Top 5 This Week

Related Posts

Duygusal Yeme Davranışı- Mihrimah Gül Keleş

 

DUYGUSAL YEME DAVRANIŞI

Bazen kendimizi acıkmadan da yemek yerken buluyoruz. Kendimizi mutlu etmek, rahatlatmak ya da stresten arındırmak için de yemeğe başvurduğumuz zamanlar oluyor. Bu durumda sağlıksız atıştırmalıklarla vücudumuzu değil, duygularımızı doyurma eğiliminde oluruz. Peki bu durum bizi gerçekten rahatlatıyor mu?

Duygusal yeme davranışı hiçbir sorunu çözmemekle birlikte, sonrasında aşırı yemek yemenin getirdiği suçluluk duygusu ile sonuçlanır. Duygusal açlık tam olarak nasıl ifade edilir biraz da bu konuya değinelim. Hayatın merkezinde yer alan duygular bizim beslenmemiz üzerinde de etkilidir. Özellikle stres, endişe, yalnızlık gibi yoğun yaşanılan duygularla baş etmenin bir sonucu olarak, yemek yeme isteği ortaya çıkabilmektedir. Bu durum duygusal açlık olarak tanımlanır ve beraberinde duygusal yeme davranışını getirir.

Sorularla Duygusal Yeme

Duygusal yeme davranışının tespitinde bazı sorulara yer verilmektedir.

  • Hayatımda ters giden şeyler olunca yemek yeme ihtiyacı duyuyor muyum?
  • Aniden yemek yeme isteği duyuyor muyum?
  • Kendimi yemekle ödüllendiriyor muyum?
  • Yemek yerken her şeyi unutuyor muyum?
  • Yemek sonrasında pişmanlık ve suçluluk duyuyor muyum?

Duygusal Yeme Döngüsü 

Durumu daha da karmaşık hale getirdiğimizde duygularımızla başa çıkmanın daha sağlıklı yollarını bulmayı bırakır hem kilo konusunda hem de duygular konusunda kontrol edilemeyen bir durum içerisinde kendimizi buluruz. Bütün bunlar bizi rahatsız ederken, benzer olayların yaşanmasıyla aynı durum ortaya çıkabilir. Çünkü kısa süreliğine kendimizi mutlu ettiğimiz o anlar bizim için önemlidir ve sonrasında yaşanacak pişmanlık ya da suçluluk duygularını göz ardı edebiliriz. Bu da duygusal yeme davranışının defalarca tekrarlanmasına yol açabilir. Birbirini takip eden bu yeme davranışı ‘duygusal yeme döngüsü’ olarak tanımlanır.

 

Duygularımızla başa çıkmanın, tetikleyicilerden kaçınmanın, isteklerimizi yenmenin ve sonunda duygusal yeme davranışımıza son vermenin daha sağlıklı yollarını bulmalıyız. Bunu yaparken fiziksel ve duygusal açlık arasındaki farklar hakkında bilgi edinelim.

 

Sağlıklı yaşam tarzını benimsemek de oldukça önemlidir.

  • Gün içerisinde yediklerimizi not alabiliriz. Böylece uzun vadede neler yediğimizi görme fırsatını da elde etmiş oluruz.
  • Yaşantımıza düzenli olarak egzersiz yapma alışkanlığını ekleyebiliriz. Bu alışkanlık  gündelik hayatta yaşanılan stresin azaltılmasında yardımcı olacaktır.
  • Uykumuzu düzeni sağlamak da bize iyi gelecektir. Yeterli ve kaliteli alınan uyku gün içerisinde daha enerjik olmamızı sağlar. Bolca dinlenmek iştah kontrolü üzerinde oldukça etkilidir.
  • Kısa da olsa mola vermeye çalışın. Bu molalar kişinin dinlenmesini ve sonrasında işini daha verimli bir şekilde yapmasını sağlayacaktır.
  • Başkalarıyla bağlantı kurmanın gücünü unutmayın. Hayatımızı güzelleştiren pozitif insanlarla vakit geçirmek, stresin ve yorucu geçen günün etkilerinden korunmamıza yardımcı olur.

Yararlanılan Kaynaklar:

[1] Adriaanse, M. A., de Ridder, D. T., & Evers, C. (2011). Emotional eating: eating when emotional or emotional about eating?. Psychology and Health26(1), 23-39.                  [2] https://www.helpguide.org/articles/diets/emotional-eating.htm                                    [3] İNALKAÇ, S., & ARSLANTAŞ, H. (2018). Duygusal yeme. Arşiv Kaynak Tarama Dergisi27(1), 70-82.

 

Popular Articles