İLGİNÇ VE YEPYENİ TOHUMLARDA BUGÜN; AMARANTH!

Hayatımıza yeni girmeye başlayan amaranth; Yaprakları da yenebilen, çiçekleri de süs bitkisi olarak kullanılan bir tohum olmanın yanı sıra  tahıl olarak da tüketilebiliyor. Son yıllarda içerdiği yüksek proteinle tüm dünyada adını duyuran amarant, chia gibi Meksika ve Orta Amerika’da yetiştirilen ve Aztekler zamanından beri ekmek yapımından şifalı kürlere pek çok alanda kullanılan bir bitkidir. Horozibiği olarak da bilinen amarantın 60’dan fazla türü olduğu biliniyor.

En önemli özellikleri arasında ise;gluten içermemesi,yüksek protein içermesi ve skualen içermesi yer alıyor. Amaranth’da doğal olarak bulunan Skualen, tümörlere kan gidişini durdurabilecek bir antioksıdandır.

Amaranth tohumları, baklagillerden olmamasına rağmen yüksek oranda protein içermektedir. Pek çok tahılda mevcut olmayan lizin aminoasidini içermesi, amarantha ”tam protein” kaynağı özelliğini kazandırır. Ayrıca vitamin bakımından da oldukça yüksek olan bu bitki  B2 vitamini (riboflavin), folik asit, kalsiyum, bakır, demir, magnezyum, fosfor, potasyum ve çinko açısından da oldukça zengindir.

Amaranth bizim hayatımıza yeni yeni girmeye başlasa da tüm dünyada yaygın olarak kullanılıyor; Peru’da, Amaranth bitkisinin çiçekleri, diş ağrısı ve ateş tedavisinde kullanılır. Ekvatorda popüler olan, “aguardîente” adı verilen alkollü içecek Amaranth çiçeğinden yapılır, ve “Kanı temizlemeye” ve kadınların adet dönemlerini düzenlemeye yardımcı olduğu düşünülür.

Aynı zamanda hipergliseminin önlenmesine yardımcı olan Amaranth tohumunun faydaları son yıllarda yapılan araştırmalarla da kanıtlandı. Diyabetli fareler üzerinde yapılan bir çalışmada, Amaranth’ın kandaki glikoz değerini belirgin şekilde düşürdüğü, insülin değerini arttırdığı ve yükselmiş karaciğer fonksiyonu belirtilerini normale çevirdiği keşfedildi.

Kanser,kolesterol,diyabet ve ağız ve diş sağlığı  tedavisinde yardımcı ve önleyici bir besin olmasının yanında doyurucu özelliğiyle de kilo vermek isteyenlere alternatif oluşturuyor;ayrıca yulaf sevmeyenlerin ve gluten intoleransı olanların da imdadına koşuyor.

100 gram çiğ Amarant tohumunda 371 kalori, vücudun günlük ihtiyacı olan protein, B vitaminleri ve minerallerin %20’si bulunuyor. Günlük 2 yemek kaşığından fazla tüketmemeniz konusunda da sizi uyarmadan yazımı sonlandırmak istemem sevgili okurlar.

Son olarak Amaranth tohumumuzu hava geçirmez bir kap ya da kavanoz içerisinde, buzdolabında olmak şarkı ile altı aya kadar saklayabilirsiniz.

Sağlıkla Kalın.

DİYETİSYEN SÜMEYYE ŞÜKRAN ÖZKELEŞ

Genç Diyetisyenler Admini

Recent Posts

Romatoloji Sağlık Profesyonelleri Derneği-Webinarı

Romatoloji Sağlık Profesyonelleri Derneği Tanışma ve Bilgilendirme Webinarı Tarih: 5 Ağustos 2024 Saat: 20.00 -…

1 ay ago

Onkolojide Beslenmeye Güncel Bakış Kursu

Değerli Meslektaşlarımız, 20-21 Eylül 2024 tarihleri arasında çevrimiçi gerçekleştirilecek "Onkolojide Beslenmeye Güncel Bakış" konulu kursumuza…

3 ay ago

1. ULUSLARARASI SPOR, BESLENME VE TAKVİYE KONGRESİ

Etkinlik linki : sporbeslenmevetakviyekongresi.com Eğitim Ücreti : Ücretsiz Kayıt Son Gün : 27 Mayıs 2024…

3 ay ago

Devren Kiralık – Diyetisyen Ofisi

Merhaba Arkadaşlar, Kayseri Sivas Caddesinde yaklaşık 4 yıldır hizmet vermekte olan Diyetisyen Ofisimizi devir etmeyi…

4 ay ago

İZTÜ’ de Öğrenci Diyetisyenler Buluşuyor!

Etkinlik tüm öğrencilerine açıktır. Etkinliğe katılım ücretsizdir, katılımcılara e-katılım sertifikası verilecektir İZTÜ’DE ÖĞRENCİ DİYETİSYENLER BULUŞUYOR!…

4 ay ago

Doğuştan Metabolizma Hastalıklarında Tıbbi Beslenme Tedavi Kursu

Doğuştan Metabolizma Hastalıklarında Tıbbi Beslenme Tedavi Kursu Eğitim Online olarak verilecek olup, eğitimin içeriği aşağıda…

5 ay ago