Top 5 This Week

Related Posts

HAYATINIZA BAHARAT KATIN; Zerdeçalın Kansere Etkisi

Zerdeçal bitkisi , zencefil ailesine ait olup, en önemli etken maddesi Curcumin’dir.Zerdeçal polifenollerden oluşmakta ve sarı renktedir.Piyasada parmak şeklinde ve toz şeklinde bulunmaktadır.İçinde onlarca madde bulunmakta fakat etkin olarak ele alacağımız madde Curcumindir.
1 silme tatlı kaşığı zerdeçal 3 gramdır;ortalama 30-90 mg Curcumin içermektedir.200 mg/gün’lük dozlarda ( yaklaşık 2-4 silme tatlı kaşığı toz şeklinde) zerdeçalın antienflamatuvar, antikanserojen ve antiaterojenik etkisi bulunmaktadır.Bilinen bir yan etkisi yoktur.

Curcumin tek başına  veya kombine edildiğinde , fizyolojik hücre ölümünü engellediği  ve hücre yapısının fizyolojik özelliklerini korumasını sağladığı tespit edilmiştir.Ayrıca Curcumin ilk inceleme sonuçlarında gastrointestinal sistem ve koleraktal kanserlerde anlamlı etkinlik göstermiştir.

Günümüzde her insan kanser olma riskiyle daha çok karşılaşmaya başlamaktadır.Hatta hergün mikro düzeyde kanser hücresi insan bedeninde gelişiyor ama bağışıklık sistemimiz tarafından yok ediliyor.Bazı araştırmacılar, bir çok insanında bir kaç kez farkında olmadan kansere yakalandığını ve ve iyileştiğinide tespit etmişlerdir.Zerdeçalın etken maddesi Curcumin kansere eğilimli hücrelere etki ederek , kanseri engelleyici etki yaptığı tespit edilmiş.Ve Curcumin antikanserojen olarak nitelendirilmiştir.

Zerdeçalın iyileştirici özellikleri ne derseniz? Mide salgısı , bağırsak hareketleri ve safra asitlerinin karaciğerde yapımını arttırıcı etkileri vardır.Ayrıca bazı yapılan yeni araştırmalarda Curcumin’in antikanserojen etkisi kanıtlanmıştır.Özellikle Hint Safranı denilen keskin sarı renkte olan zerdeçalın  antikanserojen,antioksidatif,iltihap geriletici etkinlik gösterdiği belirlenmiştir.

Yapılan Çalışmalardan Bazıları ve Sonuçları:
Mayıs 2012′ de ingiltere’de yapılan bir çalışmada , ilerlemiş kolon kanseri olan bir hastanın kemoterapi tedavisine ek olarak Curcumin tedavisi eklenmiş ve bu iki tedavinin sinerjik etkisiyle iyi sonuçlar aldığı tespit edilmiştir.

Amerika’ da Amerikan Kanser Araştırma kurumunun (AACR) 2-6 Nisan 2011 tarihinde yapılan  meme kanserine ilişkin araştırmada Curcumin’ in meme ve pankreas kanserine önemli ölçüde tedavi edici ve koruyucu rolü olduğu görülmüştür.Ayrıca zerdeçal ekstresinin proteimik prolifi ve sitotoksik etkisi ile DNA üzerinde protein düzeyini sağlayarak ve proteinlerin hücreler üzerindeki kontrolsüz bölünmesini engelleyerek prostat kanserinde tedavi edici olduğu saptanmıştır.

Zerdeçal bir çok kişinin aklına gelmeyecek antikanserojen bir madde. Bu yüzden  Hayatımızda zerdeçala daha çok yer vermeli ve yararlanmalıyız. Hem damak tadınızı hem de sağlığınızı güzelleştirin.

Sağlıklı Günler.

Öğr. Dyt. Gülsüm KASAPOĞLU
Şifa Üniversitesi
Beslenme ve Diyetetik – 3

Genç Diyetisyenler Ekibi
Genç Diyetisyenler Ekibi
genc.diyetisyenler@gmail.com Beslenme ve Diyetetik Bölüm Portalı

Popular Articles