Genel

Kalsiyum ve önemi – Dyt. Nur ÇAĞLAR

KALSİYUM VE ÖNEMİ

Vücuttaki kalsiyumun %99’u kemik ve dişlerimizde bulunur. Kalsiyum sürekli kemik ve kan arasında geçiş halindedir ve bu dengenin korunması kemik sağlığı için çok önemlidir.

Aynı zamanda kasların kasılması, çalışması, sinir iletimi ve kanın pıhtılaşması, tansiyonun düşürülmesi, bazı enzimlerin görev yapabilmesi, B12 vitamininin emilmesi ve kolon kanseri riskinin azaltılmasında görevlidir. Peki, vücudumuz için elzem olan bu besin öğesini yeterince tüketiyor muyuz?

 Kalsiyum tüketimi dünyada olduğu gibi ülkemizde de malesef yeteri düzeyde değildir.

Yaşa göre günlük tüketilmesi gereken kalsiyum miktarları şu şekildedir;

  • 9-18 yaş: 1300mg
  • 19-50 yaş: 1000mg
  • 51 yaş ve üzeri: 1200mg dır.

    diyetisyen store

Kalsiyum yetersizliğinde; raşitizm, osmeomalazi ve osteoporoz gibi kemik hastalıkları ortaya çıkar. Çocuklarda görülen raşitizm ve yetişkinlerde görülen osteomalazi kemik mineral içeriğinin düşmesiyle ortaya çıkan şekil bozukluğudur. Daha çok D vitamini eksikliği ile ilişkilidir. Çünkü D vitamini hormon görevinde olup kalsiyumun barsaktan emilimine ve kemikler tarafından depolanmasına yardımcı olan bir vitamindir. Osteoporoz ise kemiğin mineral yoğunluğunun ve kemik dokusunun azalmasıyla kırılabilir hale gelmesidir ve menopoz sonrası ortaya çıkar.

Kemik yapımı 30 yaşına kadar hızlıdır ve kemik mineral içeriği doruk noktasına ulaşır. 30 yaşından sonra ise özellikle de menopozla birlikte kemik yıkımı daha da hızlanır. Bu nedenle; 30 yaşımıza kadar kalsiyum kaynaklarından yeterince faydalanmalı  ve vücudumuzda iyi depo etmeliyiz.

Kalsiyum Kaynağı – Genç Diyetisyenler

Kalsiyumun en iyi kaynakları süt ve ürünleridir.

Örneğin; 2-3 su bardağı süt/yoğurtta 600-700mg kalsiyum vardır. Pekmez, susam, fındık, fıstık, yeşil yapraklı sebzeler, kurubaklagiller ve kurumeyveler de iyi kaynakları arasındadır.

Örneğin; ıspanak (çiğ) 100 gramında 99 mg, semizotu(çiğ) 100 gramında 65 mg kalsiyum vardır.

Kalsiyumun aşırı alımı ise; bazı araştırmalarda böbrek taşı riskini arttırdığı görülmüştür. Özellikle az su ve çok kalsiyum tüketen kişilerde risk daha yüksektir. Bir de fazla tüketilen kalsiyum hiperparatiroidizm ile ilişkilendirilir. Bu durumda demir, çinko, fosfor ve magnezyum gibi minerallerin vücut tarafından emilimi azalabilir. Bunun sonucunda da böbrek hasarı oluşur.

Özet olarak; kemik ve dişlerimizin güçlenmesi ve kemik hastalıklarından korunmak için kalsiyum kaynaklarını yeterli oranda ve dengeli şekilde tüketmeliyiz.

 

İyi günler dilerim:)
Dyt. Nur ÇAĞLAR

 

Diyetisyen Nur ÇAĞLAR

Recent Posts

Romatoloji Sağlık Profesyonelleri Derneği-Webinarı

Romatoloji Sağlık Profesyonelleri Derneği Tanışma ve Bilgilendirme Webinarı Tarih: 5 Ağustos 2024 Saat: 20.00 -…

2 ay ago

Onkolojide Beslenmeye Güncel Bakış Kursu

Değerli Meslektaşlarımız, 20-21 Eylül 2024 tarihleri arasında çevrimiçi gerçekleştirilecek "Onkolojide Beslenmeye Güncel Bakış" konulu kursumuza…

3 ay ago

1. ULUSLARARASI SPOR, BESLENME VE TAKVİYE KONGRESİ

Etkinlik linki : sporbeslenmevetakviyekongresi.com Eğitim Ücreti : Ücretsiz Kayıt Son Gün : 27 Mayıs 2024…

4 ay ago

Devren Kiralık – Diyetisyen Ofisi

Merhaba Arkadaşlar, Kayseri Sivas Caddesinde yaklaşık 4 yıldır hizmet vermekte olan Diyetisyen Ofisimizi devir etmeyi…

4 ay ago

İZTÜ’ de Öğrenci Diyetisyenler Buluşuyor!

Etkinlik tüm öğrencilerine açıktır. Etkinliğe katılım ücretsizdir, katılımcılara e-katılım sertifikası verilecektir İZTÜ’DE ÖĞRENCİ DİYETİSYENLER BULUŞUYOR!…

4 ay ago

Doğuştan Metabolizma Hastalıklarında Tıbbi Beslenme Tedavi Kursu

Doğuştan Metabolizma Hastalıklarında Tıbbi Beslenme Tedavi Kursu Eğitim Online olarak verilecek olup, eğitimin içeriği aşağıda…

5 ay ago