DOWN SENDROMU NEDİR?
Down Sendromu, Trizomi 21; genetik düzensizlik sonucu insanın 21. kromozom çiftinde fazladan bir kromozom bulunması durumu ve bunun sonucu olarak ortaya çıkan genetik bir farklılıktır.
Down Sendromu sık sık zihinsel kavramadaki bozukluklar ve fiziksel gelişimin tipik yüz görünümü gibi farklı olmasıyla ilişkilendirilir. Çoğunlukla hafif veya orta seviyeli öğrenme güçlüğü gibi sorunlar taşır.
DOWN SENDROMU VE BESLENME
Down sendromlu çocuklarda olası semptomların önlenebilmesi veya en düşük düzeye düşürülebilmesi de doğru beslenmeyle mümkündür.
Tiroit hormonu bozuklukları,kabızlık,diyabet,obezite,glüten ve laktoz intoleransı gibi bazı semptomların tedavisi için enerji kısıtlaması olmaksızın, vitamin ve mineral takviyesi olmaksızın dengeli bir diyet ve fiziksel aktivitenin arttırılmasıyla önlenebilir.
DOWN SENDROMLU ÇOCUKLARDA BESLENME NASIL OLMALI?
“Fiziksel ve mental gelişimlerinin izlenmesi açısından Down sendromlu çocukların belli aralıklarla tiroit ve kan testleri mutlaka yaptırılmalı beslenmenin ise iyilik halinin geliştirilmesi için en önemli unsur olduğu unutulmamalıdır. İlerlemiş ve başarısı artan tıbbi hizmetler sayesinde bu hastalıkların büyük bir kısmı tedavi edilebilir. Sağlık problemleri erken şekilde saptanıp çok ciddi sorunlar haline gelmeden tedavi edilebilmektedir.”
KAYNAKLAR
1)Luke, A., Sutton, M., Schoeller, DA, & Roizen, NJ (1996). Down sendromlu prepubezan çocuklarda besin alımı ve obezite. Amerikan Diyetetik Derneği Dergisi , 96 (12), 1262-1267.
2) Rubin, SS, Rimmer, JH, Chicoine, B., Braddock, D., & McGuire, DE (1998). Down sendromlu kişilerde aşırı kilolu yaygınlık. Zeka geriliği , 36 (3), 175-181.
3) Bonamico, M., Mariani, P., Danesi, H. M., Crisogianni, M., Failla, P., Gemme, G., … & Lecora, M. (2001). Prevalence and clinical picture of celiac disease in Italian Down syndrome patients: a multicenter study. Journal of pediatric gastroenterology and nutrition, 33(2), 139-143.
4) Prasher, V. P. (1995). Overweight and obesity amongst Down’s syndrome adults. Journal of Intellectual Disability Research, 39(5), 437-441.
SAĞLIKLI GÜNLER
Ayşenur İNCİ
Diyetisyenler için özel etkinlik
Romatoloji Sağlık Profesyonelleri Derneği Tanışma ve Bilgilendirme Webinarı Tarih: 5 Ağustos 2024 Saat: 20.00 -…
Değerli Meslektaşlarımız, 20-21 Eylül 2024 tarihleri arasında çevrimiçi gerçekleştirilecek "Onkolojide Beslenmeye Güncel Bakış" konulu kursumuza…
Etkinlik linki : sporbeslenmevetakviyekongresi.com Eğitim Ücreti : Ücretsiz Kayıt Son Gün : 27 Mayıs 2024…
Merhaba Arkadaşlar, Kayseri Sivas Caddesinde yaklaşık 4 yıldır hizmet vermekte olan Diyetisyen Ofisimizi devir etmeyi…
Etkinlik tüm öğrencilerine açıktır. Etkinliğe katılım ücretsizdir, katılımcılara e-katılım sertifikası verilecektir İZTÜ’DE ÖĞRENCİ DİYETİSYENLER BULUŞUYOR!…