Genel

Yaz Aylarında Beslenme – Diyetisyen Mine TÜRK

Dyt. Mine TÜRK

Yaz Aylarında Beslenme

Yaz mevsimi ve sıcaklık artışı ile birlikte bedenimizde birçok değişiklik meydana gelmektedir. Sıcaklık artışı ile birlikte vücut ısısı artmakta ve metabolizma bu yeni duruma uyum sağlamaya çalışmaktadır. Metabolizma vücut sıcaklığını normal değerlerde tutabilmek için terleme ile birlikte sıvı ve mineral kayıpları olmakta ve bu yüzden de sıvı ve mineral ihtiyacı artmaktadır. Oluşan bu kayıplar uygun bir beslenme yoluyla giderilmeye çalışılmalıdır.

 


Nelere dikkat etmeliyiz?

 

 Sıvı ihtiyacının karşılanmasında;

-Su, mevcut birçok içecek arasında en iyi seçimdir. Bununla birlikte terleme ile birlikte kaybedilen elektrolitlerin yerine gelmesi açısından ayran veya maden suyu ikinci tercih olabilir. Taze sıkılmış meyve suları da ( bekletilmeden içildiği takdirde) vitamin içeriği ve antioksidan ( vücudun bağışıklık sistemini destekleyici) özelliklerinden dolayı tüketilebilir. Çay, kahve gibi içecekler ise uzun vadede diüretik (sıvı attırıcı) etki gösterirler.

 

 Beslenmede;

-Kahvaltı günün en önemli öğünüdür ve yaz aylarında yapılacak kahvaltıda az yağlı peynirler, zeytin ve taze sebzeler bulunmalı, kafein içeren içecekler yerine de yarım yağlı süt, meyve suyu, ıhlamur ve kuşburnu gibi bitki çaylar tercih edilmelidir.

-Yağlı besinlerin ve yağda kızartmaların tüketiminden kaçınılmalı; yemeklerde bitkisel sıvı yağların kullanımı, yemekleri pişirirken kızartma ve kavurma yerine haşlama, ızgara, kendi suyunda veya az suda pişirme gibi sağlıklı pişirme yöntemleri tercih edilmelidir.

-Vücut direncini artırmak ve vücudun yeterli miktarda vitamin ve mineral alınmasını sağlamak için sebze ve meyve çeşitlerinden yararlanılması önemlidir. Günde en az 5 porsiyon sebze ve meyve tüketilmesi gerekir.

– Kan şekerini hızla yükselten ve hızlı düşüren besinlerin tercih edilmemeli, basit karbonhidrat olan saf şeker ve şekerli besinler yerine tam buğday ekmek, makarna, bulgur gibi lifli besinlerin tüketilmesine özen gösterilmelidir.

-Enerjisi yüksek hamur tatlıları yerine sütlü tatlılar, meyve tatlıları, dondurma gibi tatlılar tercih edilmelidir.

-Her zaman yeterli ve dengeli beslenme sağlığın korunması için temeldir. Bu nedenle, beş besin grubunda yer alan çeşitli besinlerden porsiyon kontrolü yapılarak alınmalıdır.

Bunlara dikkat ederek yaz aylarını daha sağlıklı bir şekilde geçirebiliriz.

Diyetisyen Mine TÜRK


 

 

 

 

admin 2018

Recent Posts

Romatoloji Sağlık Profesyonelleri Derneği-Webinarı

Romatoloji Sağlık Profesyonelleri Derneği Tanışma ve Bilgilendirme Webinarı Tarih: 5 Ağustos 2024 Saat: 20.00 -…

4 ay ago

Onkolojide Beslenmeye Güncel Bakış Kursu

Değerli Meslektaşlarımız, 20-21 Eylül 2024 tarihleri arasında çevrimiçi gerçekleştirilecek "Onkolojide Beslenmeye Güncel Bakış" konulu kursumuza…

5 ay ago

1. ULUSLARARASI SPOR, BESLENME VE TAKVİYE KONGRESİ

Etkinlik linki : sporbeslenmevetakviyekongresi.com Eğitim Ücreti : Ücretsiz Kayıt Son Gün : 27 Mayıs 2024…

6 ay ago

Devren Kiralık – Diyetisyen Ofisi

Merhaba Arkadaşlar, Kayseri Sivas Caddesinde yaklaşık 4 yıldır hizmet vermekte olan Diyetisyen Ofisimizi devir etmeyi…

7 ay ago

İZTÜ’ de Öğrenci Diyetisyenler Buluşuyor!

Etkinlik tüm öğrencilerine açıktır. Etkinliğe katılım ücretsizdir, katılımcılara e-katılım sertifikası verilecektir İZTÜ’DE ÖĞRENCİ DİYETİSYENLER BULUŞUYOR!…

7 ay ago