Dukan Diyeti Kitabının Ayrıntılı İncelenmesi

Beslenme ilk insanlardan günümüze her zaman insanoğlunun vazgeçilmez ihtiyacı olmuştur. Gittikçe gelişen ve değişen dünya beraberinde yeni teknolojik gelişmeleri getirmiştir. Teknolojideki gelişmelere pararel olarak sedanter yaşam artışı gözlenmiş, ağırlık artışı, sağlıksız beslenme, düzensiz öğün anlayışı vb bir çok beslenme sorunu ortaya çıkmıştır. Vücutlarındaki olumsuz değişimler insanları başka yeni buluşlara yöneltmiş ve son 50 yıllık dönemde popüler beslenme kitapları zaman zaman baş köşe olmuştur. Genel olarak sorunu algılamak istemeyen insan her zaman birkaç öneri ile sonuca götürmeyi slogan eden Diyet kitaplarına ilgi göstermiştir.

Bu yazımda Fransa’da yayınlanmış ve son 12 yıldır tüm dünyada yadsınamaz bir kitleye ulaşmış olan, son 1 yıl içinde ülkemizde en çok satılanlardan olan ‘’Dukan Diyeti’’ kitabının incelemesini paylaşacağım. Yazar kitapta genel olarak ifade ettiklerini tekrarladığından ilk yaptığı yanlışı yinelediği yerleri almadım. Satır satır okuyarak incelemeye çalıştığım bu yazım, çevrenizdeki Dukan Diyetçilerini önlemede, yönlendirmede iyi bir kaynak olacaktır.

syf7=Önsöz yazısında ‘’En azından deneyelim.’’cümlesi geçmektedir. Etik olarak bunun uygun olmadığını, herhangibir diyetin bu anlayışla deney yapar gibi uygulamayacağını biliyoruz.

Syf9=Yazar bu sayfada son 2 paragrafta kendi ilk özeleştrisini çok güzel dile getiriyor. Son cümlede ‘’Beslenme biliminin hiçbir inceliği hakkında bilgim yoktu.’’ diyerek diyeti uygulamaya başladığı zaman aslında bilinçli olmadığını itiraf etmiş oluyor.

Syf10=İlk hastası ilk 5 günde 5 kilo, 20 günün sonunda ise yaklaşık 10 kilo veriyor. Ağırlık kaybının 4-6 kg/ay olduğu dönemde sağlıklı olduğunu diğer durumlarda geri alımı yada başka hastalıklara neden olabileceğini bilmekteyiz.

Syf11=Diyeti 4 evreden oluşan ve ‘’Atak Evresi’’ adını verdiği ilk evrede sadece hayvansal proteinlerle beslenmeyi serbest bırakan yazar tek taraflı beslenmenin vitamin-mineral, posa alımı alımında sıkıntılara yol açtığını ifade ediyor. Ancak diyetin Atak evresi değişmeden tek yönlü beslenme programına bir süre sonra sadece sebzeleri ekliyor.

Syf12=Hastalarına kuralcı yaklaşımlardan uzak durması gerektiğini söyleyen yazar, hayatlarının geri kalanında bu diyetin kurallarını uygulamalarını isterek kendiyle çelişiyor.

Syf15=İnsanları kalori sayacına bağlamak saçma olur cümlesiyle kaloriye dair öngörülerin yanlış olduğunu savunuyor. Yanlış olanın fazla kalorili besinleri fazlaca tüketmek olduğunu vurgulamıyor.

Syf17=Yazar farkında olmadan 2. özeleştrini yapıyor. Son 50 yılda hit olmuş yaklaşık 210 tanesini incelediğini, bunların çok satılanlar tepesinden inmediğini, ancak tek taraflı beslenmeyle beraber çeşitli sorunları beraberinde getirdiğini ve tüm beslenme uzmanları tarafından sorgulanan diyet kitaplarının varlığını sorguluyor.

Syf19=Kitabında hiçbir yanlış yorum ve belirsizliğe yer olmadığını, uygulanabilirliğinin çok fazla olduğunu anlatıyor. Ancak yazımın birçok noktasında da belirttiğim gibi açıklanmayan hatalar ve yanlışlar çok fazla. Örneğin vejeteryanlar diyetinin protein içeren ilk aşamasında neler yapabilir? bunun en başta cevabı verilmiyor.

Syf24=Diyetinin en serbest halinde 4. Evresinde 2 dilim ekmek, 1 porsiyon meyve, 1 porsiyon peynir, haftada 2 porsiyon karbonhidrat ve haftada 2 porsiyon ödül yemeği verdiğinden övünüyor. Ancak bunların miktarlarının vücut için yeterli olmadığını, sağlıklı olmadığını bilmekteyiz.

