Anne sütü çağlar boyu mucizevî bir besin olma özelliğini korumuştur.
Tarihte bilinen en eski kaynaklardan Ebers Papirus’ta, anne sütünün bebek beslenmesinde tek besin olup bebeğin 3 yaşına basana kadar anne sütüne devam etmesi gerektiği belirtilmiştir. Babiller, baş tanrıçaları İştar’ı bebeğini emzirirken tasvir etmişlerdir. Yakut Türklerinde ise analık tanrıçası Ayzıt’ın bebeğin ağzına süt damlatarak can verdiğine inanılmıştır. (1,2)
“Bebek mümkün olduğu kadar anne sütü ile beslenmelidir. Çünkü anne sütü, bebek daha anne kanında iken onu besleyen kana, en çok benzeyen besindir.”
İbn-i Sina (980-1037)
Anne sütü; bebek için en uygun miktar ve kalitede besin içerikleri içeren, temiz, taze ve uygun sıcaklıkta olan tek besin kaynağıdır. En önemli özelliği ise içeriğindeki miktarların bebeğin yaşına ve özel durumuna göre değişmesidir. Örneğin prematüre doğum yapan anneler; bebeklerinin ağırlığına, kaldırabileceği böbrek solüt yüküne göre süt salgılarlar.(3)
Anne sütünün %87’ si sudur. Makro besin öğelerinden protein, yağ ve laktoz önemli bir kısmını oluşturur. İçeriğindeki whey proteinleri bağışıklık sisteminin gelişmesinde görev alırken, laktoferrin de immünolojik olmayan savunma sisteminde görev alır. (4,5,6)
Uzun zincirli çoklu doymamış yağ asitlerinden zengindir. Bu sayede görme fonksiyonlarının ve sinir sisteminin gelişmesinde rol oynar. (4)
Anne sütündeki laktoz, kolay ve yavaş sindirilerek kan şeker düzeyini yeni doğana göre ayarlamaktadır. Özellikle kalsiyum emilimine yardımcı olmaktadır. Ayrıca laktozun diğer bir bileşiği olan galaktozda kalsiyum emiliminde ve beyin gelişiminde olumu etki etmektedir.
Anne sütü içeriğini makro besinler dışında birçok öğe oluşturmaktadır. Bunlar: Antimikrobiyal peptitler,oligosakkaritler, immünglobulinler, enzimler, hormonlar, sitokinler. Tüm bu biyoaktif maddeler; bebeğin sindirim kanalının, barsak mikroflorasının, barsakla ilişkili lenf dokunun gelşmesini sağlamaktadır. Ayrıca bebeğin immün sisteminin gelişmesine yardımcı olur, hücrelerin uyarılmasını sağlar. (7)
1-Kolostrum: Doğumdan sonra (postpartum) ilk 5 gün boyunca salgılanan süttür.
2- Geçiş Sütü (Transitional): Kolostrumdan sonra 5-15. günler arasında salgılanan süttür.
3-Mature Süt (Olgun): 15. günden sonra salgılanan süttür.
☻Kolostrum(ağız sütü), bebeğin ilk aşısıdır. Kolostrumun en önemli özelliği bebeğin gastrointestinal sistem fonksiyonlarını düzenlemesi ve bebeği enfeksiyonlara karşı koruyucu özellik göstermesidir. Bu nedenle bebek doğar doğmaz sadece anne sütü içmesi gerekmektedir. Bazı toplumlarda bebeğe ilk şekerli su gibi ürünler içirilmeye çalışmaktadır. Bu çok yanlış ve tehlikeli bir davranıştır. Bebek 6 ayını doldurana kadar, eğer annenin sütü yeterliyse ve anne sütünü bebeğin içmesine engel bir durum yoksa sadece anne sütü verilmelidir.
♦Prolaktin: Süt salgılanmasını uyaran hormondur. Doğumdan hemen sonra bebeğin anne ile birlikte olması gerekmektedir. Bebeğin meme ucuyla temas etmesi sonucu duygusal ileti beyne gönderilir. Hipofizin ön lobundan prolaktin kan yoluyla memeye ulaşır ve süt salgılanmasında görevli hücreleri uyarır. Bebek anneyi ne kadar çok emerse bir sonraki emzirmede o kadar fazla süt üretilmektedir. Prolaktin geceleri daha fazla üretilmektedir. Böylece geceleri emzirmek anneyi rahatlatmaktadır.
