KEFİRLE GELEN SAĞLIK
Soğuk bir iklime sahip olan Kafkasya’nın dağ köylerinde çok eski yıllardan beri yapılan ve tüketilen kefir,önceleri bu bölgede yetiştirilen keçi ve koyun sütlerinden, daha sonraları inek sütünden de yapılmaya başlanmış ve bütün dünyaya yayılmıştır. Kefir içilecek kıvamda, hafif ekşimsi ve köpüklü bir süt ürünüdür. Fermente süt içeceği olarak tanımlanır.
Bileşiminde genel olarak %0.6-0.9 süt asidi, %0.6-0.8 alkol ve hacimsel olarak %50 CO2 içermektedir.Süt şekeri fermentasyon sonucunda %75 oranında azalmıştır ancak vitamin B12 ve folik asit ise oldukça zenginleşmiştir. Mikroorganizmaların etkisi ile laktoz ve proteinlerdeki değişmeler,kefirin sindirimini kolaylaştırmaktadır. Başta B12 olmak üzere bazı B grubu vitaminler kefir kültüründe bulunan mikroorganizmalar tarafından sentezlenebilmektedirler.
Kefirde süt şekeri olan laktoz un oranı azaldığı için laktoza duyarlı kişiler kefiri rahatlıkla tüketebilmektedirler.Kalsiyum ve magnezyum içeriği sayesinde sağlıklı bir sinir sisteminin temelini oluşturur. Aynı zaman da iyi bir fosfor kaynağıdır. Tok tutma özelliği de bulunan kefir aynı zamanda kilo da aldırmaz. Besin değeri oldukça yüksektir ve sindirimi kolay bir içecektir. Çocuklar, yaşlılar, hamileler ve menopoza giren bayanlar diyetisyenlerine danışarak kefir tüketebilirler.
KEFİRİN SAĞLIK ÜZERİNE ETKİLERİ
Serinletici aromasıyla kronik yorgunluğu giderir
Stres azaltır, sakinleştitir ve kolesterolü düşürür
Sindirim sistemini güçlendiri
Uykusuzluğuve sinirsel depresyonu ortadan kaldırır
Damar sertliğini ve kas kasılmalarını önler
Yüksek tansiyonu düzenler ve dengeler
Kan bozukluklarını giderir ve kanı temizler
Cildi güzelleştirir ve parlaklık verir
Egzama ve benzeri deri hastalıklarına iyi gelir
Yara ve yanıkların hızla iyileşmesini sağlar
İdrar yolu iltihaplarını tedavi eder
Mide ve barsak rahatsızlıklarına iyi gelir
Safra kesesi ve böbrek hastalıklarına iyi gelir
Sağlıklı diyet için önemlidir
Yağsız süt ile mayalanırsa kilo almayı önler
Kemikleri güçlendirir
PEKİ KEFİR NASIL TÜKETİLMELİDİR ?
Kefiri günde bir bardak rahatlıkla içebilirsiniz. Evde mayasından mayalayabileceğiniz gibi marketlerde satılan sade türlerini tercih de edebilirsiniz. Ekşimsi tadı rahatsız ediyorsa sevdiğiniz bir meyve ve 1 çay kaşığı kadar vanilya ile bilenderize ederek rahatlıkla tüketebilirsiniz..
KEFİR YAPIMI
Evde kefir yapımında pastörize ve sterilize sütler kullanılabilmektedir. İsterseniz sütünüzü 10-15 dk kaynatabilirsiniz. Isıtılan süt ılıması için beklenir. Oda sıcaklığındaki süt kapaklı cam bir kavanoza konur. Fermentasyon sırasında oluşan ve kefire ayrı bir tat veren CO2 ‘ in uçmasını önlemek için kapaklı kavanoz gereklidir. Kefire işlenecek 1 litre süt için 1-2 tatlı kaşığı kadar kefir tanesini veya daha pratik olması için yayla maya firmasının çıkarmış olduğu doğal kefir mayasının bir paketi (1 gr) katılıp, hafifçe karıştırılır. Daha sonra ağzı sıkıca kapatılır. Oda sıcaklığında (25-30 derece) karanlık bir yerde 24-48 saat fermantasyona bırakılır.
Mayalama süresi bittiğinde pıhtı halinde olan kefiri karıştırarak veya çalkalayarak içilebilecek kıvamda sulu hale getiriniz.
Buzdolabında 1 gün süre ile beklettikten sonra kefirinizi soğuk olarak tüketmenizi öneririm.
Diyetisyen Özlem EŞSİZ
essizozlem@gmail.com