EKMEKTEN DEĞİL ŞEKERDEN VAZGEÇ!

Kilo vermek isteyen çoğu kişiden ilk duyduğum şey ‘Çok kilo aldım, artık ekmeği keseceğim.’ Peki, bu kiloların tek sebebi ekmek mi? Ekmekten uzaklaşan çoğu kişiye günlük şeker tüketimleri hakkında sorular sorduğumda yanlışlar zinciriyle karşılaşıyorum. Tatlılar, bisküviler, hazır ürünler ve daha envai çeşit içinde şeker barındıran gıdalar ne yazık ki diyetlerinde yer alıyor. Yüksek şeker oranına sahip beslenme kilo vermeyi zorlaştıran etmenlerdendir. Kilo veremiyorsanız bunun nedeni diyetinizdeki yüksek şeker oranı olabilir mi?

Hayattaki her şey denge üzerine kurulu olduğu gibi beslenme planı da dengeli ve yeterli olmalıdır. Sağlığınız için besin öğeleri ve besinler size uygun bir şekilde ve dengeli olmalıdır. Ekmek sağlıklı beslenmenin unsurlarından biridir. Ekmek porsiyonu ve türü diyetiniz için önem taşır. Diyetinizden ekmeği çıkarmak yerine, diyetisyeninize danışıp size uygun beslenme planını almanızı öneriyorum.
Hangi Ekmeği Seçmeliyim?

Ekmek ve çeşitlerine kısaca bir göz atalım. Ekmek; un, su ve tuzun yoğurulup mayalanmasıyla pişirilir. Ununun çeşidine, pişirme şekillerine göre ekmekler sınıflandırılır. Genel olarak mayalı ve mayasız olmak üzere iki grupta toplanırlar. Yöresel isimleri, tatları pişirilme şekillerine bağlı birçok ekmek türü vardır. Bunların dışında genelde marketlerden kolayca erişebileceğimiz beyaz, karışık tahıllı, kepekli, mısırlı, çavdarlı, yulaflı, tam buğday ve tam buğday unlu ekmeklerle daha sık karşılaşırız. Tam buğday ekmeği hariç diğer türlerin yapılışında buğday ununa belirli oranlarda eklemeler yapılarak yeni bir ekmek oluşturulur. Örneğin buğday ununa en az %15 oranında yulaf unu, kırması, ezmesi vs eklenerek yulaflı ekmek meydana getirilir. Çavdar ekmeği, üçte iki çavdar unu, üçte bir buğday unu katılarak yapılır. Fakat tam buğday ekmeği tam buğday unundan yapılır. Tam buğday ununda, buğdayın (dıştan içe doğru) kepeği, unsu endospermi ve ruşeymi ayrılmamıştır. Fakat beyaz undan üretilen beyaz ekmekte kepek ve rüşeym ayrılır, nişastadan zengin unsu endosperm kalır.  Neden tam buğday ekmeği?

Buğday tanesinin morfolojik kısımlarını içermesi besin değerini artırır. Kepek kısmı lif açısından, unsu endospermi nişasta açısından, ruşeym kısmı vitaminlerden minerallerden aminoasitlerden omega3 ve omega6’dan oldukça zengindir. Buğday özü denilen Ruşeym bir ton buğdaydan yalnızca bir kilogram elde edilir. Ruşeym: A,E,B vitaminlerinden, esansiyel yağ asitlerinden, çinko, krom gibi minerallerden, birçok aminoasitten, omega 3 ve 6’dan zengindir.

Tam buğday ekmeğinin glisemik indeksi düşüktür. Diyabette tüketilebilir. Zengin lif içeriği sindirim sistemi için faydalıdır. Böylece kilo kontrolünde etkilidir. Kabızlığı engeller. Yüksek tansiyonu engellemeye ve kolesterolü düşürmeye yardımcıdır. Antioksidanlar ve fitokimyasallardan zengindir.

Beyaz un yerine tam buğday ununun tercih edilmesi sağlık için yararlıdır. Beyaz una kıyasla besin değeri yönünden avantajlıdır.

Şekerden Neden Uzak Durmalıyım?

Öncelikle enerji içeriğinin fazla olması kilo alımına sebep olarak beraberinde birçok hastalık getirir. Karın bölgesinde yağlanmaya sebep olur. Tüketiminde kan glikozu hızla yükselir ve hızla düşer. Sürekli açlık meydana gelir. Daha birçok sebepten dolayı şekerden korunmak gereklidir. Bundan dolayı kilonuzu korumak veya kilo vermek istiyorsanız şeker tüketiminizi kısıtlayın.

[vc_cta h2=”Şeker Vazgeçilmeziniz Olmasın. Gerekirse İlk Vazgeçtiğiniz Olsun.” txt_align=”center” style=”flat” color=”violet”]

Beslenmenizde ekmekten vazgeçmek yerine, gereksiz şeker tüketiminden vazgeçin, daha sağlıklı tercihlerle bilinçli beslenin.

Sağlıkla kalın…
Elif Melek Avcı[/vc_cta]

 

Elif Melek Avcı

Diyetisyen - Yüksek Lisans Öğrencisi

Recent Posts

Romatoloji Sağlık Profesyonelleri Derneği-Webinarı

Romatoloji Sağlık Profesyonelleri Derneği Tanışma ve Bilgilendirme Webinarı Tarih: 5 Ağustos 2024 Saat: 20.00 -…

1 ay ago

Onkolojide Beslenmeye Güncel Bakış Kursu

Değerli Meslektaşlarımız, 20-21 Eylül 2024 tarihleri arasında çevrimiçi gerçekleştirilecek "Onkolojide Beslenmeye Güncel Bakış" konulu kursumuza…

3 ay ago

1. ULUSLARARASI SPOR, BESLENME VE TAKVİYE KONGRESİ

Etkinlik linki : sporbeslenmevetakviyekongresi.com Eğitim Ücreti : Ücretsiz Kayıt Son Gün : 27 Mayıs 2024…

3 ay ago

Devren Kiralık – Diyetisyen Ofisi

Merhaba Arkadaşlar, Kayseri Sivas Caddesinde yaklaşık 4 yıldır hizmet vermekte olan Diyetisyen Ofisimizi devir etmeyi…

4 ay ago

İZTÜ’ de Öğrenci Diyetisyenler Buluşuyor!

Etkinlik tüm öğrencilerine açıktır. Etkinliğe katılım ücretsizdir, katılımcılara e-katılım sertifikası verilecektir İZTÜ’DE ÖĞRENCİ DİYETİSYENLER BULUŞUYOR!…

4 ay ago

Doğuştan Metabolizma Hastalıklarında Tıbbi Beslenme Tedavi Kursu

Doğuştan Metabolizma Hastalıklarında Tıbbi Beslenme Tedavi Kursu Eğitim Online olarak verilecek olup, eğitimin içeriği aşağıda…

5 ay ago