Acıbadem Maslak Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Özge Öçal, yoğurtların sadece kalsiyum barındırmasıyla değil, protein ve yararlı bakteriler ile de sofralarda baş tacı olması gerektiğini belirterek, ‘’Özellikle de süt ile evde mayalanan yoğurdun probiyotik içeriği artmakta ve bağırsaklara daha çok fayda sağlamakta.’’ Dedi.
Yoğurdun kalsiyum açısından faydalı olduğunu biliyoruz ama diğer faydalarından haberimiz olmuyor. Günlük düzenli yoğurt tüketilmesi, bağışıklığı artırmanın yanında, bağırsakların korunmasında, yağ yakılmasını hızlandırması konularında da faydaları var. Yetişkinlere günlük 1 kase, çocuklara da günlük en az 6 kaşık ev yoğurdu tüketilmesini vurgulayan Beslenme ve Diyet Uzmanı Özge Öçal, Ev yoğurdu tarifi vererek ev yoğurdunun 9 faydasını bizler için anlattı.
Yoğurt, Bağırsak Sağlığını Korur
Katkı maddesi olmadan yapılan ev yoğurtları, hazır yoğurtlardan daha fazla probiyotik içerir. Bağırsak dostu bakteriler de bağırsak duvarındaki villusların korunmasını sağlayarak bağırsakları düzenler. Böylece kabızlık ve ishal gibi sorunlar da ortaya çıkmıyor.
Yoğurt, Yağ Yakılımını Hızlandırır
Yoğurtun bulundurduğu kalsiyum sayesinde karın bölgesinde oluşabilen yağlanmaların önüne geçebiliyor. Yapılan araştırmalarda karında olan yağlanmaların yoğurt tüketenlerde tüketmeyenlere oranla daha az olduğu görüldü.
Yoğurt, Tansiyonu Düzenler
Amerikan Kalp Vakfı’nın yaptığı ve 15 yıl süren araştırmalar sonucunda düzenli olarak yoğurt tüketen bireylerde yüksek tansiyon riski azalmakta ve her gün 1 kase yoğurt tüketen bireylerde de büyük tansiyonların normal değerlerde olduğunu belirtiyor. Yoğurdun verdiği bu sağlıklı etkilerin içeriğindeki yararlı bakteriler nedeniyle olduğu düşünülmekte.
Yoğurt, Bağışıklık Sistemini Kuvvetlendirir
Yoğurt, bağışıklık sistemini güçlendirir ve hastalık, enfeksiyon gibi şeylerle savaşır. T hücrelerini artırır ve vücudun daha güçlü savunulmasını sağlar. Bağışıklığı güçlendiren immunoglobulin A’dan daha güçlüdür yoğurt.
Yoğurt, Diş ve Kemik Sağlığını Desteklemektedir
Beslenme ve Diyet Uzmanı Melis Torluoğlu, ‘’Yoğurt, içerdiği kalsiyum sayesinde çocuklarda diş ve kemik oluşumunu güçlendirir, yetişkinlerde ise ostereporoz, kemik yoğunluğunda azalma gibi hastalıkların önünde durur. Bu yüzden de günde 3 porsiyon süt ve süt ürünü tüketilmelidir.’’ Dedi.
Yoğurt, Kolesterolü Düzenler
Kaymaksız ev yoğurdu kolesterolü düşürür. Bağırsaklarda olan emilim bozukluklarını giderir ve fazla yağların dışkı ile atılmasını sağlamaktadır. Böylece kolesterol düzenlenir.
Yoğurt, Cilt ve Deri Hastalıklarına Karşı Koruyucudur
Yoğurdun içerdiği yararlı bakterilerin ciltte oluşan sivilce ve kızarıklıklara iyi geldiği bilinir. Probiyotik bakteriler sayesinde özellikle de kadınlarda olan vajinal mantarların da önüne geçmektedir.
Yoğurt, Kas Gelişimini Destekler
Yoğurt içerisinde bulunan proteinler, egzersiz sonrasında yıpranan kasları onarır. Protein, vücuttaki dokuların gelişmesi ve onarılması görevlerini üstlenen yoğurttur.
Yoğurt, Tatlı İsteklerini Engelleyebilir
1 Kase yoğurt, tatlı isteğini giderir. Beslenme ve Diyet Uzmanı Özge Öçal, ‘’1 kase yoğurt protein, karbonhidrat ve yağ miktarını dengeleyerek kan şekerini düzenler. Kan şekeriniz ne kadar dengeliyse sizin de canınız abur cubur istemez ve tatlı istemez. Canınız tatlı istediğinde de ev yapımı meyveli yoğurt yaparak veya meyve yoğurdunu blenderdan geçirerek dondurup ta yiyebilirsiniz.’’ Dedi.
Süt seçerken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar
Yoğurt yapmak için tercih edilen sütün sağlıklı ve hijyenik kurallarda üretilip satılması önemli. Süt mikroorganizmalarının üremesi için kötü çevre önemli olduğundan süt bozulabilir. Yoğurtlarınızı günlük sütten yapmaya ya da açık süt kullanılıyorsa güvenilir yerden almalısınız. Günlük süt te olsa sütünüzü ocakta kaynatın. İyi kaynamayan sütlerde tüberküloz, kuduz gibi bir çok hastalık bulunur.
Açık süt kaynatılırken fokurdadıktan sonra ocağın altını kısarak 5 dakika daha kaynamalı. Gereğinden fazla kaynatmanız da vitamin ve minerallerde azalmalara yol açmaktadır.
Diyet Uzmanı Özge Öçal’dan Ev Yoğurdu Tarifi
Sütü tencerede kaynatmalısınız. Kaynarken hafif hafif karıştırmalı ve içindeki suyun buharlaşmasını sağlayın. Ocaktan sütünüzü aldıktan sonra mayalayacağınız yerde ısısını koruması için etrafını kalın örtülerle sarmalısınız. Ardından da soğuması için bırakın. Arada bir ısısını kontrol edin. Süt sıcaklığı mayalanma için uygun olduğunda parmağınızda sıcağa yakın bir ılıklık hissedeceksiniz. Ardından tahta kaşıkla 1 litre süte 1 yemek kaşığı dolusu yoğurdu ılık sütten alacağınız bir miktar sütle ezin ve püre gibi olsun. Sütün içinde dağılacak şekilde karıştırın. Tencereyi kapatın ve tekrar kalın örtülerle sarın. Kalorifer yanında 4-6 saat mayalanmasını bekleyin.
Diyetisyenler için özel etkinlik
Romatoloji Sağlık Profesyonelleri Derneği Tanışma ve Bilgilendirme Webinarı Tarih: 5 Ağustos 2024 Saat: 20.00 -…
Değerli Meslektaşlarımız, 20-21 Eylül 2024 tarihleri arasında çevrimiçi gerçekleştirilecek "Onkolojide Beslenmeye Güncel Bakış" konulu kursumuza…
Etkinlik linki : sporbeslenmevetakviyekongresi.com Eğitim Ücreti : Ücretsiz Kayıt Son Gün : 27 Mayıs 2024…
Merhaba Arkadaşlar, Kayseri Sivas Caddesinde yaklaşık 4 yıldır hizmet vermekte olan Diyetisyen Ofisimizi devir etmeyi…
Etkinlik tüm öğrencilerine açıktır. Etkinliğe katılım ücretsizdir, katılımcılara e-katılım sertifikası verilecektir İZTÜ’DE ÖĞRENCİ DİYETİSYENLER BULUŞUYOR!…