Syf25=Diyetinde her evrede mutlaka her gün yulaf kepeği yenmesini öneriyor. Kitabı okumadan önce sınırlı bilgi sahibi olduğum yulaf kepeğine baktığımda çok az yerde bulunduğunu, fiyatının yüksek olduğunu, internette sırf bu kitap için açılan sitelerde ticaretine başlandığını gördüm. Yulafın karbonhidrat içermesi, doygunluk hissi vermesi ve yüksek posa nedeniyle tüketimi ideal olsada yanında eşdeğer besinleri söylememesi tek çözümü olan besin gibi göstermesi kitaba bir diğer yanlış katmaktadır.

Syf26=Dukan Diyetinin ilk aşamasında karbonhidrat tüketiminin yasak olduğunu vurguluyor. Karbonhidrat tüketiminin yararlarının fazlalığını bilmekteteyiz.

Syf35=Protein içeren besinlerin 100 kalorisinde sindirilirken 30 kalorisinin yakıldığının yağlarda 12 kalorisinin yakıldığının karbonhidratlarda ise 7 kalorisinin yakıldığını ifade ediyor.Bu ifade olarak yanlış.Normal olan ifade ise protein içeren besinlerin fazlalığının metabolizmayı hızlandırdığıdır.Yani biz 100 kalori olarak aldığımız proteini 100 kalori olarak yakıyoruz sadece bunun akabinde her insanda farklı olmak üzere metabolizma hızımız ve harcadığımız kalori artıyor.

Syf36=Bu sayfada ‘’Üç ana besin maddesinden yalnızca proteinler varlığımızı sürdürmemiz için vazgeçilmezdir.’’cümlesi geçiyor.Bu tıp hekimi sıfatı dışındaki çok eğitimli olmayan bir insanın bile araştıracağı, sorgulayacağı bir cümledir.Eğitimimiz boyunca tüm besin öğelerinin katkılarının ve alınması gerektiğinin önemi bizlere anlatılmıştır.

Syf38=Diyetinin ilk aşamasında hayvansal proteinler tüketmenin, gut hastalarında ve ürik asit sorunu yaşayan hastalarda ne tür uygulanacağını değerlendirmeye katmamıştır.

Syf46=İnsan vücudunun ana bileşiminin 5 birim CHO, 3 birim yağ ve 2 birim protein diyetininde buna pararel olması gerektiğini söyülüyor.Ancak diyetine baktığımızda bu oranların protein lehine olduğunu görmekteyiz.Ayrıca diyetinin savunmasını hiç kabul edemeyeceğimiz:’’Beslenmeyi en radikal şekilde düzenleyerek kalorilerin emilimini azaltmak, yalnızca tek tip besinin alınasıyla olur.’’cümlesi yazıyor.

Syf56=Günümüzde herkesin yaptığı genel bir yanlışı yazarımızda yapmış kahve ve çayı su tüketimi içinde almıştır.2,5 litre sıvı tüketimine kahve ve çayı olumlu olarak katmıştır.Kahve ve çayın vücuttan sıvı atımına neden olduğunu ifade etmemiştir.Light içecekleri sınırsız tutmuş ve bu içecekleri sıvı tüketimine olumlu katıkda bulunduğunu söyleyerek bir başka hata yapmıştır.

Syf78=Beslenme ve Diyetetik kavramının geçtiği ilk ve tek sayfadır.Yazar burada uygun kongrelerin varlığından söz etmektedir.

Syf80=Tatlandırıcılarda sınırlama olmadığını ifade etmektedir.Ancak biz tatlandırıcı dozlarını kısıtlamalar getiririz.Vücut şişkinlikleri, böbrek harabiyeti, ishale vb neden olabilmektedir.

Syf87=Hastaların sık sık hatta her saat başı tartılmalarını söylüyor.Burada diyetin uygulama alanında doğacak engellerin, psikolojik duraklamalarının önemini göz ardı ederek sağlıksız bir öneride bulunuyor.

Syf99=Bilinen çoğu popüler diyet gibi ulaşımı zor ve pahalı olan ‘’Dijon hardalı, parafin yağı ’vb besinleri öneriyor.

Syf103=Bölgesel zayıflama ile ilgili doğru olmayan öneriler veriyor, bölgesel zayıflamanın tek yolunun egzersiz olduğunu ifade etmiyor.Beslenmeyle olabileceğini öneriyor.

Syf121=WHO’nun bile kabul etmiş olduğu ve kullanımı en pratik olarak ele alınan Beden Kütle İndeksi’nin gereksiz olduğunu, sadece teorikte uygulanabilir olduğunu ifade ediyor.Doğru kiloda ulaşabilecek en mükemmel hesabın ‘’hastanın kendisini hissedeceği en iyi kilo’’ olarak tanımlayarak bilimsel dilin dışında göreceli bir hesaplama formülünden bahsediyor.

