Gebelikte Beslenme

Hamilelik süresince anne adaylarının beslenmelerine ayrıca özen göstermeleri gerekmektedir. Hamilelikte yetersiz , dengesiz beslenme düşük ağırlıklı doğumlara ,bedensel ve zihinsel engelli doğumlara ,ölü doğumlara ,erken doğuma neden olabilmektedir.

Anne adayları vücudum bozuluyor diye aç kalıp , diyetler yapmamalılar. Hamilelik süresince kazanılan kilolar ,yağ depoları doğum ve emzirme dönemine duyulan enerji gereksinimiyle kaybolacaktır.

Beslenmemizde yağlı besinleri dikkatli tüketmeye özen göstermeliyiz. Tatlı ataklarında şerbetli tatlılara ,hamur işlerine ,çikolatalara yönelmek yerine kuru meyveleri ,sütlü daha hafif tatlıları ,lif içeriği yüksek olan meyveleri tercih etmeliyiz. Öğünlerinizi sık sık ve düzenli tüketmeye özen gösterin, uzun süre aç kalmayın , midenizi de tıka basa doldurmayın . Konserve , bekletilmiş , katkı maddesi içeren gıdaları tüketmekten kaçının. Çiğ ve iyi pişmemiş et ürünlerini tüketmemeye özen gösterin . Su tüketmeyi asla ihmal etmeyin . Kabızlık problemlerine karı kuru baklagillere beslenmenizde yer verin ,meyveler kabukları ile birlikte tüketin ,öğünlerinizde salata tüketin ,yürüyüş yapmaya özen gösterin. Fastfood vb. yiyeceklerin tüketimini azaltın ,yüksek sıcaklıklardaki kızartmaları tüketmemeye çalışın. Yeterli vitamin ve mineral alımı oldukça önemlidir. Kalsiyum gebeliğin 8. Haftasından itibaren kemik ve dişlerin gelişimi için önemli bir mineraldir ve gebelikte gereksinim 2 katına çıkmaktadır. Anne adayı yeterli kalsiyum alamazsa bebek kalsiyum ihtiyacını , annenin kemiklerinden dişlerinden sağlar, bu durumda annede eklem ağrıları , kemik ve dişlerde ağrı hissedebilir. Hamilelikte ilave hap olarak alınması gereken folik asit ve demirdir; çünkü gereksinim bu dönemde gereksinim 2 kat artmaktadır besinlerle karşılamak da mümkün değildir, bunun dışındaki vitamin ve minerallerin ciddi miktarda eksikliği yok ise alınması gereksizdir.

Hamilelik süreci kilo vermek için uygun bir dönem değildir, Hamilelik sürecinde kilo kazanımı vücut kite indeksine göre ayarlanmalıdır. Gebelik sürecinde bebek iyi beslensin diye de fazla ve gereksiz besin tüketimi doğru olmamakla beraber ,gebelik sonrası eski görünüme kolay kavuşmak adına az, eksik ve yetersiz beslenmek çocuk sağlığını olumsuz etkiler.

yazan: Bilge YAVUZ

Genç Diyetisyenler Ekibi

genc.diyetisyenler@gmail.com Beslenme ve Diyetetik Bölüm Portalı

Recent Posts

Romatoloji Sağlık Profesyonelleri Derneği-Webinarı

Romatoloji Sağlık Profesyonelleri Derneği Tanışma ve Bilgilendirme Webinarı Tarih: 5 Ağustos 2024 Saat: 20.00 -…

4 ay ago

Onkolojide Beslenmeye Güncel Bakış Kursu

Değerli Meslektaşlarımız, 20-21 Eylül 2024 tarihleri arasında çevrimiçi gerçekleştirilecek "Onkolojide Beslenmeye Güncel Bakış" konulu kursumuza…

6 ay ago

1. ULUSLARARASI SPOR, BESLENME VE TAKVİYE KONGRESİ

Etkinlik linki : sporbeslenmevetakviyekongresi.com Eğitim Ücreti : Ücretsiz Kayıt Son Gün : 27 Mayıs 2024…

6 ay ago

Devren Kiralık – Diyetisyen Ofisi

Merhaba Arkadaşlar, Kayseri Sivas Caddesinde yaklaşık 4 yıldır hizmet vermekte olan Diyetisyen Ofisimizi devir etmeyi…

7 ay ago

İZTÜ’ de Öğrenci Diyetisyenler Buluşuyor!

Etkinlik tüm öğrencilerine açıktır. Etkinliğe katılım ücretsizdir, katılımcılara e-katılım sertifikası verilecektir İZTÜ’DE ÖĞRENCİ DİYETİSYENLER BULUŞUYOR!…

7 ay ago