Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından yapılan denetimler sonucu taklit veya tağşiş yaptığı tespit edilerek kamuoyuna duyurulan bazı firmalar, uygulanan yaptırımlara rağmen bu faaliyetlerinden vazgeçmiyor. Bakan Faruk Çelik, “Üretimlerinde 18 kez taklit tağşiş yapan insan sağlığı ile direkt ilgili gıda güvenliğini ortadan kaldıran uygulamalara devam eden, ısrar eden firmalar var. Onun için gerekirse bunların faaliyetlerini sonlandırma ile ilgili çalışmalarımızı gerçekleştireceğiz” dedi.
Gıda güvenliğinin sağlanması, gıdalarda taklit ve tağşişin önlenmesi, insan sağlığının korunması, tüketicilerin doğru kaynaklardan doğru bir şekilde bilgilendirilmesi için denetimler gerçekleştiren Bakanlık, bu firmaları ifşa ederken, para cezaları uygulamanın yanı sıra insan hayatını tehlikeye sokan durumlarda söz konusu şirketler hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunuyor.
AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının gıda güvenliğini sağlamak amacıyla piyasa gözetimi ve denetimi kapsamında geçen yıl 724 bin 379 resmi kontrol gerçekleştirildi.
2012-2015 yıllarında da taklit veya tağşiş yapıldığı tespit edilen toplam 377 firmanın 751 parti ürünü kamuoyuna duyuruldu.
Bu firmalara kesilen 15 bin liraya varan para cezaları ve uygulanan yaptırımlara rağmen bazı firmaların, mevzuatı çiğneme noktasında ısrarcı oldukları görüldü.
Örneğin, 17 kez bazı ürünlerinde tağşiş yaptığı tespit edilen bir firma, para cezası uygulandığı ve ifşa edildiği halde aynı 18’inci kez aynı ihlali yapmaktan çekinmedi.
“En ufak bir taviz verilmeyecek”
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, sağlıklı ve güvenilir gıda üretmenin sadece kanuni değil, vicdani bir sorumluluk olduğunu ifade etti. “İnsan sağlığı ve hayatı söz konusuysa gerisi teferruattır” diyen Çelik, bu konuda taviz vermeyeceklerinin altını çizdi.
Bakanlığın gıda güvenliğini sağlamak insan sağlığını korumak gibi son derece hassas görevleri olduğunu dile getiren Çelik, bu görevleri yerine getirmek için yaptıkları denetimlerde taklit, tağşiş ve ürüne ilaç etken madde karıştırmak suretiyle insan sağlığını tehlikeye sokan firmalara dönük çeşitli yaptırımları bulunduğunu hatırlattı.
Çelik, para cezası, ürünlere el koyma, kamuoyuna yanlış uygulamaları teşhir etme ve savcılığa suç duyurusunda bulunma gibi görevleri yerine getirme gayreti içerisinde olduklarına dikkati çekerek, şöyle konuştu:
“Mevzuatı çiğneme konusunda ısrarla bu yanlışta devam eden bazı işletmeler var. Bu çerçevede müeyyideleri bir kez daha gözden geçirme kanaatindeyiz ve kesinlikle gıda güvenliği ve insan sağlığı açısından en ufak bir tavizin verilmeyeceğini herkesin bilmesini istiyorum. Bu çerçevede idari para cezalarının kademelendirilerek artırılmasını gündemimize aldık. Çünkü 18 kez aynı yanlış uygulamada ısrar eden firmalar var. İnanılır gibi değil, ben böyle bir şeyi kamuoyuyla paylaşmak istemezdim. 18 kez taklit tağşiş yapan insan sağlığı ile direkt ilgili gıda güvenliğini ortadan kaldıran uygulamalara devam eden, ısrar eden firmalar var. Onun için gerekirse bunların faaliyetlerini sonlandırma ile ilgili önümüzdeki dönemde çalışmalarımızı gerçekleştireceğiz. Kısa süre içerisinde inanıyorum ki bu konularda tekraren bu yanlışların içerisinde olan firmaları görmeyeceğiz. Çünkü 15 bin lira para cezası demek ki yeterli olmuyor. İkinci tağşiş olayında bunu belki 30-50 bin liraya doğru çıkarma durumu söz konusu olacak. Gerekirse de işletmenin faaliyetlerine tümden son verme şeklindeki gerekli düzenlemeyi kısa süre içerisinde gerçekleştireceğiz.”
Çelik, bu konuyu çok geciktirmeyi düşünmediklerini, Meclis’e sunacakları bazı yasal düzenlemeler olduğunu, kısa süre içerisinde onlarla bu düzenlemeyi de gerçekleştirmiş olacaklarını söyledi.
Geçen sene 58 milyon lira idari para cezası kesildi
Denetimlerin de yoğun bir şekilde devam ettiğine dikkati çeken Çelik, 2015 yılında toplam 58 milyon lira idari para cezası yazıldığını ve 77 kuruluş hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunulduğunu bildirdi.
Konuya karşı vatandaşların duyarlı olduğunu ifade eden Çelik, bu ürünleri üretenlerle topyekun bir mücadele gerektiğini, vatandaşlarla iletişimi sürdürmenin ve ihbar mekanizmasını güçlendirmesinin önemli olduğunu vurguladı. Çelik, vatandaşlara da çağrıda bulunarak, “Gıda güvenliğini tehlikeye atan bir durum tespit ederse hiç çekinmeden Bakanlığımıza bildirmelerini istirham ediyoruz” dedi.
Kaynak : http://www.trtturk.com/haber/gidada-tagsiste-israr-edene-kapatma-cezasi-yolda-171621.html
Romatoloji Sağlık Profesyonelleri Derneği Tanışma ve Bilgilendirme Webinarı Tarih: 5 Ağustos 2024 Saat: 20.00 -…
Değerli Meslektaşlarımız, 20-21 Eylül 2024 tarihleri arasında çevrimiçi gerçekleştirilecek "Onkolojide Beslenmeye Güncel Bakış" konulu kursumuza…
Etkinlik linki : sporbeslenmevetakviyekongresi.com Eğitim Ücreti : Ücretsiz Kayıt Son Gün : 27 Mayıs 2024…
Merhaba Arkadaşlar, Kayseri Sivas Caddesinde yaklaşık 4 yıldır hizmet vermekte olan Diyetisyen Ofisimizi devir etmeyi…
Etkinlik tüm öğrencilerine açıktır. Etkinliğe katılım ücretsizdir, katılımcılara e-katılım sertifikası verilecektir İZTÜ’DE ÖĞRENCİ DİYETİSYENLER BULUŞUYOR!…
Doğuştan Metabolizma Hastalıklarında Tıbbi Beslenme Tedavi Kursu Eğitim Online olarak verilecek olup, eğitimin içeriği aşağıda…