Kalıplaştırdığımız Diyet Kavramı

KALIPLAŞTIRDIĞIMIZ  ‘’DİYET’’  KAVRAMI

 

Bugün diyetteyim, evdeyim…

Ben yemeyeyim diyetteyim…

X diyetini yapmış,10 kilo vermiş, ben de yapayım…

Diyetteyim hiçbir şey yiyemem…

Markete gidersem diyeti kesin bozarım…

Yaz geliyor hemen diyet yapmalıyım…

Ekmek yemiyorum diyetteyim…   gibi pek çok klişeleşmiş ‘’diyetteyim’’ kavramı çıkıyor karşımıza. Gerek teyzeler, amcalar, ablalar gerekse yanlış beden algısına kapılan gençler…Hangimiz bu cümlelerden birini bile kurmadık veya duymadık ? Cevaplar aynı.  Hepimiz  ya bu cümleleri kurduk, kurmadıysak bile mutlaka duyduk.  Peki bu kadar sık duyduğumuz ‘diyet’ kavramını  kaç kişi bilinçli bir şekilde kullanıyor desem?  İşte burada herkesin kendisine sorması gereken tek soru şu oluyor : Diyetteyim diyorum ama  ‘diyet’ ne demek ki ?

Geçenlerde  Türkiye Diyetisyenler Derneği Öğrenci  Komisyonunun  hazırladığı bir videoyu izlemiştim. Çok güzel bir halk röportajı yapılmış ve sorulan sorularda öyle zor falan değil. Hayatımızın içinden, sık sık duyduğumuz  şeylerin anlamlarıyla ilgili: Beslenme ve DİYETETİK nedir? Diyetisyenler ne iş yapar? . Cevaplar ise çok şaşırtıcı. Beslenmenin  tanımına ‘’sağlıklılıdır’’ diyenler mi dersiniz, diyetetik kelimesini ilk kez duyanlar, duyupta açıklayamayanlar mı? Diyetisyen nedir sorusuna ‘ yasak  koyarlar ‘ diyenler,  diyetetikle diyabetiği karıştıranlar ve daha pek çok ilginç cevaplar… Esasen hepimiz biliyoruz cevaplarını. Beslenme işte yaa , beslenmenin nesini açıklayayım,beslenme beslenmedir,diyet ise  diyettir…diyoruz dimi?

Hadi tüm yanlış bilinenlere veya bilemediklerimize bir çizgi çekelimJ  Sonuçta bilmemek ayıp değil öğrenmemek ayıp demiş atalarımız.  Hangi yanlışı nasıl düzelteceğim diye de  çekinmeyin sakın. Araştırın.  Araştırmaktan  ve okumaktan korkmayın. Ancak bu şekilde  kafamızdaki soru işaretlerini giderebilir, doğruyu ve yanlışı birbirinden bu şekilde ayırt edebiliriz. Ben bu yazım için biraz araştırdım mesela.:) Önümde o kadar donanımlı, bilgili , belgeli,harika kitapları olan, değerli hocalarım ve diyetisyenler  var ki… Bizleri onca yanlış bilgiden kurtaran doğru bilgiye ulaştıran, çalışan, tüm diyetisyenlere ve hocalarıma buradan da teşekkür etmiş olayım J Evet nerde kalmıştım ? Öncelikle beslenme kavramından bahsetmek istiyorum. Beslenme, büyüme, yaşamın sürdürülmesi ve sağlığın korunması için besinlerin kullanılmasıdır. İnsan gereksinimlerinin başında gelir. Yirminci yüzyılın başından beri beslenme, bir bilim dalı olarak gelişmiştir ve bu bilim dalı, besinlerin üretiminden hücrede kullanımına değin geçen tüm evrelerde insan-besin ilintisini inceler. Yani, vücudun çalışması için gerekli  besin öğelerinin, besinlerle vücuda alınmasını anlatan bir terimdir. Diyet kelimesi  ise beslenmeyi kavramadan tam anlamıyla öğrenemeyeceğimiz,  yanlış yorumlandığında ise  sağlık problemlerine yol açabilecek  bir  terimdir. Şöyle ki diyet teriminin 3 farklı kullanımı vardır.

1.Düzenli olarak tüketilen besinler ve içecekler.

2.Zayıflama amacıyla  hazırlanmış besinleri tüketme.

3.Tedavi veya korunma amacıyla tüketilecek besinlerin çeşit ve miktarının düzenlenmesi.

Bu 3 farklı diyet tanımının tek ortak noktası;  amaç zayıflamak  veya tedavi/korunma  amaçlı dahi olsa , bireylerin KENDİ vücutları için gerekli besin öğelerini , besinler yoluyla vücuda almasıdır. ‘’KENDİ’’ diyorum çünkü hepimiz farklı bireyleriz ve her bireyin farklı ihtiyaçları, hastalıkları, yapıları, sosyo-kültürel çevreleri   vardır. Öyleyse her birey diyet kavramını kendisi için tanımlamalıdır önce.  Ruhunun ve bedenin ihtiyaçlarını bilmeli, yaşam haritasını çizebilmelidir. Zaten ne demiş Brian Wansink ‘’ Diyet kelimesi, ‘’hayat tarzı ‘’   anlamına gelen Latince bir kelimeden gelmektedir. ‘’

 

Öğr. Dyt. ÖZNUR SELEK

[yaziGizle reklam=”reklam1″]  http://www.yaylamaya.com/[/yaziGizle]

Genç Diyetisyenler Ekibi

genc.diyetisyenler@gmail.com Beslenme ve Diyetetik Bölüm Portalı

Recent Posts

Romatoloji Sağlık Profesyonelleri Derneği-Webinarı

Romatoloji Sağlık Profesyonelleri Derneği Tanışma ve Bilgilendirme Webinarı Tarih: 5 Ağustos 2024 Saat: 20.00 -…

4 ay ago

Onkolojide Beslenmeye Güncel Bakış Kursu

Değerli Meslektaşlarımız, 20-21 Eylül 2024 tarihleri arasında çevrimiçi gerçekleştirilecek "Onkolojide Beslenmeye Güncel Bakış" konulu kursumuza…

5 ay ago

1. ULUSLARARASI SPOR, BESLENME VE TAKVİYE KONGRESİ

Etkinlik linki : sporbeslenmevetakviyekongresi.com Eğitim Ücreti : Ücretsiz Kayıt Son Gün : 27 Mayıs 2024…

6 ay ago

Devren Kiralık – Diyetisyen Ofisi

Merhaba Arkadaşlar, Kayseri Sivas Caddesinde yaklaşık 4 yıldır hizmet vermekte olan Diyetisyen Ofisimizi devir etmeyi…

7 ay ago

İZTÜ’ de Öğrenci Diyetisyenler Buluşuyor!

Etkinlik tüm öğrencilerine açıktır. Etkinliğe katılım ücretsizdir, katılımcılara e-katılım sertifikası verilecektir İZTÜ’DE ÖĞRENCİ DİYETİSYENLER BULUŞUYOR!…

7 ay ago