Açlıkla Savaş İçin Yeni Çözümler!
Küresel Gıda Bankacılığı Ağı GFN son yayınladığı raporda, kendi gıda bankası ağı yanında, Avrupa Gıda Bankaları Federasyonu FEBA ve Amerikayı Doyurmak adlı girişimin ağlarının toplamda 62,5 milyon kişiye gıda sağladığı, 2,68 milyon ton yiyeceğin ise israf olup, çöpe gitmesine engel olduğu söylendi.
Kaynak Sayfa : Gıdahattı
Rapora göre 57 ülkede faaliyet gösteren gıda bankaları yıllık 10,54 milyar kg karbondioksit eşdeğeri sera gazı salınımını engelliyor. Bu miktar yaklaşık 2,2 milyon arabanın salınımına yakın.
“İsraf Etme, Avuç Açma – Sıfır Açlığa Doğru: Gıda Bankaları – Açlığa Yeşil Bir Çözüm” başlığını taşıyan raporda gıda üreticileri, perakendeciler ve devletler etiketlerdeki tarihlerin basitleştirilmesi konusunda çalışmaya davet ediliyor.
Verilere göre güvenilir, tüketilebilir gıdaların %20’si “son tüketim tarihi”, “tavsiye edilen tüketim tarihi” gibi ifadelerden kaynaklanan kafa karışıklığı nedeniyle çöpe atılıyor.
GFN’nin başındaki isim olan Lisa Moon, raporun gıda bankalarının büyük çaplı sosyal ve çevresel etkilerini vurguladığına dikkat çekmekte. Moon’a göre gıda bankacılığı modeli, küresel açlık ve gıda atığı ikilemini her iki yönden de çözecek bir noktada konumlanmış durumda: “Toplumsal bu yaklaşımın açıkla küresel mücadelede temel bir çözüm olarak ele alınması gerekiyor.”
Bir Yanda Açlık, Bir Yanda İsraf.
Dünyada halihazırda 800 milyon insanın açlıkla boğuştuğu, ancak üretilen gıdanın 3/1 ‘inin ise israf olduğu ifade ediliyor. Hem açlığı önlemenin, hem gıda atıklarını azaltmanın ve bu sayede Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma hedeflerine yaklaşmanın önemli adımlarından biri; tüketilebilecek durumda olmasına rağmen atılan gıdaların aç insanlara götürülmesi.
Dünyada nüfusun artması ve kaynakların azalması ile gıda bankacılığı giderek daha önemli bir hale gelirken; gıda bankaları ağları da giderek yaygınlaşıyor. Türkiye’de de özellikle Sıfır Gıda Atığı hedefi çerçevesinde gıda bankacılığı alanında sürdürülen girişimler devam ediyor.
Kaynak Sayfa : Gıdahattı