KANSERDEN BESLENME İLE KORUNMA YOLLARI
Yazar: Dyt Arda Deliismail
Kanser vücudun herhangi bir bölgesinde oluşan kontrolsüz hücre bölünmesidir. Hücre bölünmesiyle oluşan kötü huylu urlara kanser denmektedir ve kanser oluşumu tek bir nedene bağlı değildir. Her ne kadar genetik yatkınlık bir sebep olsa da çevresel etmenlerin de kansere yol açtığı biliniyor. Ancak çevresel etmenler genetik yatkınlıktan daha baskındır. Yapılan çalışmalarda kanser türlerinin birçoğunun beslenmeden %10 ile %70 arasında etkilendiği görülmüştür. Bu sebeple beslenmemize dikkat ederek kanserden korunmak mümkündür.
Kanser riskini arttıran birçok faktör vardır. Bu faktörlerden bazıları aşağıdaki gibidir.
- Sigara içmek
- Bakteri ve virüs enfeksiyonlarının hızlı gelişmesi
- Yapay kimyasallarla temas
- Aşırı alkol tüketimi
- Radyasyona maruz kalma
- Düzensiz yaşam
- Çok eşlilik
- Taze sebze ve meyvelerin az tüketimi
- Posalı besinlerin az tüketimi
- Tuzlanmış, tütsülenmiş, dumanlanmış besinlerin aşırı tüketimi
Peki tüm bunları saydıktan sonra can alıcı soruya geldik. Kanserden korunmak için ne yapacağız?
- 1-Meyve ve sebze tüketimini arttırılmalı. Meyve ve sebzeler beta-karoten, C Vitamini, E vitamini ve Selenyum içerir. Bu öğeler antioksidanttır ve hücrelerde meydana gelen hasarlara karşı koruma sağlar. Ayrıca bağışıklık sisteminin de sağlıklı olmasına yardım ederler.
- 2-Kurubaklagil ve tam tahıllara gün içinde mutlaka beslenme düzeninde yer verilmeli. Posadan zengin, yağdan fakir bir diyet kolon ve rektum kanserine karşı koruyucudur. Posa bağırsaktaki kanser yapıcı maddeleri kendi bünyesine alarak vücudumuzdan atılmasını sağlar.
- 3-Trans yağlardan uzak durulmalı.
- 4-Alkol kullanımı sınırlandırılmalı. Alkol tüketiminin artışı karaciğer kanserine sebep olabilir. Ayrıca sigara kullanımından da kaçınılmalı. Özellikle ailesinde genetik yatkınlık olan kişilerde alkol ve sigaranın bir arada kullanımı kanser riskini oldukça arttırmaktadır.
- 5-Tuz kullanımına dikkat edilmeli. Tuz mide kanseri riskini arttırabiliyor bu nedenle çok tuzlu yiyecekler beslenme düzeninde yer almamalı.
Yazar: Dyt Arda Deliismail
Kaynaklar:
http://kanser.gov.tr/kanser/kanser-nedir/4-kanser-nedir.html
http://www.perihancicek.com.tr