Bugünlerde çevresinde vücut geliştirme sporuyla ilgili olmayan kaldı mı ?Benim yok.. Bu popüler spor dalı özellikle erkeklerde takıntı haline dönüşmeye başladı. Hepimiz internette gezinirken hızla vücut gelişimini sağlayacak supplement ve ilaçların reklamlarına denk gelmişizdir.Yoğun antreman ve takviye ilaçlarla yapılan bu spor ne kadar bilinçle yapılıyor?Daha güçlü olmanın ve daha iri görünmenin bir sınırı var mı?
Yapılan istatistiklere göre dış görünüşünden memnuniyetsizlik duyan erkeklerin oranı %43 tür. Fiziksel gelişiminden memnun olmayan bu kitle sosyal ilişkilerinde özgüven problemi yaşarlar.
BİGOREKSİA NERVOZA
Vücut geliştirme bazı insanların hayatlarının o kadar önemli bir yerini işgal ediyor ki bu aktivite zamanla hastalık boyutuna ulaşabiliyor. Bu hastalığa bigoreksia nevroza denir.
KARAKTERİSTİK ÖZELLİKLERİ NELERDİR?
*En temel özelliği, vücutlarını ne kadar zorlasalar da yeterince kasa sahip olmadıklarını düşünürler.
*Bigoreksiyası olan kişiler genellikle vücut geliştirme sporuyla uğraşanlardır. Kadın vücutçularda görülse de erkekler de daha yaygındır.
*Normal vücutçular fiziksel gelişimleriyle günde yaklaşık 40 dakika ilgilenirken, bigoreksiyalılar günde yaklaşık 5 saat ya da daha fazla süre boyunca vücutlarının yeterince gelişmediğini düşünürler.
AYNA KARŞISINDA NE OLUR?
Bigoreksiya hastası kişiler kendilerine günde yaklaşık 12 defa bakarlar. (Normal vücutçuların yaklaşık 3 katı kadar)
SOSYAL HAYAT-İŞ HAYATI
Doğum günleri, arkadaş toplantıları, randevulara gitmek gibi durumlar antrenman programlarını bozdukları için geri plana atılırlar. Hatta fazla antrenman yapmak uğruna işlerinden bile olabiliyorlar.
SUPPLEMENT VE İLAÇ KULLANIMI
Bigoreksiyalıları bazen gelişim hızları pek memnun etmeyebilir. Bunun için ise daha hızlı şekilde daha iyiyi vaat eden desteklere yönebilirler.
Anabolik steroidlerin kullanımı bigoreksiyalılar arasında yaygındır. Bigorexic erkekler; artmış agresyon, akne, göğüs büyümesi, kellik, iktidarsızlık ve testislerde küçülme gibi yan etkiler yaşamalarına rağmen ilaç kullanmaya devam ederler.
PSİKOLOJİK ETKENLER
Vücut geliştirmelerine rağmen vücutlarını sergilemekten hoşlanmayabilirler. Özgüven konusunda psikolojik sorun yaşarlar. Olivrdi ve ekibinin 2000’de yaptığı çalışmalarda bigoreksiya hastası kişilerin %29 unun geçmişinde anksiyete bozukluğu olduğu ve %59 unun da geçmişinde duygu durum bozukluğu olduğu ortaya konulmuştur.
NELER ÖNERİLİR?
Tek yönlü beslenme, protein ağırlıklı beslenme, protein tozunun kullanımı sonucu ciddi rahatsızlıklar meydana gelir. Bunun önlenmesi için beslenme uzmanları tarafından öğünler düzenlenmeli, beslenme alışkanlıkları değiştirilmelidir.
*Antrenman saatleri işinde uzman kişilerce ayarlanmalıdır.
*Psikolojik destek alınmalıdır.
ELMALI TARÇINLI SAĞLIKLI PİZZA
TARİF
Malzemeler:
1 ölçek vanilyalı whey protein(isteğe bağlı)
2 yemek kaşığı tarçın
3 yemek kaşığı bal
1 çay bardağı stevia
1 paket vanilya
2 yemek kaşığı tahin
2 yemek kaşığı Hindistan cevizi
½ su bardağı badem sütü
1 adet kırmızı elma
½ su bardağı yulaf ezmesi
½ su bardağı yulaf ezmesi unu
1 çay bardağı yulaf kepeği
1 çay bardağı ceviz içi
Yapılışı:
Yulaf ezmesi, yulaf kepeği, yulaf unu, tahin, vanilya, whey protein ve badem sütünü bir kapta hamur haline gelinceye kadar karıştırın. Daha sonra 160 derece ısıtılmış fırında 15 dk pişirin. Fırından çıkarın ve üstüne elmaları dilimleyin. Bal ve tarçını karıştırıp dilimlenen elmaların üstüne fırça ile sürün. Son olarak cevizi ekleyip 10 dk daha fırında pişirin..
İstanbul Bilim Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik[/vc_cta]