İşlenmiş gıdaların çok tüketildiği ABD, Kanada, Batı Avrupa gibi zengin coğrafyalar kötü beslenenler arasında. En iyi beslenen 10 ülkenin 9’u ise Afrika’dan. Nedeni sebze-meyve-balık ağırlıklı ‘doğal’ beslenme.

İngiltere’deki Cambridge Üniversitesi’nden bir grup bilim insanı, yaklaşık 190 ülkenin, yani ortalama 4.5 milyar insanın yeme alışkanlıklarını inceledi. 1990-2010 yılları arasında yapılan 320’den fazla beslenme konulu çalışmanın derinlemesine incelenmesiyle gerçekleştirilen ve sonuçları Lancet Global Health Dergisi’nin internet sitesinde yayımlanan araştırmaya göre, insanlar tam tahıllılar, meyve, sebze, balık gibi sağlıklı yiyecekleri, eskiye oranla daha çok tüketiyor. Ancak dünyada sağlıklı yiyecekleri tüketme imkânları eskisinden daha iyi olmasına rağmen, besin değeri olmayan abur cubur tüketimindeki artış daha büyük.

KADINLAR ERKEKLERDEN İYİ DURUMDA

Bill & Melinda Gates Vakfı ve İngiltere Tıp Araştırma Kurulu tarafından finanse edilen araştırmada, 20 yıllık dönemde yüksek gelirli ülkelerde yeme alışkanlıklarında önemli gelişme kaydedilirken, sağlıksız gıdaların tüketiminde ise çok küçük bir düşüş gözlendi. Beslenmeyle ilgili en iyi gelişmeler Moğolistan, Latin Amerika ve Karayipler’de tespit edildi. Ayrıca tüm dünyada yaşlıların gençlerden, kadınların da erkeklerden daha iyi beslendiği sonucuna ulaşıldı.

Araştırmaya imza atan uzmanlar, abur cuburun en çok Batılı ülkelerde tüketildiğini, ABD, Kanada, Batı Avrupa, Avustralya ve Yeni Zelanda gibi zengin ülkelerde insanların hâlâ dünyadaki en kötü beslenme alışkanlıklarına sahip olduğunu vurguladı. Son yıllarda beslenme alışkanlıklarında gelişme kaydedilmeyen ülkeler listesinde Çin, Hindistan ve Sahra Altı Afrikası’ndaki bazı ülkeler yer aldı. En sağlıksız beslenenler listesinde, çikolatasıyla ünlü Belçika ve gulaşıyla tanınan Macaristan da bulunuyor.

AFRİKA BU DEFA ŞAŞIRTTI

Dünyada en iyi beslenen ülkeler ise sırasıyla Çad, Sierra Leone, Mali, Gambiya, Uganda, Gana, Fildişi Sahili, Senegal, İsrail ve Somali. En iyi beslenenlerin ilk onunda yer alanların dokuzunun gelir düzeyi düşük Afrika ülkeleri olması dikkati çekti. Nedeni ise endüstriyel gıdalardan ziyade doğal gıdalarla, sebze-meyve ve balıkla beslenmeleri. Tunus, Barbados, Cape Verde, Mauritius, Katar, Kıbrıs, Seyşeller de en çok sebze-meyve yiyen ülkeler arasında.
Araştırmada, Türkiye ve Yunanistan, sağlıklı beslenme konusunda gelişmelerin olduğu ve sağlıklı gıdaların tüketildiği ülkeler arasında ve orta sıralarda yer aldı.

haberturk.com/saglik/haber/1045226-ingiliz-bilim-insanlari-en-iyi-ve-en-kotu-beslenen-ulkeleri-inceledi

haberalarmi.com/iste-sagliksiz-beslenme-aliskanligina-sahip-ulkeler-18384.html

 

Öğr. Diyetisyen Hilal ERYİGİT

Hilal Eryiğit

Recent Posts

Devren Diyetisyen Ofisi ilanı

Diyetisyen Ofisinze ait demirbaş listesi; Sorumlu Dyt. Odası; Çalışma masası , koltuğu Oturma grubu Kitaplık,…

3 ay ago

1.ENTERAL VE PARENTERAL NÜTRİSYON GÜNLERİ

Eğitimin Amacı Doğal beslenme ile gereksinimlerin karşılanamadığı ya da doğal beslenmenin mümkün olmadığı durumlarda Enteral…

3 ay ago

Diyetisyen iş ilanı – Manisa

Merhaba Arkadaşlar, Diyetisyen Tahir Bey, Manisa ilinde KYK da görevlendirilmek üzere Diyetisyen arandığını bildirmiştir. Diyetisyen…

4 ay ago

Kadın Hastalıklarında Tıbbi Beslenme Tedavisi Kursu

  Ankara Medipol Üniversitesi ve Obezite Diyetisyenliği Derneği'nin ortaklaşa düzenlediği "Kadın Hastalıklarında Tıbbi Beslenme Tedavisi…

5 ay ago

Romatoloji Sağlık Profesyonelleri Derneği-Webinarı

Romatoloji Sağlık Profesyonelleri Derneği Tanışma ve Bilgilendirme Webinarı Tarih: 5 Ağustos 2024 Saat: 20.00 -…

9 ay ago