DUYGUSAL YEME DAVRANIŞI
Bazen kendimizi acıkmadan da yemek yerken buluyoruz. Kendimizi mutlu etmek, rahatlatmak ya da stresten arındırmak için de yemeğe başvurduğumuz zamanlar oluyor. Bu durumda sağlıksız atıştırmalıklarla vücudumuzu değil, duygularımızı doyurma eğiliminde oluruz. Peki bu durum bizi gerçekten rahatlatıyor mu?
Duygusal yeme davranışı hiçbir sorunu çözmemekle birlikte, sonrasında aşırı yemek yemenin getirdiği suçluluk duygusu ile sonuçlanır. Duygusal açlık tam olarak nasıl ifade edilir biraz da bu konuya değinelim. Hayatın merkezinde yer alan duygular bizim beslenmemiz üzerinde de etkilidir. Özellikle stres, endişe, yalnızlık gibi yoğun yaşanılan duygularla baş etmenin bir sonucu olarak, yemek yeme isteği ortaya çıkabilmektedir. Bu durum duygusal açlık olarak tanımlanır ve beraberinde duygusal yeme davranışını getirir.
Sorularla Duygusal Yeme
Duygusal yeme davranışının tespitinde bazı sorulara yer verilmektedir.
Duygusal Yeme Döngüsü
Durumu daha da karmaşık hale getirdiğimizde duygularımızla başa çıkmanın daha sağlıklı yollarını bulmayı bırakır hem kilo konusunda hem de duygular konusunda kontrol edilemeyen bir durum içerisinde kendimizi buluruz. Bütün bunlar bizi rahatsız ederken, benzer olayların yaşanmasıyla aynı durum ortaya çıkabilir. Çünkü kısa süreliğine kendimizi mutlu ettiğimiz o anlar bizim için önemlidir ve sonrasında yaşanacak pişmanlık ya da suçluluk duygularını göz ardı edebiliriz. Bu da duygusal yeme davranışının defalarca tekrarlanmasına yol açabilir. Birbirini takip eden bu yeme davranışı ‘duygusal yeme döngüsü’ olarak tanımlanır.
Duygularımızla başa çıkmanın, tetikleyicilerden kaçınmanın, isteklerimizi yenmenin ve sonunda duygusal yeme davranışımıza son vermenin daha sağlıklı yollarını bulmalıyız. Bunu yaparken fiziksel ve duygusal açlık arasındaki farklar hakkında bilgi edinelim.
Sağlıklı yaşam tarzını benimsemek de oldukça önemlidir.
Yararlanılan Kaynaklar:
[1] Adriaanse, M. A., de Ridder, D. T., & Evers, C. (2011). Emotional eating: eating when emotional or emotional about eating?. Psychology and Health, 26(1), 23-39. [2] https://www.helpguide.org/articles/diets/emotional-eating.htm [3] İNALKAÇ, S., & ARSLANTAŞ, H. (2018). Duygusal yeme. Arşiv Kaynak Tarama Dergisi, 27(1), 70-82.
Diyetisyenler için özel etkinlik
Romatoloji Sağlık Profesyonelleri Derneği Tanışma ve Bilgilendirme Webinarı Tarih: 5 Ağustos 2024 Saat: 20.00 -…
Değerli Meslektaşlarımız, 20-21 Eylül 2024 tarihleri arasında çevrimiçi gerçekleştirilecek "Onkolojide Beslenmeye Güncel Bakış" konulu kursumuza…
Etkinlik linki : sporbeslenmevetakviyekongresi.com Eğitim Ücreti : Ücretsiz Kayıt Son Gün : 27 Mayıs 2024…
Merhaba Arkadaşlar, Kayseri Sivas Caddesinde yaklaşık 4 yıldır hizmet vermekte olan Diyetisyen Ofisimizi devir etmeyi…
Etkinlik tüm öğrencilerine açıktır. Etkinliğe katılım ücretsizdir, katılımcılara e-katılım sertifikası verilecektir İZTÜ’DE ÖĞRENCİ DİYETİSYENLER BULUŞUYOR!…