Son günlerde medyada çıkan yanlış haberlere karşılık insanlarımızı doğru bilgiye yönlendirmek amacıyla biz diyetisyen adayları ve diyetisyenler ”Ekmeğime Dokunma” başlığı altında insanlarımızı bilinçlendirme çalışmasına başladık.
Öncelikle diyetin ne anlama geldiğinden bahsedelim.Diyet;her besinden yeteri kadar ve dengeli tüketmek anlamına gelmektedir.Diyetin içeriğinde hiçbir zaman ”bu besini kestim”, ”bu besinden artık hiç tüketmeyeceğim” gibi ifadeler yoktur.Bu sağlıklı beslenmenin doğasına aykırıdır.Kaldı ki belirli miktarlarda yenilen pilavın,makarnanın ve çorbanın belirli ekmek ölçülerine denk geldiğini düşünürsek ”hiç ekmek tüketmiyorum” cümlesi gerçekçilikten uzak bir ifadeden öteye gidemez.
Sofralarımızda geçmiş yıllardan beri el üstünde tuttuğumuz ekmeğin faydalarına deginecek olursak;
-Ekmek,kompleks karbonhidrat içerir.Kompleks karbonhidratlar basit karbonhidratlara göre kan şekerimizi daha yavaş yükseltir.Glisemik indeksleri* düşüktür.Bu da yemek esnasında iştahın dengelenmesinde tatliya olan arzunun azalmasında önemli rol oynar.*(Glisemik indeks en basit tabiri ile bir besinin kan şekerini yükseltme hızıdır.)
-B1,B2,B3 ve B6 vitaminlerinin en iyi kaynakları arasında ”maya” sayılmaktadır.Buradan da ekmeğin bu vitaminler için ideal bir kaynak olduğu sonucuna varabiliriz.
-Nişasta ve kimyasal kabartıcılar proteinsiz ekmek üretir.Bu özel ekmek türü,proteini kısıtlı alması gereken hastalıklarda (Kronik Böbrek Hastalığı örnek verilebilir.) kullanılır.
-Beyaz una; %30-%40 oranında kepek eklenerek —–>kepek ekmeği
çavdar unu eklenerek —–>çavdar ekmeği
yulaf unu eklenerek —–>yulaf ekmeği
mısır unu eklenerek ise mısır ekmeği yapılır.
Kişiler diyetisyenleri tarafından istenilen tahlilleri yaptırarak diyetisyenine danışmalıdır.Bunun sonucunda diyetisyenler kişinin -yaşı -cinsiyeti -ekonomik durumu -beden kitle indeksi -var olan hastalıklarını göz önünde bulundurarak tüketmesi gerektiği ekmeğin cinsini ve miktarını danışanına bildirmelidir.Bu tüketimde ölçüyü korumak ve sağlıklı beslenmek için altın değerinde bir öneridir.
Ekmek alırken nelere dikkat etmeliyiz?
-Ekmeğin yanmamış,kabuğu hafif sert ve gevrek,içinin ise sünger gibi küçük delikli olması gerekmektedir.
Ekmeği saklama koşullarımız nasıl olmalıdır?
-Ekmek beklediği sürece iç kısımları sertleşir ve kurur.Plastik torbada veya kutularda saklamak ekmeğin kurumasını engeller.Çok sıcak ve nemli ortamlarda saklamak ise ekmeğin küflenmesine sebep olur.Ekmek dondurulur ise tazeliğini sürdürür.
Günlük alınan enerji miktarımızın yaklaşık olarak %55 ila %60’ını karbonhidratlardan sağladığımızı göz önünde bulundurursak karbonhidrat açısından 3. dereceden kaynak olarak gösterdiğimiz tahılları beslenmemizden tamamı ile çıkarmamız ne kadar sağlıklı?
*İpucu:Bazı besinlerin karbonhidrat değerlerinin çoktan aza doğru sıralanması;
-Şeker -Bal,Pekmez -Tahıllar -Kuru Baklagil -Patates -Yağlı Tohum -Meyve -Sebze -Süt
Unutmayalım ”Diyet” demek ”Ölçü” demektir.Her besinden yeteri kadar ve dengeli tükettiğimiz takdirde sağlığımız adına büyük bir adım atmış oluruz.Sağlıkla kalın….:)
Yazar : Diyetisyen Adayı Hürmet Küçükkatırcı
Erciyes Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü
Bu Paylaşım web sitemizdeki aylık yarışmamız için puanlandırılmaya başlanmıştır.
Diyetisyenler için özel etkinlik
Romatoloji Sağlık Profesyonelleri Derneği Tanışma ve Bilgilendirme Webinarı Tarih: 5 Ağustos 2024 Saat: 20.00 -…
Değerli Meslektaşlarımız, 20-21 Eylül 2024 tarihleri arasında çevrimiçi gerçekleştirilecek "Onkolojide Beslenmeye Güncel Bakış" konulu kursumuza…
Etkinlik linki : sporbeslenmevetakviyekongresi.com Eğitim Ücreti : Ücretsiz Kayıt Son Gün : 27 Mayıs 2024…
Merhaba Arkadaşlar, Kayseri Sivas Caddesinde yaklaşık 4 yıldır hizmet vermekte olan Diyetisyen Ofisimizi devir etmeyi…
Etkinlik tüm öğrencilerine açıktır. Etkinliğe katılım ücretsizdir, katılımcılara e-katılım sertifikası verilecektir İZTÜ’DE ÖĞRENCİ DİYETİSYENLER BULUŞUYOR!…