Zayıflamak için kullanılan haplar ve zayıflamak için girilen ameliyatlar çok hızlı zayıflamanız da rol oynayabilir. Ama şunu da biliyor olmalısınız ki bu tür hızlı zayıflama yöntemleri bu avantajlarının yanında dezavantaj olarak riskler de taşımaktadır. Sağlığınızı riske atmadan doğal yollardan hızlı bir şekilde kilonuzu vermek istiyorsanız yaşamınızda kalıcı değişiklikler yapmanız gerekir. Yaşam tarzınızda yaptığınız değişiklikler, hareket kabiliyetinizi artıracak ve kendinizi zinde ve canlı hissetmenize de yol açacaktır. Böylece kalp rahatsızlıkları, kanser, diyabet gibi hastalıklara yakalanma olasılığınız da oldukça düşecektir.
Öncelikle aldığınız kalorileri hesaplayın. Haftalık olarak 500 gram zayıflamak ilk başta işinizi görecektir. Bu kadar zayıflamak için yaklaşık olarak günde 500 kalori yakmanız gerekir. Bir not defterine günlük aldığınız kalorileri de not ederseniz iyi olur. Böylece aşırı kalori alımlarından kaçınırsınız. Sağlık sorunları yaşamamak için kadınlar 1200 kalori altı, erkekler de 1500 kalori altı alım yapmalıdır.
Zararlı gıdalar dediğimiz cips, şekerli gıdalar, kolalı içecekler gibi yiyecek ve içeceklerden kaçınmalısınız. Bu besinler oldukça fazla kalori içerir ve bunlardan uzaklaşmak, genel olarak aşırı kalori alımı sorununu çözer.
Yemeklerinizde kabak ve kahverengi pirinç gibi bitkisel ve lifli yiyeceklerle donatın. Lif olarak zengin meyveler ve sebzeler, tam tahıllar, daha düşük kalorili ve mideyi tok tutabilen gıdalardır bunlar. Kırmızı et yerine balık, fasulye gibi kalp dostu besinleri yiyebilirsiniz.
En az haftanın 4 günü 1 saat egzersiz yapmalısınız. Böylece altta yatan bir sağlık probleminiz yoksa kilo vermeye başlayacaksınız. Düzenli olarak aerobik egzersizleri yapmanız da size fayda sağlar.Yapılan egzersizler size kilo verdirir. Ama siz yine de abartmamalısınız. Örneğin iş yeriniz yakınsa yürüyerek gitmeyi düşünün. Asansör yerine merdiven çıkın.
Haftalık olarak 3 gün 20 dakikalık güç artırıcı antrenmanlar yapabilirsiniz. Daha çok kas, daha az yağ demektir. Kaslar, yağlardan daha fazla kalorileri yakar. Güç artırıcı egzersizleri ise pilates, şınav, mekik gibi egzersizlerle örnekleyebiliriz.