Büşra KAYALARLI Alkol ve işlenmiş et tüketimi mide kanseriyle bağlantılı
Büşra KAYALARLI Alkol ve işlenmiş et tüketimi mide kanseriyle bağlantılı

ALKOL VE İŞLENMİŞ ET TÜKETİMİ MİDE KANSERİYLE BAĞLANTILI

İşlenmiş et ve zararları - Genç Diyetisyenler
İşlenmiş et ve zararları – Genç Diyetisyenler

Amerikan enstitüsü tarafından Kanser araştırmaları ve Dünya Kanser Araştırma Fonu için yapılan bilimsel çalışmalarda alkol içmek, işlenmiş et tüketmek ve fazla kilolu olmak mide kanseri riskini artırıyor.

Kanserden dolayı ölüm sebepleri arasında mide kanseri 3. Sırada yer alıyor.Erkeklerde görülme olasılığı kadınlara göre iki kat daha fazla ve yaşlılarda görülme oranı artıyor.

Avrupa ve Amerika’da yapılan çalışmalar erken teşhisin hayatta kalma oranını %23-28 lerden %63 e yükselttiğini gösterdi.Fakat belirtileri sonraki aşamalara kadar görünmeyebilir ve dünya çapındaki vakaların yaklaşık %70 i geç teşhis edilmiştir bu durum hayatta kalma şansını düşürmektedir.

MİDE KANSERİ HAKKINDAKİ HIZLI GERÇEKLER

“ABD de 2016 yılında mide kanserine yakalanan tahmini kişi sayısı 26,370’dir. Tahmini ölüm oranları 10,730 dur.Tüm kanser vakalarının% 1.6’sını ve tüm kanser ölümlerinin% 1.8’ini oluşturması beklenmektedir.”
Özellikle Asya’da kardia bölgesinde olmayan mide kanseri daha yaygındır fakat bu oran zamanla düşmektedir.Bu durum Helicobacter pylori (H. pylori) enfeksiyonunun azalmasıyla ilgili olabilir.Çünkü artık daha fazla kişi gıdalarını korumak için tuzda saklamak yerine soğutmayı tercih etmektedir.
Ancak kardia mide kanseri artık Amerika ve ingiltere’de daha sık görülmektedir ve giderek büyümektedir.
Önceki bulgular dünya çapında mide kanserinin %11 i için sigara içmenin sebep olduğunu ileri sürüyordu.Şimdiki araştırmalar Non-kardia mide kanserine h.bakterinin sebep olduğunu biliyor ve Epstein-Barr virusünün de bununla bir bağlantısı var.
Endüstriyel kimyasallara , iş yerinde toza ve yüksek sıcaklığa maruz kalma da sebepler arasındadır. Gıda makinelerini işletenler , lastik imalatında çalışanlar, ahşap veya metal işleme,krom üretimi ve kömür madenlerinde çalışan kişilerin büyük risk taşıdığı düşünülüyor.

İŞLENMİŞ ET NEDİR ?

Dikkat Genç Diyetisyenler
Dikkat Genç Diyetisyenler

İşlenmiş et; hayvanların et, organ veya dokularının çeşitli ısıl, fermente ve kimyasal işlemlerden geçirilmesi ile elde edilen besin grubudur.

 

Genel amacı etin uzun süre saklanması, tadın değiştirilmesi veya hayvan dokularının değerlendirilmesidir. Salam, Sosis, Pastırma, Füme, Jambon, Salamura Et, Kurutulmuş Et gibi çeşitleri bulunabilir.
İşlenmiş et ve et ürünlerinde oluşan sodyum nitrit adlı kimyasal madde proteinlerde bulunan aminoasitlerle kimyasal tepkimeye girer ve açığa kanserojen maddelerin çıkmasına sebep olur.
Endüstriyel olarak üretilmiş her tür işlenmiş et içerisinde, bir takım bakterileri bozulmayı önlemek için kimyasallar katılmaktadır. Bu kimyasal maddeler vücuda girdiği zaman örneğin mide asidi ile tepkimeye girerek mide kanseri riskini artırmaktadır.

İŞLENMİŞ ET TÜKETİMİNİN KRONİK HASTALIKLARLA İLGİSİ

İşlenmiş et tüketiminin artması bir çok kronik hastalığı da beraberinde getirmiştir.
Bu hastalıklar :
Yüksek kan basıncı
Kalp hastalıkları
Kronik obstrüktif akciğer hastalığı COMP
Mide ve barsak kanseri olarak sıralanabilir.

SAĞLIKLI KİLONUZU SÜRDÜRMEK İÇİN İŞLENMİŞ VE TUZLANMIŞ ETLERDEN KAÇININ

Alkolün zararları - Genç Diyetisyenler
Alkolün zararları – Genç Diyetisyenler

Araştırmacılar mide kanseri riskini düşürmek için özellikle belli kanıtlar buldu :

Günde 3 veya daha fazla sayıda alkol tüketmekten kaçının
Tuz ile korunan yiyecekler tüketmeyin
Tütsüleme,tuzlama ,kurutma ile veya çeşitli koruyucular eklenerek saklanan jambon, pastırma, salam ,sosis ,sucuk gibi etleri tüketmeyin.
Bulgular kişinin her gün her gün 50 gramlık pastırma tüketmesinin hastalık riskini %18 oranında arttıracağını gösteriyor
Ayrıca vücut kütle indeksinde kilolu ve yüksek kilolu kişilerde kardia mide kanseri riski artıyor.Vücut kütle indeksinin üstündeki her 5 birim için hastalığın görülme oranı %23 artıyor.Bunların yanında eti veya balığı ateşe temas eder şekilde pişirmek bu riski artırıyor.Buna karşılık meyve tüketimi (özellikle narenciye) hastalıktan korunmaya yardımcı olabilir.

 

KAYNAKÇA

World Cancer Research Fund/American Institute for Cancer Research, Continuous Update Project (CUP): diet, nutrition, physical activity and stomach cancer, accessed 20 April 2016.

Fred Hutchinson Cancer Research Center news release, accessed 20 April 2016.

WCRF news release, accessed 20 April 2016.

Additional source: AICR, Cancer experts call dietary guidelines a “missed opportunity,” accessed 20 April 2016.

Additional source: National Institutes of Health (NIH) National Cancer Institute (NCI), SEER Stat Fact Sheets: Stomach Cancer, accessed 20 April 2016.

        Büşra KAYALARLI 
SAĞLIKLI GÜNLER

 

mail-grubu