GRİP SAVAR BEŞ BESİN

Havaların soğumasıyla birlikte gribe yakalanmak kaçınılmaz oldu. Grip nezle gibi soğuk algınlıklarını medikal tedavi yerine besinlerle atlatabilir ya da önleyebilirsiniz. Mucizevi bir besin aramak yanlış olur. Bu yazımızda vücut direncinizi artıracak beş besinden bahsetmek istiyorum.

Greyfurt: hafif acımsı bir tadı olan greyfurt yaklaşık 80 mg C vitamini içermektedir. Zengin bir lif kaynağı olan greyfurtun enzimleri kansere karşı koruyucu olmakla birlikte, kolesterolü düşürmektedir. Nikotinin vücut dan  atılmasını sağlayarak sigara içme isteğini azaltır. Enfeksiyonlara karşı vücudu korumaktadır. Greyfurtun yanına portakal, mandalina ve limonu da eklemeden olmaz. Genel olarak turunçgillerin tüketimine dikkat edilmelidir.

Kırmızı pancar: eşsiz bir renge sahip olan ve benimde çok sevdiğim sebze olan  kırmızı pancara rengini betanin ve vulgaxantinin antioksidan, anti-enflamatuvar ve detoksifiye etkileri vardır. Folik asit , B vitamini , magnezyum ve potasyum gibi birçok besin ögesi içermektedir. Hazımsızlığa ve kabızlığa iyi gelen kırmızı pancar bağışıklık sistemini güçlendirerek , kan yapımını artırmaktadır.

Nar: Kış mevsimin de sıkça tüketilmesi geren bir meyve olan narın antioksidant içeriği yüksektir. Gribal enfeksiyonlara ve bakteri kaynaklı enfeksiyonlara karşı da koruyucu etkisi kanıtlanmıştır. Faydaları saymakla bitmeyen nar kolesterole, ve kan şekerini dengeleyici özelliği bulunmaktadır.

Adaçayı-ıhlamur:  soğuk havaların vazgeçilmezi ve hastalandığımızda başvurduğumuz bitki çayları da gribi önleyicidir. Ihlamur ve adaçayı Soğuk algınlığına birebir iyi gelse de, nane ve biberiye gibi bitki çayları da vucd direncini artırmakta, sakinleştirmektedir. Ve hazımsızlığa da iyi gelmektedir. Ölçüyü kaçırmadan bitki çayı tüketilebilir.

Zencefil-zerdeçal: Benim için muhteşem ikili diyebileceğim baharatlar zencefil ve zerdeçal. Zerdeçal Kurkumin antioksidan özellik göstererek kansere karşı koruyucu etki gösterir ve tümör hücrelerinin çoğalmasını engeller ve bunun gibi birçok faydası vardır. Zencefil bağırsaktaki zararlı bakteri ve parazitlerin, özellikle kalınbağırsakta sindirilmemiş karbonhidratlardan beslenen bakterilerin çoğunu temizler. Grip, ateş ve öksürük durumlarında sıkça kullanılır.

Bu beş besinin haricinde yeterli ve dengeli beslenmeye özen göstermekte hastalıklardan korunmak için mühimdir. Bunlara ek olarak bağırsaklarımızın sağlığı için prebiyotik ve probiyotik içeren kefir, yoğurt gibi besinlerden tüketmeliyiz. Grip gelmeden önleminizi almayı unutmayın…

[vc_cta h2=”Yazar: Diyetisyen Meryem Nur BOZ” txt_align=”center” style=”flat” color=”purple” css_animation=”bottom-to-top”]Sitemizde Paylaşımda Bulunmak İsterseniz BURAYI tıklayınız.[/vc_cta]
Genç Diyetisyenler Ekibi

genc.diyetisyenler@gmail.com Beslenme ve Diyetetik Bölüm Portalı

Recent Posts

Romatoloji Sağlık Profesyonelleri Derneği-Webinarı

Romatoloji Sağlık Profesyonelleri Derneği Tanışma ve Bilgilendirme Webinarı Tarih: 5 Ağustos 2024 Saat: 20.00 -…

4 ay ago

Onkolojide Beslenmeye Güncel Bakış Kursu

Değerli Meslektaşlarımız, 20-21 Eylül 2024 tarihleri arasında çevrimiçi gerçekleştirilecek "Onkolojide Beslenmeye Güncel Bakış" konulu kursumuza…

5 ay ago

1. ULUSLARARASI SPOR, BESLENME VE TAKVİYE KONGRESİ

Etkinlik linki : sporbeslenmevetakviyekongresi.com Eğitim Ücreti : Ücretsiz Kayıt Son Gün : 27 Mayıs 2024…

6 ay ago

Devren Kiralık – Diyetisyen Ofisi

Merhaba Arkadaşlar, Kayseri Sivas Caddesinde yaklaşık 4 yıldır hizmet vermekte olan Diyetisyen Ofisimizi devir etmeyi…

6 ay ago

İZTÜ’ de Öğrenci Diyetisyenler Buluşuyor!

Etkinlik tüm öğrencilerine açıktır. Etkinliğe katılım ücretsizdir, katılımcılara e-katılım sertifikası verilecektir İZTÜ’DE ÖĞRENCİ DİYETİSYENLER BULUŞUYOR!…

7 ay ago