İnsandaki kök hücreleri insülin üreten hücrelere dönüştüren yeni bir teknik, gelecekteki diyabet tedavisi için büyük bir potansiyel barındırıyor.
Yeni yayınlanan bir çalışmada araştırmacılar insan pluripotent kök hücrelerini (hPSCs) insülin üreten pankreatik beta hücrelerine dönüştürmenin yeni bir yolunu buldu. İnsülin üreten bu hücreler, akut diyabeti olan farelere nakledildiğinde, farelerin durumu hızla düzeldi.
Araştırmanın sonuçları Nature Biotechnology dergisinde yayınlandı.
Kök hücre alanında ümit verici ilerlemeler!
Araştırma ekibinde yer alan Washington Üniversitesi’nde Biyomedikal Mühendisi olan Jeffrey R. Millman, “Bu fareler, insanlar için ölümcül olabilecek kan şekeri değerlerine sahip, ileri seviyede diyabeti olan farelerdi. İnsülin salgılayan hücreleri farelere naklettiğimizde, 2 hafta içinde kan glikoz seviyeleri normal seviyeye indi ve birkaç ay boyunca bu seviyede kaldı.” diye konuştu.
Pluripotent kök hücreler, vücuttaki diğer hücrelere dönüşebilen boş, farklılaşmamış hücrelerdir. Bu potansiyel kullanılarak diyabetik bireylerin sahip olmadığı insülin üreten hücrelere ortaya çıkararak, diyabet hastalarının yüksek kan şekerini kontrol etmesi ve sağlığını koruması sağlanabilir.
Uzun bir süredir bunu nasıl yapacaklarını araştıran bilim insanları, hayvan modelleri üzerinde yapılan başarılı çalışmalar sayesinde hedeflerine bir adım daha yaklaştı.
Diyabet tedavisinde kök hücre keşfi!, diyabet ve kök hücre, diyabet tedavisi, diabet kök hücre, diyabet ve diyet tedavisi, tıbbı beslenme tedavisi