VÜCUDUNUN NE İSTEDİĞİNİ ANLA VE İÇİNDEKİ MUTLULUĞU ORTAYA ÇIKAR
Depresyon, en az 2 hafta süren duygu durum çökmeleridir. Duygusal olarak çöken birey karamsarlaşmaya ve zihinsel olarak kötü düşüncelerle meşgul olmaya başlar. Vücudunda ağırlık ve yavaşlama ortaya çıktığı için, davranışları da içe kapanma yönünde değişir.
Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) ilgili verilerine göre, tüm dünyada depresyon oranları% 18 oranında artmış durumda. Hepimiz yoğun iş hayatında yada zorlu sınav tempolarında kendimizi depresyonun içinde bulabiliriz.Depresyonun umut verici yanı ise tedavi edilebilir olmasıdır. Peki bizler kendimiz için ne yapabiliriz ?
Türkiye’de Satılan Gıdaların İçerisindeki Tuz Miktarı Azaltılacak!
Beslenmenin Depresyon Üzerindeki Etkisi
Beslenme yaşantımızda sandığımızdan çok daha fazla önem taşımaktadır. Öncelikle sağlıklı bir vücut ve sağlıklı bir zihin için vücudumuzun eksiklerini bilmeliyiz.
– Diyet kalitesinin kötü olması depresyon için bir risk faktörü olabilmektedir. Beyindeki serotonin 5-hidroksitriptamin seviyesinin ruh haline etkisinin olduğu ve serotonin seviyesindeki düşüşün bazı bireylerde depresyonun gelişimine sebebiyet verdiği bilinmektedir.
-Diyetin n-3 yağ asitleri açısından yetersiz olması depresyon riskini artırır.Balık yağında bulunan iki omega-3 yağ asidinin ( EPA ve DHA ) insanlar üzerinde anti depresan etki gösterdiği çalışmalarda birçok kere ispatlanmıştır.
-Folat , demir , çinko , selenyum, magnezyum yetersizlikleri tamamlandıktan sonra depresyon hastalarının tedavilerinde çok büyük ilerlemeler görüldüğü belirtilmiştir.
Mutsuzluğumuzun Sebebi Serotonin Eksikliği Olabilir Mi ?
Beslenme Tedavisi Nasıl Olmalıdır ?
Beslenme süreci tamemen bireysel olmalıdır.Depresyon sürecinde görülen yetersiz ve dengesiz besin ögesi alımı, obezite, konstipasyon gibi beslenme ile ilgili sorunların çözümünde farklı yaklaşımlar gözlenebilir.
Şimdi kendimiz için ne yapabiliriz kısmına gelelim. Omega-3 yağ asitleri,folat,demir ve triptofan gibi vücudumuzda depresyona karşı birer savaşçı görevi gören bu kurtarıcıları vücudumuza nasıl alabiliriz?
Serotoninin Öncülerinden ‘’Triptofan’’
Kaju fıstığı, ceviz, fıstık, badem gibi kabuklu yemişlerin; susam, kabak çekirdeği ve ayçiçeği gibi çekirdeklerin; soya fasülyesinin ve buğday, pirinç ve mısır gibi tahılların triptofandan zengin olduğu bilinmektedir. Bu tür besinlerin alınması vücutta triptofan seviyesini artırmaktadır. Triptofanın serotoninin öncüsü olduğuna dikkat edilmelidir.
Kanıtlanmış Bir Kurtarıcı ‘’ Folik Asit ‘’
Depresyonlu hastalarla yapılan bir çalışmada folik asitin tek başına depresyon oranını ciddi düzeylerde azalttığını ve birçok hastada tamamen sonlandırdığı görülmüştür. Özellikle yeşil yapraklı sebzelerde, kuru baklagillerde , ceviz ve badem gibi kabuklu yemişlerde bol miktarda bulunmaktadır.
Anti Depresan Etki ile ‘’Omg-3 Yağ Asitleri’’
Klinik çalışmalar omg-3 yağ asitlerinin etkin bir şekilde depresyonu tedavi ettiğini göstermiştir.Karadeniz Hamsisi’nde, Marmara Lüferi’nde, kuzey denizi balıklarında, özellikle Norveç Somonu’nda bolca Omega-3 bulunmaktadır. Keten tohumu ve keten yağıda omg-3 yağ asitlerinden zengin besinler arasına eklenebilir
Güçlü Minerallerimiz ‘’Demir , Magnezyum , Çinko ’’
Farkında olmasak bile soframızdan hiç eksilmeyen demir, kuru baklagillerde,kırmızı ette ,ıspanakta , yumurtada, tahinde ve pekmezde bulunmaktadır.Soframızda C vitamini bulundurmamız demir emilimini artırmaktadır. Bilinenin aksine C vitamini yemekle birlikte alınmalıdır. Ekmek,yeşil yapraklı sebzeler , kuru baklagil yemekleri magnezyumun ana kaynaklarıdır. Magnezyum içeren maden suları da magnezyum alımına katkı sağlamaktadır.
Çinko da yiyeceklerimizin çoğunda bulunmaktadır. Özellikle hayvansal kaynaklar olan et , balık, yumurta ve sütte bulunan çinkonun vücutta kullanılma oranı, bitkisel kaynaklar olan tahıl,yeşil yapraklı sebzeler ,patetes ve mantarda bulunan çinkonun oranından çok daha fazladır.
Kendinizin Düşmanı Olmayın
Depresif bireyin beslenme durumu değerlendirilmeli, kişide var olan beslenme sorunları saptanarak beslenme tedavisinde bu sorunlar hedef alınmalıdır.
Sizde vücudunuzda eksik olan minerallerin ve vitaminlerin neler olduğunu uzman yardımıyla öğrenerek ve gerekli bilgileri beslenme uzmanınızdan alarak vücudunuzu yenileyebilirsiniz. Mutlu bir yaşam ve sağlıklı bir zihin için kendinize değer verin .Kendinizi onarmaya beslenmenizden başlayın .
KAYNAKÇA
- Baysal A. Sinir sistemi hastalıklarında beslenme. Baysal A, Aksoy M, Bozkurt N, Kutluay Merdol T, Pekcan G, Keçecioğlu S, et al. Diyet El Kitabı 3. Baskı. Ankara: Hatipoğlu Yayınevi; 1997. p.319-28.
- Edwards R, Peet M, Shay J, Horrobin D. Omega-3 polyunsaturatedfattyacidlevels in thedietand in redbloodcellmembranes of depressedpatients. J AffectDisord 1998;48:149-55.
- Baysal A. Hastalıklardabeslenme tedavisi. 2. Baskı. Ankara:Hatipoğlu Yayınevi;2014.p.818-24
- Edwards R, Peet M, Shay J, Horrobin D. Omega-3 polyunsaturatedfattyacidlevels in thedietand in redbloodcellmembranes of depressedpatients. J AffectDisord 1998;48:149-55.
- Çiftçi H, Yıldız E, Mercanlıgil S. Depresyon Ve Beslenme Tedavisi.2007
- Jacquelyn H. FlaskerudMoodandFood. Issues in MentalHealthNursing 2015; 36:307–10
- Voracek M, Tran US. Dietarytryptophanintakeandsuicide rate in industrializednations. J AffectDisord 2007;98:259-62.
Dyt. Mürüvvet YILMAZ