Fetüste Otizm Gelişmesi Beslenmeye Mi Bağlı ?
Central Florida Üniversitesi’nde yapılan ve Scientific Reports dergisinde Haziran 2019 sayısında yayınlanan bir çalışma, otizm ve insan mikrobiyomu arasında bağlantı kuruyor. Araştırmaya göre, paketli gıdaların raf ömrünü uzatmak için kullanılan yüksek dozlarda Propiyonik Asit, cenin beynindeki sinirsel gelişimi olumsuz yönde etkiliyor.
Otizm ve Beslenme
Otizmi daha iyi anlayabilmek için beslenmenin incelenmesi bilim dünyasında yeni bir konu değil. Steve Silberman otizmle alakalı yazılarında: çocukların otizm tedavisinde tetikleyici gıdaların ortadan kaldırılmasının, gıda alerjilerinin tedavisinin, vitaminlerin ve minerallerin megadollarının ve çocuğun mikrobiyomunu güçlendirmek için antifungal ve probiyotiklerin kullanılmasının yer aldığını dile getiriyor.
Annenin Beslenmesi ve Otizm
Bu güncel çalışma, alanda yapılan çalışmalara farklı bir fikir ortaya atıyor. Annelerin beslenmesi fetüste otizm gelişmesinin sebeplerinden biri olarak görülüyor. Böyle bir bilgi daha fazla desteklenirse, doğum öncesi anne bakımının önemi ile ilgili gelişmeler ortaya çıkabilir.
Otizm Spektrum Bozukluğu, nöro-enflamasyon ve gastrointestinal semptomlarla kendini gösteriyor. Spektrum, değişik seviyelerde bozulmuş sosyal iletişim seviyelerinin yanı sıra, çocuğun öğrenme sürecini ve başkalarıyla ilişki kurma yeteneğini engelleyen ve süregelen davranışlar içeriyor.
Otizm tanısı alan çocukların sayısı yıldan yıla artıyor, bu nedenle de otizm üzerine yapılan araştırmalara yönelmekte, sebeplerini anlamakta fayda var.