Kahve beynimizi sandığımızdan daha fazla mı etkiliyor ?
Bir grup araştırmacı tarafından yapılan çalışma sonrası kahvenin vücuttaki etkileri gözlemlendi.
Çalışmada kahvenin vücuttaki bazı önemli sistemleri üzerinde zincirleme etki gösterdiği, günlük kahve alışkanlığının bazı karmaşık sağlık fayda ve riskine yol açtığı anlaşıldı.
Kahvenin sağlık üzerindeki etkileri ; uzun yaşamayı sağladığı veya kansere yol açtığı şeklinde sonuçlara sahip sayısız çalışma yapıldı. Burada faydalar da zararlar da söz konusuysa da , gerçek çoğu zaman bu çalışmaların vardığı sonuçlardan daha farklı.
Araştırma Süreci
Kahvede bulunan maddelerin kanımızdaki metabolitleri öncekine kıyasla daha fazla değiştirdiği anlaşılıyor.
Araştırmada 47 kişi bulundu. Bu kişiler çalışma başlamadan önce 1 ay süresince kahve içmedi. Sonraki 30 günde de her gün 4 kahve içti. Daha sonra tüketim miktarı günde 8 kahveye çıkarıldı. Araştırma süresince biyokimyadaki değişiklikleri gözlemlemek amacıyla katılımcılardan kan örnekleri alındı.
- ( Porsiyon miktarı belirtilmediği için yukarıda bahsi geçen kahve miktarlarını 1 kahve = 80 ml olarakreferans alıyoruz. )
Elde edilen sonuçlar kahve içmenin 115 metaboliti etkilediğini gösterdi. Bunların 82’si zaten biliniyordu.
Hint kenevirini gibi etki göstermekte
Araştırmada, günde 8 bardak kahve içmenin, esrarın (hint keneviri) taklit ettiği sinir iletici maddelerin düşmesine sebep olduğu anlaşıldı.
Esrar maddesi vücuttaki endokannabinoid sistemini hızlandırıyor. Kahvede bulunan bazı bileşenler ise bu sistemin bileşenlerini azaltarak sistemi yavaşlatıyor.
Yani kahve hint kenevirin benzer bir etki gösteriyor, bu etki tamamen zıt yönde işliyor.
Vücut stres dönemlerinde endokannabinoid maddelerinin üretimini azaltıyor. Endokannabinoid sistemi vücutta stres, bilinç, uyku ve iştah gibi süreçleri kontrol ediyor.