Diyette Aşure Olur Mu?

DİYETTE AŞURE OLUR MU?

Aşure büyükten küçüğe hepimizin en sevdiği tatlılar arasındadır. Binbir çeşit besinle hazırlanan bu manevi yönü ağır tatlının hem sağlık yönüne hem de diyetteki yerine değinmek istedim. Öncelikli olarak sağlık yönünden bir inceleyelim.

İçerisine konulan nohut, fasulye gibi kuru baklagiller bitkisel protein kaynağıdır. Aynı zaman da kalsiyum, çinko, magnezyum ve demir yönünden zengindir.  Kuru baklagiller B12 vitamini dışında ki B vitaminleri ve E vitaminleri yönüyle zengindir. Diyet lifiyle de zengin olan kuru baklagiller hazımsızlık kabızlık gibi rahatsızlıklara da iyi gelmektedir. Aşurenin olmazsa olmazlarından buğday bir tahıl grubudur. Tahıllarda B grubu vitaminlerinden tiamin en önemli kaynaktır.

Kuru meyveler üzüm, kayısı, incir, portakal kabuğu vitamin çeşitleri bakımından oldukça zenginidir. Sarı renkli turunçgil grubu meyveler de karatenoid ve flavonoidler bulunur.  Turunçgil grupları Cvitamini yönüyle zengindir. Üzüm de bulunan resveratrol gibi biyoaktif bileşikler antioksidan kapasiteye sahiptirler. İçerisine konulan ceviz, fındık, fıstık gibi yağlı tohumlar sayesinde E vitamini ve omega-3 içerir.

Bu özellikleriyle gelişme döneminde fazla enerji harcayan çocuklar için dengeli bir besin kaynağıdır. Fakat pişirirken şeker yerine pekmez tercih edilirse demir miktarı artması sağlanabilir. Emziren anneler ve gebeler için de sağlıklı bir tatlı olacaktır.  Emziren annelerde süt oranını artıracaktır.

Peki, bu kadar faydalı olan bir tatlıyı diyette nasıl tüketmeliyiz? Yaklaşık bir kâsesi 400- 450 kcal içermektedir. Kilo sorunu olanlar ve diyabet hastaları daha dikkatli olmalıdır. Diyet yaparken de gün içerisin de küçük bir kase ara öğünde tüketilebilir. Yalnız aşureniz de şeker kullanmadan sadece kuru meyvelerin tadı ile tüketmenizi tavsiye ediyoruz. Tatlandırmadan tüketemiyorsanız piştikten sonra kasenizin içine bir tatlı kaşığı kadar bal yada pekmez ilave edebilirsiniz.

Aşurenin en önemli noktası paylaşmaktır. :) Kalorilerimiz paylaştıkça azalır. Ve en güzel yanı komşuluklar hatırlanır.  Tekrar uyarmakta fayda var diye düşünüyorum. Özellikle diyabetli olan hastaların ve kilo problemi olanların tüketimine dikkat etmelidir. Diyette ve sağlıklı beslenmede en önemli nokta ölçüdür. Bir daha ki yazımızda görüşünceye dek hoşça kalın

Diyetisyen Meryem Nur BOZ

Genç Diyetisyenler Ekibi

genc.diyetisyenler@gmail.com Beslenme ve Diyetetik Bölüm Portalı

Recent Posts

Romatoloji Sağlık Profesyonelleri Derneği-Webinarı

Romatoloji Sağlık Profesyonelleri Derneği Tanışma ve Bilgilendirme Webinarı Tarih: 5 Ağustos 2024 Saat: 20.00 -…

4 ay ago

Onkolojide Beslenmeye Güncel Bakış Kursu

Değerli Meslektaşlarımız, 20-21 Eylül 2024 tarihleri arasında çevrimiçi gerçekleştirilecek "Onkolojide Beslenmeye Güncel Bakış" konulu kursumuza…

5 ay ago

1. ULUSLARARASI SPOR, BESLENME VE TAKVİYE KONGRESİ

Etkinlik linki : sporbeslenmevetakviyekongresi.com Eğitim Ücreti : Ücretsiz Kayıt Son Gün : 27 Mayıs 2024…

6 ay ago

Devren Kiralık – Diyetisyen Ofisi

Merhaba Arkadaşlar, Kayseri Sivas Caddesinde yaklaşık 4 yıldır hizmet vermekte olan Diyetisyen Ofisimizi devir etmeyi…

6 ay ago

İZTÜ’ de Öğrenci Diyetisyenler Buluşuyor!

Etkinlik tüm öğrencilerine açıktır. Etkinliğe katılım ücretsizdir, katılımcılara e-katılım sertifikası verilecektir İZTÜ’DE ÖĞRENCİ DİYETİSYENLER BULUŞUYOR!…

7 ay ago