Syf122=’’Sudan başka bir şey tüketilmeyen oruç kaslarınız için bir felakettir ‘’diyerek aslında karbonhidrat içermeyen kendi diyetininde bir başka özeleştrisini yapıyor.

Syf125=Günde maksimum 1 porsiyon meyve tüketmek gerektiğini söylüyor.Meyvenin kan şekerini hemen yükselttiğinden bahsediyor.Vitamin kaynağı olduğunu, posa kaynağı olduğunu gözardı ediyor.Bunu da ‘’Aslında meyve doğal ve sağlıklı gıdalara bir örnek değildir.’’diyerek ne kadar hatalı bir cümle kuruyor.

Syf128=’’Besinleri tartma taraftarı değilim.’’diyerek güzel bir öneriye karşı yanlış bir başka yargıyı daha dile getiriyor.

Syf134=Diyetinin son aşamasında hayat boyu Perşembe günleri sadece hayvansal proteinlerin tüketimi isteyerek, kuralcı, sınırlayıcı ve zorlayıcı diyetine devam ediyor.

Syf154=Yaşam boyu her gün 3 yemek kaşığı yulaf kepeği tüketimi isteyerek, diyet uygulayan insanları kronik hasta gibi ele almakta, sürekli öğündüğü kuralsız diyetinin en büyük kuralını koymuştur.

Syf161=Beslenme uzmanlarının 600-900-1200 veya 1500 kcallik diyetler verdiğini söyleyor.Diyetisyenlerin her insanın gereksinimine bakarak vitamin-mineral eksikliğinin olmaması için minimum 1200 kcal diyet verdiklerini hesaba katmıyor.

Syf 169=’’Dengeli beslen’’,’’Günde 5 porsiyon meyve sebze tüket.’’,’’Az ye, fazla egzersiz yap.’’ gibi önerilerin çok faydalı olmadığını savunarak Dukan diyetine bir başka yanlışı ekliyor.

Syf219=Verilen bir haftalık Dukan Diyeti menüleri incelendiğinde normal diyet reçetelerine göre çok az besin içerdiği görlüyor.Bu diyetin kısa vadede kilo verdirmesinin ana sebebinin önemli görmediği kalori hesabı yapıldığında aslında az kalori içermesidir.

Syf233=Obezleri istemeden obezler, obezliğe eğilimler, ileri obezler gibi bilimsel olmayan bir sınıflamaya sokuyor.

Syf238=BKİ’niz 28 ise harekete geçin diyor.Yaşa göre ortalama BKİ’lerden ve bu BKİ değerleri aşıldığında aniden önlemler alınması gerektiğini anlatmıyor

Syf240=Soğuk besinler ile ayrıca soğuk suda duş alarak zayıflanabileceğini savunuyor.Burada okuyana kadar benim bu konu hakkında bir fikrim yoktu.Ancak sonra birçok internet sitesinde araştırdığımda soğuk besilerin yada soğuk bir duşun yaklaşık 10 kalori fazla yaktırdığı ifade ediliyor.Bu kalori değeride bildiğimiz üzere zayıflamamıza direk etkili olamayacaktır.

Syf243=Yazar CHO içermeyen ilk diyet evresinden hastalarına spordan uzak durmaları gerektiğini söylüyor.Bir başka ifade ile kaslara gereken glikozun gidemeyeceğinin yeterli alınmadığının özeleştirisini yaparken, ilk defa eklem ve kardiyovasküler hastalığı olmayan bir diyet programında spor önerilmiyor.

Syf255=Ergenlik çağındakilere ve çocuklara bu diyetin belli başlı yerlerini uygulayabileceklerini söyleyerek büyüme ve gelişme çağındaki morbid halde olmayan obez bireylere direk diyet uygulayamayacağını gözardı ediyor.

 

***Tekrar tekrar yapılan yanlışları belirtmemeye özen gösterdim.Kitabı okumuşsanız ve gözümden kaçan hataların olduğuna inanıyorsanız yorum kısmına yazabilirsiniz. Hepinize sağlıklı günler diliyorum :D

Bize destek olmak için Lütfen bir yorumu çok görmeyiniz.

