GERÇEKTEN AÇ MIYIZ?
Özellikle zayıflama amaçlı yapılan diyetlerde kalori kısıtlaması yapıldığından açlık çok fazla gözlemlenen bir semptomdur. Peki her açlık hissettiğimizde gerçekten aç mıyız? Yoksa yemek istememizin başka nedenleri olabilir mi?
Açlık hissinin birçok fizyolojik ve psikolojik nedeni vardır. Eğer bununla başa çıkılmazsa vücudun ihtiyacı olan kalorilerin daha günün ilk saatlerinde alınmasına ve günün geri kalan kısmını ya tamamen aç bir şekilde geçilmesine ya da ihtiyaçtan fazla kalori alımına neden olur. Bu diyetin sürekliliğini olumsuz etkileyebileceği gibi ihtiyaçtan fazla alınan karbonhidrat ve proteinlerin vücutta yağa dönüşmesiyle vücutta yağ oranının artmasına neden olabilir. Burada karşımıza “ Duygusal açlık“ ifadesi çıkıyor.
DUYGUSAL AÇLIK NEDİR?
Karın guruldadığı için değil de bir duyguyu beslemek için yemek, duygusal yemektir. Mutlu olduğumuzda yemek seçimimiz et ya da pizza olurken; üzgün olduğumuzda ise dondurma, çikolata veya kurabiye olur. Canımız sıkkın olduğunda bu seçimimiz patates kızartması olabilir. Yemekler aslında karnımızı doyurmaktan daha fazla iş yapmaktadır. Yemekler aynı zamanda duygularımızı beslemektedir.
Karnımız acıkmadığı halde bu besinleri tüketmemiz duygusal yemenin habercisi oluyor.
NASIL AYIRT EDERİZ?
- Duygusal açlık bir anda gelir; fiziksel açlık yavaş yavaş hissettirir kendisini.
- Bir duyguyu doldurmak için yemek yediğinizde, bu sizin aç karnınızla ilgili değildir, pizza ya da dondurma gibi belirli seçtiğiniz bir besin tüketirsiniz ve bu sadece sizin ihtiyacınızı karşılar. Ama eğer aç olduğunuz için yemek yiyorsanız, diğer alternatiflere açıksınız demektir.
- Duygusal yemek, sanki o anda doyurulması ve tatmin edilmesi bir açlık türünü getirir, ancak fiziksel açlık kendisini doyurmak için bekleyebilir.
- Doyduğunuzda, eğer belirli bir duyguyu doyurmak istiyorsanız, yemek yemeye devam edeceksinizdir. Ama eğer aç olduğunuz için yiyorsanız, doyduğunuzda yemek istemeyeceksinizdir.
- Duygusal yeme, arkasında suçluluk duygusu bırakabilirken, fiziksel olarak aç olduğunuzda yemek yemek bu duygulara yer vermez.
AÇLIK HİSSETTİĞİMİZDE NE YAPMAMIZ GEREKİYOR?
Hemen mutfağa koşmak yerine bunun duygusal açlık mı, fizyolojik açlık mı olduğunu ayırt etmemiz gerekiyor.
Eğer hem duygusal açlık yaşayıp hem de gereksiz kalori almaktan kaçınıyorsak bunun için 3 basamaktan oluşan bir yolu var:
ACIKTINIZ MI?
1.BASAMAK
Bazen açlık ile susuzluk hissi karıştırılabilir. Böyle durumlarda 2-3 bardak ılık su içmek çok işe yarar. Ancak içtiğimiz suyun ılık olması önemlidir; zira soğuk su içmek mide sorunlarına ayrıca sindirim sorunlarına neden olabileceği gibi sindirimi de zorlaştırabilir. Suyumuzu içtikten 5-10 dakika kadar bekliyoruz. Eğer hala açlık hissediyorsak;
2.BASAMAK
Çiğ sebzeler bu aşamada büyük fayda sağlayacaktır. Çünkü kalorileri düşük olmasına rağmen vücut için elzem birçok vitamin ve minerali içerir. Özellikle katı gıdalar içinde en yüksek su oranı (%96 ) na sahip salatalık tüketimi çok faydalıdır. Güçlü bir güneş ışığı altında çalışırken bile vücudunuzun dehidre olmasını yani susuz kalmasını engellemeye yardımcı olur. Besin değerini de göz önünde bulundurduğumuz da salatalığı mutlaka yıl boyunca diyetinize eklemek isteyeceksiniz. Salatalıkta bol miktarda C, K, ve B vitaminleri, bakır, potasyum ve manganez gibi mineraller vardır. Bu sayede beslenme yetersizliklerini önlemek için de birebirdir.
Bu aşamada 2-3 adet salatalık tüketmek açlığımızı gidermede yararlı olacaktır. Yedikten sonra bir süre bekledikten sonra eğer hala açlık hissediyorsak;
3.BASAMAK
Bu aşamada çoğunluğumuzun severek tükettiği kahve karşımıza çıkıyor. Kahve dünyadaki en çok tüketilen içeceklerin bir tanesidir. Ayrıca kahve içerdiği kafein ile enerji metabolizmasını ve termogenezi uyararak Tip2 DM(şeker hastalığı) riskini azaltmaktadır. Ama kahveye krema,şeker gibi katkı ürünlerinin katılmamış olması gerekmektedir. Kahve tüketiminde önemli nokta içeriği ve miktarıdır.
Bu aşamada 1 fincan tüketmek yeterli olacaktır. Kahvemizi tükettikten bir süre sonra eğer hala açlık hissediyorsak yemek yiyebiliriz.
Duygusal açlığımızı bastırdığımız , sağlıklı günler diyorum…
KAYNAKÇA
www.dilarakocak.com.tr
https://saglıgabiradım.com
_______________________________________________________________________
Konstipasyon nedir ?
Konstipasyon (kabızlık) normal dışkılama olayının yapılamayışı veya yetersiz oluşu sonucu sert ve seyrek dışkılama durumudur. Başka bir tanımlama ile haftada üç defadan az dışkılama,kitlenin sert olması,dışkılamanın ağrılı olmasıdır.
Konstipasyonlu bireylerin yakınması ya da şikayeti;dışkı sayısında azalma,dışkılama sırasında rahatsızlık,ıkınma,acı,karın ağrısı,tamamlanmamış boşalma hissi,genelde sert dışkı arada yumuşak dışkı,iştahsızlık şeklindedir.