Sağlık Bakanı Akdağ, AA muhabirine yaptığı açıklamada yerli ilaç sanayinin teşvik edilmesi kararı sonrasında yaşanan gelişmelere ilişkin, eşdeğer ilacı üretilmiş bir formülün Türkiye’de üretilenlerinin özellikle sosyal güvenlik tarafından satın alınması üzerindeki çalışmaların, hemen hemen sonuna geldiklerini ifade etti.
“1-2 kilo daha vereceğim”
Kilo verme taahhüdünün ne durumda olduğunun sorulması üzerine Akdağ, “10 kilo sözüm vardı, 3 kilo verdim. Tahminen 1-2 kilo daha vereceğim. Böylece verdiğim sözün yarısını verdiğim sürede tamamlamış oluyorum. Şöyle yapacağım öbür yarısını da vereceğim evet.” değerlendirmesini yaptı.
Şeker ve tuz kullanımına yönelik toplum genelinde alınması gereken tedbirlerin sorulması üzerine Akdağ, sağlıkta dönüşümün ikinci fazını hazırlarken 2017’de geniş bir paydaş çalışması yaptıklarını ve konuya ilişkin yeni uygulamalara başlamayı umut ettiklerini bildirdi. Bakan Akdağ, bu konunun kolay olmadığını sektörle de anlaşmak gerektiğini vurguladı.
Sigara konusunda hemen herkes zararlı olduğuna inandığını, bu nedenle toplumsal destek bulmanın kolay olduğuna işaret eden Akdağ, şekerli gıdalar, yüksek kalorili gıdalar ile ilgili alınacak tedbirler konusunda bu kadar kolay desteğin bulunamayabileceğini söyledi.
Sigara kullananların toplumun yüzde 30’u olduğunu dile getiren Akdağ, “Ancak ben baklava, börek, kadayıf dolması, hamburger hayatta yemem diyen var mı içinizde? Bunun için zor bu olay. Bizim kaloriyi, şekeri, karbonhidratı azaltmamız var. Ama Türk mutfağı da inanılmaz lezzetli. Bunun için bu çok kolay bir mesele değil, çok daha zor. Dünya örnekleri de bunun daha zor olduğunu gösteriyor. Ama bu zorluk bizi asla bu yoldan döndürmemeli.” diye konuştu.
MEB ile yapılan işbirliği ile okul kantinlere getirilen yeni uygulamaya değinen Akdağ, “Ancak yetmez. Ana sınıflardan başlayarak çocuklarda doğru beslenmenin, aşırı kalori, karbonhidrat almamanın öğretilmesi açısından MEB ile bizim çok daha sıkı çalışmamız gerekiyor.” dedi.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile yürütülen çalışmaları da dile getiren Akdağ, yiyeceklerde tuz oranını azalttıklarını, azaltmaya devam edeceklerini söyledi.
Gıda paketlerine kalori uyarısı
Ayrıca gıda paketlerine de uyarılar koymak gerektiğine işaret eden Akdağ, “Gıdanın kalorisini büyüteçle göreceğiniz bir yazıyla yazmanız yetmez, biz gıda paketlerinin üzerine mesela renk uyarıları koyabiliriz. Kırmızı, yeşil, sarı. Kırmızı ise ‘yüksek kalori var dikkat’ anlamına gelecek.” diye konuştu.
Gıdanın reklam ağırlığı içinde önemli bir yer tuttuğunu dile getiren Akdağ, “Evet reklam yapılabilir ama biz de bakanlık olarak oraya bir uyarı koymak istiyoruz. Biz de diyeceğiz ki; ‘tamam ürün çok lezzetlidir, reklam onu bize anlatıyor, ‘ama bunu aşırı tüketirseniz sağlığınıza zarar verir’.” ifadelerini kullandı.
Bakan Akdağ, obezite ile mücadelede Sağlık Bakanlığı ile ilgili diğer bakanlıkların, reklamcılık, medya sektörünün ve RTÜK’ün beraber çalışması gerektiğini belirtti.
SELMA KASAP