Diyetisyen İbrahim TAŞDELEN
Fit Sağlıklı Beslenme ve Diyet Merkezi‘de Diyetisyen

Dyt. İbrahim Taşdelen

Kayseri doğumlu olan Diyetisyen İbrahim Taşdelen Kayseri Fen Lisesi’nin ardından Ankara Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümünü başarıyla bitirmiştir. Üniversitede okuduğu dönem süresince sayısız sosyal aktiviteye katılan Diyetisyen İbrahim Taşdelen aynı zamanda birçoğuna liderlik ederek yönetici vasfıyla da ön plana çıkmıştır.Ankara üniversitesi sağlık bilimlerinde fakültesinde kurduğu ANKÜBEST(BESLENME VE DİYETETİK TOPLULUĞU) ile sayısız aktivite düzenlemiş diyetisyenlik eğitimini sosyal yönden güçlendirmiştir. Dukan Diyetiyle ve Kan Gruplarına göre beslenmeye dair yaptığı incelemeleri www.gencdiyetisyenler.com sitesinde yayınlanmış ve hem diyetisyen camiasında hem de diğer insanlar arasında olumlu büyük etkiler bırakmıştır. Üniversite dönemi boyunca bölümünün temsilciliğini üstlenen diyetisyen ibrahim Taşdelen aynı zamanda 3. Sınıfta bölüm asistan öğrenciliği yaparak bölüm hocalarıyla kurduğu sağlam iletişim sayesinde akademik yaşamada göz kırpmıştır. Üniversite eğitimi süresince; Ankara Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi kurum mutfağında toplu beslenme sistemleri stajını ;Gazi Üniversitesi ve Ankara Üniversitesi Cebeci Hastanelerinde yetişkinlerde beslenme stajı, paranteral ve enteral beslenme , tıbbi beslenme tedavisi ve yöntemleri stajını, Gülhane Askeri Tıp Akademisi(GATA)’DA ise çocuk beslenmesi ve çocuklarda paranteral enteral beslenme stajlarını başarıyla tamamlamıştır. Ayrıca bunlara ek olarak son yılında Türkiye’nin en başarılı diyetisyenlerinden olan Elvan Odabaşı Kanar’ın kilo yönetim merkezi olan Formeo’da gönüllü staj yapmış ve Formeo’da bulunduğu dönemde birçok projede yer almıştır. Lisans tezini Ankara Üniversitesi Bölüm Başkanı Prof.Dr METİN SAİP SÜRÜCÜOĞLU önderliğinde ‘Öğrencilerde etiket okuma alışkanlığının beslenme alışkanlıklarına etkisi üzerine yapmıştır. Mesleki alanda çoğu eğitim ve seminerlere katılan diyetisyen ibrahim Taşdelen’in Hacettepe Mezuniyet Kursu(Haziran,2013),3. Ulusal Sağlıklı Yaşam Sempozyumu, Kardiyovasküler Hastalıkların Önlenmesi ve Tedavisinde Beslenme, Kardiyoloji Diyetisyenliği(Mart, 2013),Formeo ‘’İpek Kadınlar 3.yıl etkinliği’’ görevli stajyer diyetisyen • teori ve Pratikte Diyetetik Yaklaşımlar(Mart, 2013) • Bilim Işığında İşin Aslı ( Ocak, 2013) • Hastalıklarda Diyet Tedavisinin Klinik Uygulamalara Yansıması(Kasım, 2012) • İletişim Becerileri (Mayıs, 2012) • II.Ulusal Sağlıklı Yaşam Sempozyumu ‘’Kanserin Önlenmesi ve Tedavisinde Beslenme&Onkoloji Diyetisyenliği(Şubat,2012) sertifikaları bulunmaktadır.

Recent Posts

Romatoloji Sağlık Profesyonelleri Derneği-Webinarı

Romatoloji Sağlık Profesyonelleri Derneği Tanışma ve Bilgilendirme Webinarı Tarih: 5 Ağustos 2024 Saat: 20.00 -…

4 ay ago

Onkolojide Beslenmeye Güncel Bakış Kursu

Değerli Meslektaşlarımız, 20-21 Eylül 2024 tarihleri arasında çevrimiçi gerçekleştirilecek "Onkolojide Beslenmeye Güncel Bakış" konulu kursumuza…

6 ay ago

1. ULUSLARARASI SPOR, BESLENME VE TAKVİYE KONGRESİ

Etkinlik linki : sporbeslenmevetakviyekongresi.com Eğitim Ücreti : Ücretsiz Kayıt Son Gün : 27 Mayıs 2024…

6 ay ago

Devren Kiralık – Diyetisyen Ofisi

Merhaba Arkadaşlar, Kayseri Sivas Caddesinde yaklaşık 4 yıldır hizmet vermekte olan Diyetisyen Ofisimizi devir etmeyi…

7 ay ago

İZTÜ’ de Öğrenci Diyetisyenler Buluşuyor!

Etkinlik tüm öğrencilerine açıktır. Etkinliğe katılım ücretsizdir, katılımcılara e-katılım sertifikası verilecektir İZTÜ’DE ÖĞRENCİ DİYETİSYENLER BULUŞUYOR!…

7 ay ago