Ergojenik sözcüğü, Yunanca’da iş üretmek anlamına gelen ‘’ergo’’ ve ‘’genic’’ kelimelerinden oluşur.
Spor müsabakaları yapıldığından beri sporcular, performanslarını arttıracak öğeleri kullanmayı her zaman çok istemiş ve denemişlerdir. Ergojenik destek; egzersiz ve spor performansını, fiziksel görünümü olumlu yönde etkileyen, hastalık oluşumunu ve yaralanmaları önleyen, stresle baş etmeyi sağlayan öğeler ve yöntemlerdir. Bazıları performansı arttırmaya yardımcı olurken bazılarının etkisi olmaz bazıları ise sağlığı ve performansı olumsuz yönde etkileyebilir.
Besin destekleri düşük dozlarda kullanıldığında güvenilirdir ancak yüksek dozlarda yan etkileri ortaya çıkar. Örneğin; yüksek miktarda kafeinin ergojenik etkisi vardır. Fakat yüksek dozda kullanımı bazı kişilerde barsak kramplarına ve kalp çarpıntısına neden olabilmektedir. Ergojenik yardımcılar kuvveti, dayanıklılığı, hızı ve beceriyi sürekli olarak artırmaya yönelik olarak kullanılır. Ayrıca ergojenik yardımcıların kas fibrillerine doğrudan etki ederek, yorgunluğun etkisini azalttığı, kas kasılmaları için yakıt kaynağı oluşturduğu, kalp ve dolaşım sisteminin etkisini arttırdığı da tahmin edilmektedir
Yapılan çalışmada sporcuların %43.5’i sağlıkları,%42.5’ i güç ve kuvvetini arttırmak, %42.5’i kas yapımı için kullanmaktadır. Erkek sporcular protein ve vücut ağırlık kazanımı sağlayan ürünleri, kreatin, diğer kas yapıcı ve yağ yakıcı olarak pazarlanan ürünler kullanır. Kadın sporcular ise vitamin ve mineralleri, vücut ağırlık kaybını sağlayan ve enerji harcamasını artıran ürünleri kullanır. Bazı sporcular ise sporlarını yaparken doğal beslenme yoluyla ya da ilave her hangi bir destek ürünü almaksızın aynı performansın elde edilebileceğini de düşünmektedir.
Aslında beslenmemizde ideal kiloda kalmak ve sağlıklı bir şekilde beslenmek için nasıl bir
denge varsa sporcularında başta günlük alması gereken beslenme düzenine ilave olarak ve
gerektiği takdirde, ideal dozlarda ergojenik destekleri kullanmalarında herhangi bir sakınca
yoktur.
Prof. Dr. GÜLGÜN ERSOY FİZİKSEL UYGUNLUK,SPOR VE BESLENME İLE
İLGİLİ TEMEL ÖĞRETİLER
https://www.sporhekimligidergisi.org/tam-metin/32/tur
http://www.sbd.hacettepe.edu.tr/fulltext/2009_4_4.pdf
Merhaba Arkadaşlar, Diyetisyen Tahir Bey, Manisa ilinde KYK da görevlendirilmek üzere Diyetisyen arandığını bildirmiştir. Diyetisyen…
Ankara Medipol Üniversitesi ve Obezite Diyetisyenliği Derneği'nin ortaklaşa düzenlediği "Kadın Hastalıklarında Tıbbi Beslenme Tedavisi…
Diyetisyenler için özel etkinlik
Romatoloji Sağlık Profesyonelleri Derneği Tanışma ve Bilgilendirme Webinarı Tarih: 5 Ağustos 2024 Saat: 20.00 -…
Değerli Meslektaşlarımız, 20-21 Eylül 2024 tarihleri arasında çevrimiçi gerçekleştirilecek "Onkolojide Beslenmeye Güncel Bakış" konulu kursumuza…
Etkinlik linki : sporbeslenmevetakviyekongresi.com Eğitim Ücreti : Ücretsiz Kayıt Son Gün : 27 Mayıs 2024…