EKMEKSİZ DİYETE ASLA
Son günlerde danışanlardan diyet ile ilgili en fazla duyduğum cümle; ‘’ ekmeği kestim ama kilo almışım. Bu nasıl olur! ’’ Pekala; bu cümleyi kendimize şöyle tekrarlamayı hiçbirimiz denedik mi? ‘’Ekmeği tamamen kestim ancak yine de kilo veremiyorum; verdiğim kiloları da diyeti bırakır bırakmaz fazlasıyla geri alıyorum. Öyleyse diyetten ekmeği tamamen çıkarmam doğru bir tercih olmayabilir?’’
Sanırım hiçbirimiz olaya bu şekilde yaklaşmadık. Bunun yerine benim metabolizmam çok yavaş çalışıyor, su içsem yarıyor vb. bahanelerin arkasına sığındık. Problemin kendisini işte bu noktada daha başlamadan sizler oluşturuyorsunuz. Ne yazık ki günümüzde doğru bilinen yanlışlar, kulaktan dolma hatalar çok fazla yer almakta. Ekmeksiz diyet olmaz! Bu cümleye dikkat edelim lütfen. Ekmek yemeden asla kilo veremezsiniz demiyorum ancak; ne yazık ki yanlış kaynaklardan öğrendiğimiz kaba bilgiler ekmeği diyetten çıkarmanın sağlığa olan olumsuz etkilerinden hiç bahsetmiyor.
Bireylerin diyeti hazırlanırken kişiye özel noktalara dikkat edilir. Bunlar; belirli rahatsızlıklar, gebelik durumu, emzirme dönemi, yaş, fiziksel aktivite, cinsiyet, sosyal durum, kan değerleri vb.dir. Bunlar arasında dikkat edilmesi gereken önemli bir nokta da diyetimizdeki besin öğelerinin bileşimidir. Bu bileşimden kaba olarak bahsedecek olursam; diyetle sağlanan enerjinin %55’i karbonhidratlardan, %25-30’u yağlardan, %15-20’si proteinlerden gelmelidir. Ekmeğin içeriğine indiğimizde ise büyük oranda karbonhidrat ve az miktarda da protein içerdiğini görürüz. Şimdi ekmeği diyetten çıkarmanın zararını bir örnekle inceleyelim: Günlük 1650 kalorilik, 7 ince dilim ekmek içeren bir zayıflama diyeti uyguladığımızı ele alalım. Bu diyetin 476 kalorisi sadece ekmekten gelir. Bu da demektir ki %55 karbonhidrat ihtiyacının büyük bir kısmını ekmekten sağlıyoruz. Ancak ekmeği almadık. Başımıza neler gelebilir?
Beyinin temel enerji kaynağı; kanda bulunan, glikoz denen bir tür karbonhidrattır. Beynimiz enerji kaynağı olarak yağları kullanamaz ve günlük 120 gr karbonhidrata ihtiyaç duyar. Hal böyle iken glikoz diyette vazgeçilmeze dönüşür ve ekmek bu glikozun büyük bir kısmını karşılar. Bu nedenle özellikle okul çağındaki çocuklarda karbonhidrattan aşırı kısıtlı diyet; zeka gelişimi bakımından oldukça zararlıdır. Karbonhidrat miktarının aşırı azaltılmasının zararlarından bir diğeri de kandaki keton cisimciklerinin artışı ile çeşitli hastalıkların ortaya çıkmasıdır. Ayrıca karbonhidratı tamamen kesmek ile sağlanan hızlı kilo kaybı; vücutta aynı zamanda aşırı su kaybı oluşturup, vücut sıvısındaki asit-baz ve elektrolit dengesinin bozarak beyne zarar verir. Bu kadarla da bitmeyip; kişi de kalp-damar rahatsızlıkları, böbrek hastalıkları, yeme ve davranış bozuklukları, karaciğer hastalıkları, diyabet hastalıklarına kadar sağlığı olumsuz yönde etkileyecek birçok etmeni ortaya çıkarır.
Biraz da bize korkunç bir besin olarak gösterilen ekmeğin faydalarından bahsedelim. Ekmek tok tutar,kan şekeri ve iştah kontrolü sağlar, dengeli bileşimleri içeren diyet ile kalıcı ve sağlıklı bir kilo kaybı oluşturur. Özellikle tam tahıl içeren ekmekleri sadece kilo kaybı için değil; sağlık açısından da tüketmeye özen göstermeliyiz. Ekmek içeriğindeki maya ve lif; sindirim sistemimizin düzenli çalışmasına katkıda bulunur. Ekmek; B12 hariç; tüm B grubu vitaminlerini içerir.
O halde sağlıklı ve sürekli başa dönmeden bir kilo kaybı istiyorsak; doğru bildiğimiz yanlışları düzeltip, sabırlı olmalı ve yaşam kalitemizi bu şekilde artırmalıyız. Ezber ve kulaktan duyma bilgilerle hareket etmemeliyiz. Tam buğday, çavdar, kepek gibi sağlık açısından faydalı ekmekleri tüketmeye özen göstermeliyiz. Diyetimizde bulunan ekmek miktarını kesmediğimiz gibi abartmamalıyız. Sağlıklı ve formda kalmanız dileği ile…
TEŞEKKÜRLER.
Diyetisyen Aydan Tuğçe DAL
Diyetisyenler için özel etkinlik
Romatoloji Sağlık Profesyonelleri Derneği Tanışma ve Bilgilendirme Webinarı Tarih: 5 Ağustos 2024 Saat: 20.00 -…
Değerli Meslektaşlarımız, 20-21 Eylül 2024 tarihleri arasında çevrimiçi gerçekleştirilecek "Onkolojide Beslenmeye Güncel Bakış" konulu kursumuza…
Etkinlik linki : sporbeslenmevetakviyekongresi.com Eğitim Ücreti : Ücretsiz Kayıt Son Gün : 27 Mayıs 2024…
Merhaba Arkadaşlar, Kayseri Sivas Caddesinde yaklaşık 4 yıldır hizmet vermekte olan Diyetisyen Ofisimizi devir etmeyi…
Etkinlik tüm öğrencilerine açıktır. Etkinliğe katılım ücretsizdir, katılımcılara e-katılım sertifikası verilecektir İZTÜ’DE ÖĞRENCİ DİYETİSYENLER BULUŞUYOR!…