Yazar : NALAN ARNAK
Ramazan biz müslümanlar için hem ruh detoksu hem de fiziksel detoks yaşadığımız aylardan biridir.Bu mübarek ayda hem diyete devam edebilirsiniz hem de kilo kontrolü sağlayabilirsiniz.Peki nasıl olacak dediğinizi duyar gibiyim.İşte o püf noktalar:
1-Öncelikle ne kadar aç kalsam o kadar iyi o yüzden sahura kalkmasam diye düşünenler mutlaka vardır ancak bu oldukça yanlış bir durumdur.Çünkü zaten 16-17 saat aç kalıcağız bu saati daha fazla uzatmanın ve kendimize eziyet etmenin bir anlamı yok. Yani sahur öğünü mutlaka olmalı kahvaltı gibi düşünülmeli ve bu öğünde protein kalitesi yüksek ve tok tutan besinlere yönelmek gerekir. Bu besinler süt, yoğurt, peynir, yumurta gibi gıdalardır.
2-Sahurda kavrulmamış tuzsuz kuruyemiş ve kuru meyveler tüketilebilir.
3-Sahurda kavurma, kızartma veya çok şekerli ya da çok tuzlu besinlerden, hamur işlerinden mümkün oldukça uzak durulmalıdır.
4-İftarda mideye bir anda yüklenmemeli, mümkünse suyla orucu açıp çorbamızı da içtikten sonra bir 15 20 dk ara verilmeli ve beyne tokluk sinyali gönderilmelidir. Daha sonra ana yemek, yoğurt, salata ve ekmekle devam edilmelidir.
5-İftardan yaklaşık 1,5 saat sonra 35 – 45 dk kadar hafif tempolu yürüyüş yapılmalıdır.
6-Saat 22:00/23:00 gibi bir ara öğün yapılmalı ve bu öğünde meyve&yoğurt ikilisi tüketilmelidir.
7-İftar ile sahur arasında 2,5-3 lt su tüketilmelidir.
8-İftar ile sahur arasında Diyetisyeninizin önerdiği bitki çayları tüketilebilir.
9-Eğer tatlı tüketilecekse şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlılar tüketilebilir.
10- Ramazanda tüketimi artan gazlı içeceklerden uzak durulmalıdır. Bunun yerine ayran, süt, doğal maden suyu tüketilmelidir.
11- Bu ayda beyaz ekmek, beyaz pirinç, beyaz makarna gibi glisemik indeksi yüksek besinler yerine esmer ekmek, yağlı tohumlar ya da posalı yiyecekler tercih edilmelidir.
12- Sebze meyve tüketimine dikkat edilmelidir.
13-Yemekler iyice çiğnenmeli ve hızlı yemek yenmemelidir.
14-Yemekler çok sıcak ya da çok soğuk olmamalı, mide hassasiyetine dikkat edilmelidir.
Bu güzel ayı önerileri de dikkate alarak gayet sağlıklı bir şekilde Ramazan geçirmeniz dileğiyle.
NALAN ARNAK
ARTVİN ÇORUH ÜNİVERSİTESİ
[yaziGizle reklam=”reklam3″] [/yaziGizle]