Besinlerin etiketlerinin kimlikleri olduğunu unutmayın.Etiket okumayı öğrenmek o besin hakkındaki tüm bilgileri verir.
Etiket okumak ;Besin içeriğindeki karbonhidrat,yağ,protein,vitamin,mineral ve su gibi besin ögelerinin miktarlarını ve cinsini öğrenmemizi sağlar.
Besinin net gramının ne kadar olduğunu görmüş oluruz.(içeriğindeki besin ögesi miktarının 100 gr mı yoksa 1 porsiyon mu olduğuna dikkat etmek gerekir. Üretim ve son kullanma tarihleri,muhafaza koşulları ve üretimi için verilen izinleri öğrenebiliriz.Bunları iyi okuyup anlamamız gerekmektedir,aksi taktirde sizin okumayıp yanlış aldığınız besinden oluşan sorunlardan siz sorumlu olursunuz. Toplumumuzda çoğunlukla intoleransyonları görülen Fenil alanin,laktoz,glüten ve fenil alanin üretimine sebep olan aspartam gibi ögelerin bulunup bulunmadığını farketmiş oluruz.
Light, azaltılmış gibi yağ ve enerji oranlarının %50-%25 oranlarında azaltılmış olduğu veya bazı hastalıkları iyleştirmek adına besin ögesi zenginleştirme gibi besin katkı yöntemlerinden, Uht ve pastörizasyon gibi besin koruma yöntemlerinden ve haşlama,fırında,kızartma gibi besin hazırlama yöntemlerinden hangilerinin kullanıldığını görmüş oluruz.
Diyetisyen Zehra GÖKTAŞ
Bursağlık Sağlıklı Yasam ve Beslenme Danışmanlığı Merkezi