Merhaba sevgili Genç Diyetisyenler okuyucuları, bundan sonra her hafta yeni yazılarımla sizlerle olacağım. Bu yazımın konusu son zamanda gündem de olan akılcı antibiyotik kullanımı. Kısaca yanlış antibiyotik kullanımına değindikten sonra doğal antibiyotik içeren besinlere değinebiliriz.

Antibiyotikler bakteriyel enfeksiyonlarda kullanılan ilaç türüdür.  Doğru antibiyotik kullanımı için gerekli tanı konulduktan sonra etkin dozda, optimum aralıklarla, uygun süreyle verilmelidir. Yapılan en büyük yanlışlardan biri grip, soğuk algınlığı gibi durumlarda antibiyotik kullanımıdır. Virüslerin neden olduğu grip gibi hastalıkların tedavisinde antibiyotik kullanımı çözüm değildir.

Aşırı miktarda antibiyotik kullanımı dirençli bakterilerin ortaya çıkmasına ve hastalıkların tedavi süresinin uzamasına neden olmaktadır. Antibiyotikler; ateş düşürmez, ağrı dindirmez, virüslere bağlı enfeksiyonları tedavi edemez. Yaygın ve yanlış kullanıldığında ise hızla direnç gelişen antibiyotik, esas etki beklediğimiz bakterilerin neden olduğu enfeksiyonların tedavisinde de etkisiz hale gelir. Hekim reçete etmedikçe antibiyotik kullanılmamalıdır.

Kış ayların da hastalıklarda korunmak için doğal antibiyotik içeren besinleri beslenme örüntünüze ekleyerek vücut direncinizi artırabilirsiniz.

Bal: eskiden günümüze dek doğal tatlandırıcı olarak kullanılan balın faydaları bilinmektedir. Antiviral ve antibakteriyel özellikleriyle bağışıklığı artırmaktadır. Boğaz iltihabı gibi birçok hastalıkta fayda sağlamaktadır. Şeker içeriğinden dolayı diyabetli bireyler bal tüketimine dikkat etmelidir. Ayrıca merdiven altı üretilen ballara karşı da dikkat edilmelidir.

zencefil1Zencefil: İçeriğindeki gingerol maddesi ateş düşürücü ve ağrı kesici etkiye sahiptir. Öksürük, iltihap gibi hastalıklarda da kullanılmaktadır. Ayrıca zencefil mide hastalıklarında etkin bir besindir. Mide kanserin de tedavi yöntemi olabileceği yapılan araştırmalarda belirtilmiştir.

 

Zerdeçal: Etken maddeleri arasında yer alan kurkumin güçlü bir antioksidandır. Antiviral özelliği ile grip soğuk algınlığında etkilidir. Mide dostudur, yangı giderici özelliği vardır. Bağışıklık sistemini güçlendirir.

zerdeçal
zerdeçal

Soğan-sarımsak: Halk arasında da bilinen doğal antibiyotik içeren besinlerdir. Soğan Bronşit öksürük, boğaz iltihabı için etkilidir. İlaç sanayinde de balgam söktürücü olarak soğanın içindeki cystein maddesi kullanılır. Sarımsak kan yağlarını azaltan, kan pıhtılaşmasını önleyen, tansiyon düşüren, kan damarlarını koruyan antioksidan, antimikrobiyal, antiviral ve antiparazitiktir.

Doğal antibiyotik içeren besinlerin içerisine adaçayı ve çörek otunu da ilave edebiliriz. Bir sonraki hafta Pazar günü başka bir konuyla görüşmek üzere.

Yazar : Meryem Nur BOZ

mail-grubu