2013 yılının ‘Kinoa Yılı’ seçilmesi ile beraber popülaritesi git gide artan kinoa hakkında neler biliyoruz?

NEDİR BU KİNOA?

Chenopodium quinoa ya da bilinen adıyla kinoa, tahıl grubunda olarak değerlendirilse de aslında ıspanak, pancar ve pazı gibi besinlerin olduğu grupta yer alır. Güney Amerika’da And Dağlarında yetişir. İlk olarak Peru’da inkalar tarafından yetiştirilen kinoa ‘Tahılların anası’ olarak kabul edilmiştir. Bitkinin sapı, yaprağı, tohumu kısaca her bölümü tüketilebilir.

Bazı uzmanlar, kolay yetiştirilebilen ve besin değeri oldukça yüksek olan Kinoa’nın dünyadaki açlık problemini ortadan kaldıracağını düşünmektedir. Ayrıca Nasa tarafından astronotların beslenmesinde de kullanılmıştır.

BESİN DEĞERİ:

1 su bardağı haşlanmış kinoa 222 kkaldır. İçerisinde;

39.41 gr karbonhidrat

8.14 gr protein

3.55 gr yağ

5.18 gr diyet posası(lif)

12.95 mg sodyum

318.2 mg potasyum

31.45 mg kalsiyum

9.25 iu vitamin A

2.76 demir ve sağlığa yararlı birçok besin öğesi bulunur.

VÜCUT İÇİN FAYDALARI:

Lif ve protein açısından zengin olan bu besinin yağ oranı oldukça düşüktür. Kalp dostu olup, kolestrol içermez. A, B, C, D ve K vitaminlerini içerir.

Bağırsak hareketlerini düzenleyen, midedeki tokluk hissini uzatan, kansere karşı koruyucu etkiye sahip, kolestrolü düzenleyen diyet posası yönünden oldukça zengindir.

Kalsiyum, potasyum, demir, magnezyum, çinko ve bakır gibi birçok önemli minerali bünyesinde bulundurur. Temel aminoasitlerden olan lizin ve histidin içeriği yüksektir.

Tiamin(B1), Riboflavin(B2) ve Niasin(B3) gibi B grubu vitaminleri içerir. Enerji metabolizmasını düzenler, merkezi sinir sisteminin çalışmasında rol oynar.

Kinoa’nın tohumlarında fenol, flavonoid ve karotenoid bileşikleri vardır. Antioksidan grubunda yer alan bu bileşikler; vücudu oksidatif strese karşı korur, bağışıklığı güçlendirir.

Kalp-damar rahatsızlıkları, meme kanseri ve menopoz dönemiyle beraber ortaya çıkan birçok hastalığın engellenmesine yardımcı olur.

Kinoa’nın en dikkat çekici özelliklerinden birisi tohumlarının glüten içermemesidir. Bu yönüyle çölyak hastaları için sağlıklı bir alternatife dönüşür. İçeriğinde bulunan ‘süperoksit dismutaz’ enzimi doku yenilenmesinde görevalır ve yaşlanmayı geciktirir.

ZAYIFLATICI ETKİSİ VAR MIDIR?

Kinoa içerdiği lif ve çeşitli besin öğeleri sayesinde zayıflamaya yardımcı olsa da doğrudan zayıflamayı sağlayan mucizevi bir besin değildir.

NASIL TÜKETİLİR?

Kendine has bir tada sahip olan kinoa ara ve ana öğünlerde birçok farklı besinlerle kullanılabilir. Kahvaltılık gevrek gibi tüketilebilir. Tane şeklinde pilavlara katılarak, filizi salatalara eklenerek tüketime uygun hale getirilebilir. Unu ise bisküvi, kek, ekmek vb. unlu mamullere diğer unlar ile karıştırılıp ilave edilebilir. Günlük önerilen tüketim miktarı erkekler için 2-3, bayanlar için ise 1-2 yemek kaşığıdır.

DAMLA ÇİKOLATALI KİNOALI KURABİYE TARİFİ

Malzemeler:

20 gr tereyağı

1 yumurta

1 su bardağı un

1 paket vanilya

1 çay kaşığı kuru maya

1 çay kaşığı tuz

1/2 su bardağı esmer şeker

1/2 çay bardağı sıvıyağ

2 yemek kaşığı kinoa

2 yemek kaşığı damla çikolata

Yapılışı:

Damla çikolata ve kinoa hariç tüm malzemeleri bir kaba tek tek ekleyin. Malzemeleri kaba eklerken önce sıvı daha sonra katı malzemeleri ilave edin. Güzelce yoğurun. Kıvama geldiği zaman kinoa ve damla çikolatayı da ekleyin. Biraz daha yoğurun. Hazır hale gelen hamurunuzun üzerini kapatarak dolapta 20-25 dakika bekletin. Daha sonra ise hamurunuza şekil vererek önceden ısıtılmış 180 derecelik fırına tepsiyi sürün. 20 dakika sonra kurabiyeleriniz hazır hale gelecektir. Afiyet olsun.

Sağlıklı ve Mutlu Günler Dilerim.

Dyt Rümeysa Özkan

Recent Posts

Kadın Hastalıklarında Tıbbi Beslenme Tedavisi Kursu

  Ankara Medipol Üniversitesi ve Obezite Diyetisyenliği Derneği'nin ortaklaşa düzenlediği "Kadın Hastalıklarında Tıbbi Beslenme Tedavisi…

4 saat ago

Romatoloji Sağlık Profesyonelleri Derneği-Webinarı

Romatoloji Sağlık Profesyonelleri Derneği Tanışma ve Bilgilendirme Webinarı Tarih: 5 Ağustos 2024 Saat: 20.00 -…

4 ay ago

Onkolojide Beslenmeye Güncel Bakış Kursu

Değerli Meslektaşlarımız, 20-21 Eylül 2024 tarihleri arasında çevrimiçi gerçekleştirilecek "Onkolojide Beslenmeye Güncel Bakış" konulu kursumuza…

6 ay ago

1. ULUSLARARASI SPOR, BESLENME VE TAKVİYE KONGRESİ

Etkinlik linki : sporbeslenmevetakviyekongresi.com Eğitim Ücreti : Ücretsiz Kayıt Son Gün : 27 Mayıs 2024…

6 ay ago

Devren Kiralık – Diyetisyen Ofisi

Merhaba Arkadaşlar, Kayseri Sivas Caddesinde yaklaşık 4 yıldır hizmet vermekte olan Diyetisyen Ofisimizi devir etmeyi…

7 ay ago