Genel

Gıda Alerjilerine Karşı Yeni Yöntem Geliştirildi!

Gıda Alerjilerine Karşı Yeni Yöntem Geliştirildi!

Gıda alerjisi oluşumu ve bağışıklık tepkilerindeki değişimleri araştıran ve inceleyen bilim adamları, bebeklerin bağırsaklarında bulunan ve gıda alerjilerine karşı koruyan bakteri türlerini gündeme getirdi.

alerji

Araştırmacılar ABD’de yaklaşık olarak her üç dakikada bir, bir kişinin gıdaya bağlı alerjik tepkimeler sebebiyle acil servislere gittiğini söylüyor.

Uzmanlar, gıda alerjilerini tedavi edecek yöntemler araştırmakta. Bağırsaklarda ve vücudun diğer bölümlerinde yaşayan mikroorganizmaların oluşturduğu, mikrobiyom denilen karmaşık biyosistem üzerine yapılan son araştırmalar, gıda alerjilerinin meydana gelmesinde bağırsak mikrobiyomundaki değişimlerin baş rolde rol oynadığını bildiriyor.

Nature Medicine dergisinde yayınlanan çalışmada insan bağırsağında yer alan bazı bakteri türleri, gıda alerjisi modeli olan farelere verildi. Farelerin gıda alerjisine karşı korunduğu, oluşmuş hassasiyetlerin ise düzeldiği tespit edildi. Araştırmacılar bakteri türlerinin tespiti için hem insanlar, hem klinik deney öncesi hayvan modelleri üzerinde çalışmalar yaptı.

deney fare

Araştırmacılar birçok bebekten 4-6 ay aralıklarla gaita numunesi aldı. Zaman içerisinde gıda alerjisi geliştiren 56 bebeğin numunelerinde bulunan mikrobiyomun, alerji geliştirmeyen 98 bebeğinkinden farklı olduğu ortaya koyuldu. Gıdalara alerji geliştiren ve geliştirmeyen bebeklerden alınan numunelerden elde edilen mikrobiyom, yumurtaya alerjik hale getirilmiş farelerin bağırsağına nakledildi. Sağlıklı deneklerden alınan mikrobiyomun nakledildiği fareler, yumurta alerjisine karşı daha fazla korundu.

Dyt. Emine Feyza Nur Güven – Protein Tozu Gerçekten Gerekli mi

 

Koruyucu bakterilerin ağız yoluyla alınması ile gıda alerjisi tedavisi mümkün

Araştırmacılar 2 numune arasındaki farklı bakterileri belirlediler. Koruyucu bakterilerin farelere ağızdan verilmesinin etkisini de değerlendiren uzmanlar, insan bağırsağından izole edilen Clostridiales veya Bacteroidetes cinsinden bakterileri içeren iki farklı karışımın fareleri tamamıyla koruduğunu ve yumurta alerjisine dirençli hale getirdiğini tespit etti. Diğer bakterilerin verilmesi ise farelerde herhangi bir koruyucu etki göstermedi.

Bu sonuçların gıda alerjilerinde kullanılmakta olan ilaç-antihistaminik tedavisi yönündeki yaklaşımı bütünüyle değiştireceği düşünülüyor. Araştırmacılar hem gıda alerjilerine karşı koruyucu olan, hem de neden olan bakterileri belirlediklerini, koruyucu bakterilerin yer aldığı karışımların kullanılması ile hem bireyleri gıda alerjilerinden koruyabilecek, hem de mevcut alerjileri tedavi edebileceklerini ifade etti.

Uzmanlara göre bu mikroplar bağışıklık sistemini “kapatıp açıyor”. Yeni yaklaşım, halihazırda izlenen ağızdan imünoterapi yaklaşımına güçlü bir alternatif olarak doğuyor. İmünoterapi yaklaşımında hastaya küçük dozlarla alerjen verilerek hassasiyetinin azaltılması hedeflenirken, bakteriyoterapi adı verilen bu yöntemde alerji tetiklenmeden ve daha geniş çaplı alerjenlere karşı koruma sağlanıyor.

 

Kaynak Sayfa : GıdaHattı

admin 2018

Recent Posts

Romatoloji Sağlık Profesyonelleri Derneği-Webinarı

Romatoloji Sağlık Profesyonelleri Derneği Tanışma ve Bilgilendirme Webinarı Tarih: 5 Ağustos 2024 Saat: 20.00 -…

4 ay ago

Onkolojide Beslenmeye Güncel Bakış Kursu

Değerli Meslektaşlarımız, 20-21 Eylül 2024 tarihleri arasında çevrimiçi gerçekleştirilecek "Onkolojide Beslenmeye Güncel Bakış" konulu kursumuza…

6 ay ago

1. ULUSLARARASI SPOR, BESLENME VE TAKVİYE KONGRESİ

Etkinlik linki : sporbeslenmevetakviyekongresi.com Eğitim Ücreti : Ücretsiz Kayıt Son Gün : 27 Mayıs 2024…

6 ay ago

Devren Kiralık – Diyetisyen Ofisi

Merhaba Arkadaşlar, Kayseri Sivas Caddesinde yaklaşık 4 yıldır hizmet vermekte olan Diyetisyen Ofisimizi devir etmeyi…

7 ay ago

İZTÜ’ de Öğrenci Diyetisyenler Buluşuyor!

Etkinlik tüm öğrencilerine açıktır. Etkinliğe katılım ücretsizdir, katılımcılara e-katılım sertifikası verilecektir İZTÜ’DE ÖĞRENCİ DİYETİSYENLER BULUŞUYOR!…

7 ay ago