ÇOCUKLARDA OBEZİTEYE DİKKAT!
Obezite basit tanımıyla vücutta aşırı yağ birikmesi ile oluşan metabolizma sorunudur. Her geçen gün daha sık görmeye başladığımız obez çocukların sayısındaki bu artış günümüz beslenme alışkanlıklarındaki değişme, hazır yiyeceklerle beslenme, fast-food, yağ ve karbonhidrat içerikli besinlerin fazla tüketilmesi, çocukların fiziksel aktiviteden uzaklaşarak televizyon karşısında saatlerce oturmaları ve bilgisayar oyunlarına yönelmeleri ile ilişkilidir.
Çocuklarda obezite taramasında en çok kabul gören metod vücut kitle indeksi (VKİ) hesaplamasıdır. Anormal VKİ yaş ve cinsiyete göre spesifik persentil eğrilerine göre değerlendirilir. İki yaş üzeri çocuklarda VKİ,
İki yaş altı çocuklarda ayına göre olması gereken kilonun >% 85’i fazla kilolu olarak adlandırılmakta, obez denilmemektedir. Obez çocuklar;
Obez çocukların 1/3’ü ilerleyen yaşlarda da obez kalmaktadır. Bu nedenle obezite çocukluk çağında tanımlanmalı, erişkin dönemdeki obezite ve obeziteye bağlı komplikasyonlar önlenmelidir.
Tedavi için ne yapmalıyız?
Diyet içeriği nasıl olmalıdır?
Günlük alması gereken enerji; bazal metabolizma (BMR) , fiziksel aktivite (FA) , çocuklar için büyüme ve gelişme (B+G) ekinin toplamına eşittir. Çocuklarda enerji sınırlandırılması harcanan enerji kadar olmalıdır ve çocuğun enerji gereksinmesi olması gereken ağırlık üzerinden hesaplanmalıdır.
Karbonhidrat içeriği: Enerjinin % 55-60’ı karbonhidratlardan gelmelidir. Kompleks karbonhidrat içeriği yüksek olmalı, rafine karbonhidrat alımından uzak durulmalıdır.
Diyette doygunluk sağlanması için diyetin posa içeriği yüksek olmalıdır. Bunun için sebze-meyve, kuru baklagil ve tahıl ürünleri tüketilmelidir. Posa içeriği yüksek besinler düşük enerjili olup aynı zamanda çiğneme süresi uzundur, mide boşalma hızı yavaştır bu sayede daha az besin tüketilmesini sağlar. Çocuklarda posa alımı için günlük önerilen miktar 12-24 g/gün dür.
Proteinler: Enerjisinin %12-15’i proteinlerden sağlanmalıdır. Proteinin miktarı kadar kalitesi de önemlidir. Hayvansal kaynaklı protein içeriği yüksek olmalıdır. ( süt ürünleri, et, balık, yumurta vb.) Diğer kısmının ise kurubaklagil ve sebzelerden gelmesi önerilmektedir.
Yağlar: Sağlıklı beslenme önerileri çerçevesinde enerjinin % 25-30’u yağlardan gelmelidir. Yağlar enerji sağlamalarının yanı sıra yağda eriyen vitaminlerin kullanımında ve sinir sisteminin çalışmasında da rol oynarlar.
Ayrıca diyetin tekli ve çoklu doymamış yağ asitlerini içermesi, bu dönemde büyüme açısından önemlidir. Fakat erken yaşlarda damar tıkanıklığına meyil vermemek için tereyağı ve yağlı etlerin aşırı tüketiminden sakınılmalıdır.
Diyetisyenler için özel etkinlik
Romatoloji Sağlık Profesyonelleri Derneği Tanışma ve Bilgilendirme Webinarı Tarih: 5 Ağustos 2024 Saat: 20.00 -…
Değerli Meslektaşlarımız, 20-21 Eylül 2024 tarihleri arasında çevrimiçi gerçekleştirilecek "Onkolojide Beslenmeye Güncel Bakış" konulu kursumuza…
Etkinlik linki : sporbeslenmevetakviyekongresi.com Eğitim Ücreti : Ücretsiz Kayıt Son Gün : 27 Mayıs 2024…
Merhaba Arkadaşlar, Kayseri Sivas Caddesinde yaklaşık 4 yıldır hizmet vermekte olan Diyetisyen Ofisimizi devir etmeyi…
Etkinlik tüm öğrencilerine açıktır. Etkinliğe katılım ücretsizdir, katılımcılara e-katılım sertifikası verilecektir İZTÜ’DE ÖĞRENCİ DİYETİSYENLER BULUŞUYOR!…