuar, antidiyabetik, antihiperhansif etkileriyle sağlık için oldukça faydalıdır. Doğada bulunan her renk meyvenin farklı sağlık yararları olduğu da bilinmelidir. Sağlığa giden rengarenk yolda her renk meyve/sebzeyi dengeli şekilde tüketmeyi ihmal etmeyelim.
DYT.KEVSER BAŞOĞLU