Melis Baysal ve Ayşe Okur

Merhaba;

Yazımızda yapılması gereken ama yapmadığımız, bazen aşırıya gittiğimiz ya da az miktarlarda yaptığımız, dikkat etmediğimiz, önemini kavrayamadığımız bazı bilgileri paylaşmaya çalıştık.

  1. Günde ne kadar su içtiğimize dikkat ediyor muyuz?

Vücudumuzdaki her metabolik olay su ile gerçekleşmektedir. Bu yüzden su bizim hayatımızda önemli bir yer tutar. Günde 2-2,5 L (10-12 su bardağı) su tüketmeye dikkat edelim. Ayrıca su içmek için susamayı beklemeyelim.

2. Günlük en az 2 porsiyon süt ve süt ürünü tüketiyor muyuz?

Süt iyi kalite bir proteindir. Ayrıca süt ve süt ürünleri kalsiyum ve B12 kaynağıdır. Bebeklerde, çocuklarda ve adölesan dönemlerinde kemik gelişimi için önemlidir. İleri yaşlarda osteoporoz görülme olasılığını azaltmak için süt ve süt ürünleri tüketimine dikkat edelim.

3. Kola yerine maden suyunu içecek olarak tercih etsek iyi olmaz mı?

Kola günümüzde birçok yerde temizlik malzemesi olarak kullanılıyorken, yapılan deneylerde bir dişi 15-20 günde eritebiliyorken, midemize neler yapmaz. Halbuki midemiz dişimize göre daha yumuşak bir yapıya sahiptir. Maden suyundaki mineralleri(kalsiyum, magnezyum, florit, demir ve sodyum) alıp vücudumuza yarar sağlamak varken kola tüketip zarar vermeyelim.

4. Çaya çok şeker atıp lezzetli hale getiriyor olabiliriz. Ya zararlı hale getiriyorsak?

Çaya attığımız şekerin %99,5 ‘i karbonhidrattır. Çaya attığımız her şekerle vücudumuza aldığımız karbonhidrat miktarını yükseltiyor ve dengeyi sağlamakta zorlanıyoruz. Bu yüzden çayda şekeri azaltalım, dengeyi sağlayalım.

5. Meyve suyu mu içmek istiyoruz neden taze sıkılmışını tüketmiyoruz?

Meyveyi meyve suyu olarak tüketmek istiyorsak; içine katkı maddeleri katılmış hazır meyve suyu yerine kendi hazırladığımız meyve sularını tercih edelim. Ama en güzeli meyvenin kendisini tüketmektir.

6. Bir kahvenin 40 yıl hatırı varmış. Fakat neden fazla içelim ki?

Kahvede bulunan kafein; kahveyi fazla tükettiğimizde (2 fincandan fazla) diüretik etki gösteriyor. Sıvı kaybına yol açıyor. Ayrıca kahveyi yemeklerin hemen ardından içmek, içerdikleri tanenlerden dolayı demir emilimini engelliyor. Yemeklerden 1,5-2 saat sonra en fazla 2 fincan tüketmeye gayret edelim. Azı karar çoğu zarar.

7. Yoksa fast food yiyeceklerini günlük öğünlerimizde sık sık mı tüketiyoruz?

Fast food yiyeceklerinde bulunan monosodyum glutamat (çin tuzu) tekrar tekrar yeme isteği uyandırır. Sağlıksız beslenmemize ve kilo almamıza sebep olur. Fast food yiyeceklerinden uzak durmaya çalışalım. Amacımız sağlıklı ve düzenli beslenmek olsun.

8. Vücudumuzun vitamin ve mineral ihtiyacını karşılamak için meyve ve sebze tüketiyor muyuz?

Her gün ve yeterli miktarda sebze ve meyve tüketimi vitamin ve mineral ihtiyacının karşılanması açısından önemlidir. Vitamin ve mineral eksikliğinde oluşabilecek hastalıklara karşı meyve ve sebzeler koruyucu bir etki göstermektedir. Ayrıca meyve ve sebzeler içerdikleri posa sayesinde vücudumuza yarar sağlarlar. Günde en az 5 porsiyon meyve ve sebze tüketelim.

9. Peki kahvaltımızda yumurtaya yer veriyor muyuz?

Yapılan denemeler, yumurta proteinlerinin %100 oranında vücut proteinlerine dönüşebildiğini göstermiştir. Bu nedenle, yumurta ‘örnek protein’ olarak kabul edilmektedir. İçerisinde de A,D,E vitaminleri ve demir, çinko mineralleri bulunduğu için yumurta bizim için önemlidir.

10. Haftalık balık tüketimine ve tüketilen balıklardan bir kısmının yağlı balık olmasına dikkat ediyor muyuz?

Kırmızı et yerine balık yiyen topluluklarda koroner kalp hastalığı daha az görülmüştür. Balık omega-3 yağ asitleri, A, D, B (B1, B2, B6, B12) vitaminleri bakımından zengindir. Haftada en az 2 porsiyon balık yiyelim, bir porsiyonunun yağlı balık olmasına dikkat edelim.

[vc_cta h2=”Yazarlar : Melis Baysal ve Ayşe Okur” style=”flat” color=”sky” css_animation=”bottom-to-top”]Erciyes Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü[/vc_cta]

Genç Diyetisyenler Ekibi

genc.diyetisyenler@gmail.com Beslenme ve Diyetetik Bölüm Portalı

Recent Posts

Romatoloji Sağlık Profesyonelleri Derneği-Webinarı

Romatoloji Sağlık Profesyonelleri Derneği Tanışma ve Bilgilendirme Webinarı Tarih: 5 Ağustos 2024 Saat: 20.00 -…

4 ay ago

Onkolojide Beslenmeye Güncel Bakış Kursu

Değerli Meslektaşlarımız, 20-21 Eylül 2024 tarihleri arasında çevrimiçi gerçekleştirilecek "Onkolojide Beslenmeye Güncel Bakış" konulu kursumuza…

5 ay ago

1. ULUSLARARASI SPOR, BESLENME VE TAKVİYE KONGRESİ

Etkinlik linki : sporbeslenmevetakviyekongresi.com Eğitim Ücreti : Ücretsiz Kayıt Son Gün : 27 Mayıs 2024…

6 ay ago

Devren Kiralık – Diyetisyen Ofisi

Merhaba Arkadaşlar, Kayseri Sivas Caddesinde yaklaşık 4 yıldır hizmet vermekte olan Diyetisyen Ofisimizi devir etmeyi…

7 ay ago

İZTÜ’ de Öğrenci Diyetisyenler Buluşuyor!

Etkinlik tüm öğrencilerine açıktır. Etkinliğe katılım ücretsizdir, katılımcılara e-katılım sertifikası verilecektir İZTÜ’DE ÖĞRENCİ DİYETİSYENLER BULUŞUYOR!…

7 ay ago