GLUTENSİZ BESLENME TEHLİKE ARZ EDİYOR!

Sinan SİREN
Selçuk Üniversitesi

Tahıllardaki depo proteinleri etanolde çözünebilen prolaminler ve polimerik gluteninler olmak üzere başlıca iki gruba ayrılmaktadır. Prolaminler buğdayda gliadinler, çavdarda sekalinler, arpada hordeinler, yulafta aveninler ve çölyak hastalarına toksik olmayan mısırda ise zeinler olarak adlandırılmaktadırlar. (1)

Yapılan araştırmalara göre Amerika’ da çölyak rahatsızlığı veya sızıntılı bağırsak sendromu tanısı konulmamış 1.6 milyon kişi glutensiz diyet uygulamaktadırlar. Birleşik devletlerde yapılan araştırma sonucu yetişkinlerin %30’ u gluten tüketimini azaltmış veya tamamen kesmiştir. Bu yapılan araştırmalar akıllara şu soruyu getirtmektedir. Peki uygulanan bu glutensiz diyetlerin sağlığa bir faydası var mıdır? Amerikan Kalp Birliği 2017 yılında gerçekleştirdiği toplantısında bir araştırma ortaya koymuştur.

Yapılan bu araştırmaya göre glutensiz diyetlerin diyabet riskini arttırdığı gözler önüne serilmiştir. Daha sonra Harward Üniversitesinin yapmış olduğu kapsamlı bir çalışma Amerikan Kalp Birliğinin araştırmasını desteklemiştir. Bu araştırma sonucu diyette gluten miktarı arttıkça (günde en fazla 12 gr) diyabet riski azalmaktadır şeklindedir. (2)

Aynı zamanda Columbia Üniversitesinin yapmış olduğu araştırma sonucu glutensiz diyet uygulayan kişilerin Kalp ve Damar Hastalıklarına yakalanma riskinin oldukça arttığı yönündedir.

Peki sonuçlar neden böyle çıkıyor? Sonuçların bu denli olumsuz çıkmasındaki en büyük faktör diyette gluten çıkarıldığı zaman Posa, Vitamin ve Minerallerinde alınma oranı oldukça düşüyor. Bunun sonucu olarakta diyabet Kardiyo Vasküler Sistem hatalıkları v.b rahatsızlıklara davetiye çıkarılmış olunuyor. (3)

Unutulmaması gereken bir nokta var. Glutensiz diyet bir seçim değildir. Sadece glutensiz beslenme uygulamak zorunda olan insanlar (çölyak hastalığı, sızıntılı bağırsak sendromu, buğday alerjisi v.b) için yapılan bir diyettir.

Yazar : Sinan SİREN
Selçuk Üniversitesi

KAYNAKÇA

  1. Ciclitira P. J, Ellis H. J, Lundin K. E. A. 2005. Gluten-free diet—what is toxic? Practice&Researh Clinical Gastroenterology, 19 (3) 359-371.
  2. http://newsroom.heart.org/news/low-gluten-diets-may-be-associated-with-higher-risk-of-type-2-diabetes
  3. http://newsroom.cumc.columbia.edu/blog/2017/05/03/dietary-gluten-is-not-linked-to-heart-risk-in-non-celiacs/

admin gencdiyetisyenler

Recent Posts

Romatoloji Sağlık Profesyonelleri Derneği-Webinarı

Romatoloji Sağlık Profesyonelleri Derneği Tanışma ve Bilgilendirme Webinarı Tarih: 5 Ağustos 2024 Saat: 20.00 -…

2 ay ago

Onkolojide Beslenmeye Güncel Bakış Kursu

Değerli Meslektaşlarımız, 20-21 Eylül 2024 tarihleri arasında çevrimiçi gerçekleştirilecek "Onkolojide Beslenmeye Güncel Bakış" konulu kursumuza…

4 ay ago

1. ULUSLARARASI SPOR, BESLENME VE TAKVİYE KONGRESİ

Etkinlik linki : sporbeslenmevetakviyekongresi.com Eğitim Ücreti : Ücretsiz Kayıt Son Gün : 27 Mayıs 2024…

5 ay ago

Devren Kiralık – Diyetisyen Ofisi

Merhaba Arkadaşlar, Kayseri Sivas Caddesinde yaklaşık 4 yıldır hizmet vermekte olan Diyetisyen Ofisimizi devir etmeyi…

5 ay ago

İZTÜ’ de Öğrenci Diyetisyenler Buluşuyor!

Etkinlik tüm öğrencilerine açıktır. Etkinliğe katılım ücretsizdir, katılımcılara e-katılım sertifikası verilecektir İZTÜ’DE ÖĞRENCİ DİYETİSYENLER BULUŞUYOR!…

5 ay ago

Doğuştan Metabolizma Hastalıklarında Tıbbi Beslenme Tedavi Kursu

Doğuştan Metabolizma Hastalıklarında Tıbbi Beslenme Tedavi Kursu Eğitim Online olarak verilecek olup, eğitimin içeriği aşağıda…

6 ay ago