Diyetisyen Aslı ÖZDEMİR

Kinoanın, Şili ve Peru’da bulunan antik mezarlarda yapılan keşiflere göre  gıda olarak tüketildiği belirlenmiştir. İspanyol kaşiflerin kıtaya gelmesiyle, kinoa Güney Amerika geneline ve daha sonra da Avrupa kıtasına yayılmıştır. Kinoa bitkisi aşırı sıcak ve aşırı soğuğa karşı dayanıksızdır. En uygun iklim koşulları And Dağları eteklerindedir. Ve bu nedenle Peru ve Bolivya; dünyanın en büyük kinoa üreticilerine sahiptir.

Tahılların anası olarak bilinen kinoanın olgun hali 1 ila 2 metre yüksekliğindedir. Besin değeri çok yüksek olan kinoa; beyaz, sarı, siyah, kahverengi, kırmızı ve mor renklerdeki tanelerden oluşmaktadır.

Kinoanın en önemli özeliği; proteinden zengin olmasıdır. Bu nedenle vejetaryen bireyler için faydalı bir besindir. Ayrıca B grubu vitaminleri, E vitamini, magnezyum, demir ve manganezin de iyi kaynaklarından olduğu unutulmamalıdır.

Kinoa insan vücudu için gerekli olan tüm elzem aminoasitleri dengeli bir şekilde barındırır. Özellikle lizin, metionin ve sistin aminoasitleri açısından önemli bir kaynaktır. Kinoa; buğday , mısır ve pirinçten daha fazla demir , fosfor ve kalsiyum içermektedir. Düşük sodyum içeriğine sahiptir.

Glisemik indeksi düşük olan kinoa; diyabet hastaları için iyi bir seçimdir. Diğer tahıllara göre karbonhidrat içeriği düşüktür ve doymamış yağ ( iyi yağlar ) oranı yüksek olan kinoa; kolesterol içermez. Kinoa gluten içermediği için çölyak hastalarının tüketebileceği besinler arasındadır.

Kinoa diğer tahıllara göre 2 kat fazla lif içeriği sayesinde bağırsak hareketlerinin düzenlenmesini sağlamaktadır. B2 (riboflavin) içeriği bakımından zengin olan kinoa; vücudun enerji üretimini destekleyerek halsizliğe iyi gelmektedir. Kinoa, süperoksit dismutaz enzimi içeriğiyle doku yenilenmesini sağlayarak, serbest radikallerin olumsuz etkilerine karşı koruyucu etki göstermektedir. Kinoa bulgur kıvamında bir tahıl olduğu için Türk damak tadına gayet uygundur.

100 gram pişmiş kinoanın besin içerikleri aşağıdaki gibidir;
120 kalori
2 gram yağ
7 gram karbonhidrat
11 gram besin lifi
4.4 gram protein
5.0 IU A vitamini
0.6 mg E vitamini
0.1 mg tiamin
0.1 mg riboflavin
0.4 mg niasin
0.1 mg B6 vitamini
42.0 mcg folat
17.0 mg kalsiyum
1.5 mg demir
64.0 mg magnezyum
172 mg potasyum
7.0 mg sodyum
1.1 mg çinko
0.2 mg bakır
0.6 mg manganez
2.8 mcg selenyum

Mutlu bir yaşam için, sağlıklı beslenin.

[vc_cta h2=”Yazar : Diyetisyen Aslı ÖZDEMİR’ in kaleminden” txt_align=”center” style=”flat” color=”purple” css_animation=”bottom-to-top”]Sitemizde Paylaşımda Bulunmak İsterseniz BURAYI tıklayınız.[/vc_cta]
Diyetisyen Aslı Özdemir

Diyetisyen Asli ÖZDEMİR - Selçuk Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik bölümü mezunudur

Recent Posts

Romatoloji Sağlık Profesyonelleri Derneği-Webinarı

Romatoloji Sağlık Profesyonelleri Derneği Tanışma ve Bilgilendirme Webinarı Tarih: 5 Ağustos 2024 Saat: 20.00 -…

4 ay ago

Onkolojide Beslenmeye Güncel Bakış Kursu

Değerli Meslektaşlarımız, 20-21 Eylül 2024 tarihleri arasında çevrimiçi gerçekleştirilecek "Onkolojide Beslenmeye Güncel Bakış" konulu kursumuza…

5 ay ago

1. ULUSLARARASI SPOR, BESLENME VE TAKVİYE KONGRESİ

Etkinlik linki : sporbeslenmevetakviyekongresi.com Eğitim Ücreti : Ücretsiz Kayıt Son Gün : 27 Mayıs 2024…

6 ay ago

Devren Kiralık – Diyetisyen Ofisi

Merhaba Arkadaşlar, Kayseri Sivas Caddesinde yaklaşık 4 yıldır hizmet vermekte olan Diyetisyen Ofisimizi devir etmeyi…

7 ay ago

İZTÜ’ de Öğrenci Diyetisyenler Buluşuyor!

Etkinlik tüm öğrencilerine açıktır. Etkinliğe katılım ücretsizdir, katılımcılara e-katılım sertifikası verilecektir İZTÜ’DE ÖĞRENCİ DİYETİSYENLER BULUŞUYOR!…

7 ay ago