♦Oksitosin: Hipofiz bezinin arka lobundan salgılanmaktadır. Sütün süt kanallarından ilerlemesini sağlayan hormondur. Ayrıca doğumdan sonra rahimin toparlanmasını sağlar.
KAYNAKÇA
(1) Tetik BK. [Current information on consultancy of breast milk and breast-feeding]. Ankara Med J 2016;16(1):115-8.
(2) Tolunay O. [Breastfeeding in history of Turkish medicine]. Lokman Hekim Journal 2014;4(3): 610.
(3) T.C. Sağlık Bakanlığı. Anne Sütü. Samur Eroğlu G, editör. 2. Baskı. Ankara: Reklam Kurdu Ajansı; 2012. p.21.
(4) Gür E. [Breastfeeding]. Turk Arch Ped 2007; 42 Özel Sayı:11-5. 12
(5) Sjögren YM, Duchén K, Lindh F, Björkstén B, Sverremark-Ekström E. Neutral oligosaccharide s in colostrum in relation to maternal allergy and allergy development in children up to 18 months of age. Pediatr Allergy Immunol 2007;18(1):20-6.
(6) 27. Atıcı A, Polat S, Turhan AH. [Breastfeeding]. Turkiye Klinikleri J Pediatr Sci 2007;3(6):1-5.
(7) Yardımcı H, Özfer Özçelik Ç. [Breast milk oligosaccharides and their impact on health]. STED 2015;24(2):69-72
(8) Aydın İ, Özgürtaş T, Turan Ö, Koç E, Hırfanoğlu İ, Açıkel C, et al. [Biochemical comparison of preterm and term newborn’s mother’s milk]. Türk Biyokimya Dergisi 2009;34(4):242-9.
(9) Giray H. [Breastfeeding]. STED 2004;13(1): 12-5.
(10) Abacı A, Böber E, Büyükgebiz A. [Type 1 diabetes]. J Curr Pediatr 2007;5:1-10.
(11) Arslan SM, Topaloğlu O, Şahin M, Delibaşı T. Evaluation of preventive studies in type 1 diabetes mellitus. Turk Jem 2013;17:38-45.
(12) Taşkın E, Yılmaz E, Kılıç M, Ertuğrul S. [The epidemiological features of the type I diabetes mellitus]. Fırat Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 2007;21(2):75-9.
(13) Önal Z, Adal E. [Obesity in childhood]. Okmeydanı Tıp Dergisi 2014;30(Ek Sayı 1):39-44.
(14) Bouret GS. Neurodevelopmental actions of leptin. Brain Res 2010;1350:2-9.
(15) World Health Organization (WHO). The Weekly Epidemiological Record (WER). Vol 90. WHO; 2015. p.505-16.
Dyt.Sümeyra POLAT
Diyetisyenler için özel etkinlik
Romatoloji Sağlık Profesyonelleri Derneği Tanışma ve Bilgilendirme Webinarı Tarih: 5 Ağustos 2024 Saat: 20.00 -…
Değerli Meslektaşlarımız, 20-21 Eylül 2024 tarihleri arasında çevrimiçi gerçekleştirilecek "Onkolojide Beslenmeye Güncel Bakış" konulu kursumuza…
Etkinlik linki : sporbeslenmevetakviyekongresi.com Eğitim Ücreti : Ücretsiz Kayıt Son Gün : 27 Mayıs 2024…
Merhaba Arkadaşlar, Kayseri Sivas Caddesinde yaklaşık 4 yıldır hizmet vermekte olan Diyetisyen Ofisimizi devir etmeyi…
Etkinlik tüm öğrencilerine açıktır. Etkinliğe katılım ücretsizdir, katılımcılara e-katılım sertifikası verilecektir İZTÜ’DE ÖĞRENCİ DİYETİSYENLER BULUŞUYOR!…